Robin van der Kooi
Door Robin van der Kooi

En toen was het alweer Pasen! Het indoorseizoen is inmiddels aan zijn laatste stuiptrekkingen gekomen, maar er stond nog wel één hele mooie op het programma: Qapital! Een feest waar je als liefhebber van raw hardstyle maximaal getrakteerd werd op een scala van dj’s met het beste raw geluid wat er momenteel te verkrijgen is. Een ideale mix van DJ’s die er net een paar jaar op hebben zitten en  gerenommeerde namen waarvan je één ding zeker wist: een meer dan maximaal geluid om het indoorseizoen in stijl af te sluiten! Hard News was erbij en vertelt je meer over deze uitverkochte editie!

Hard From The Start

Na het betreden van de Ziggodome viel het ons op dat het meteen lekker vol was. Omdat Qapital uitverkocht was en het buiten ook niet al te best weer was, wilde iedereen zijn of haar plekje bemachtigen binnen in de Ziggodome. We trapten de avond af met Clockartz. Deze twee Italiaanse vrienden, beiden geboren in 1994, vonden hun inspiratie door in hun beginjaren veel te luisteren naar Noisecontrollers en Headhunterz. In hun prille carrière staan ze vooral bekend om hun hardere sound en ze begonnen hun set met hun heerlijke lompe Loudness tool. Een track die nog niet zo heel lang geleden door henzelf geproduceerd werd en is  meer dan een prima warming-up track. Verder konden we ook genieten van het Loudness anthem genaamd “The Inner Circle” dat zij samen met Chris One produceerden. Na dit lekkere eerste uur was het de beurt aan Ran-D vs. ANDY SVGE.

Een mooie combinatie van twee DJ’s met een hardere stijl met de nodige melodie. Ran-D begon met zijn track ‘Band of Brothers’. Inmiddels was de Ziggodome nagenoeg volgelopen en zat de sfeer er goed in. Mensen afkomstig uit o.a. Italië, België, Duitsland, Zwitserland, Spanje en natuurlijk een groot portie Nederlanders waren present om er een heerlijke nacht van te maken. Vooral bij de platen van Ran-D werd er uit volle borst meegezongen. Zo konden we verder genieten van o.a. de tracks “Victorious”,  “Zombies” en “Infinite”. Een lekker afwisselend uurtje waarbij de eerste vlammen van de pyrotechniek  goed voelbaar waren.

Old but gold

En toen was het tijd voor de eerste live act van de avond: Hard Driver!  Zelf ben ik wat minder bekend met de platen van Hard Driver, maar natuurlijk heeft ook hij inmiddels de nodige ‘classics’ geproduceerd. En die kwamen tot mijn grote vreugde dan ook voorbij! Zo kon je o.a.United From The Start’ weer eens horen. De plaat die hij samen met Radical Redemption maakte. Dit was niet de enige collab met Radical de gedraaid werd: ook ‘Choppin Bodies’ knalde uit de speakers. Kortom: dit half uurtje werd meer dan gewaardeerd en Hard Driver bewees dat hij zijn plek op dit event meer dan waardig was: well done!

Tijd voor Phuture Noize: tijd voor het anthem!

Toen was het tijd voor de producer van het Qapital anthem 2018: Phuture Noize. En natuurlijk was de openingstrack van deze set het geweldige anthem genaamd “We Are Society”. De nacht was nu officieel begonnen en een reeks heerlijke eigen nummers waren het gevolg. Uiteraard kon de plaat “The Paradox” niet missen in de set van de anthemmaker. Na hem een tijdje niet gehoord te hebben, klonk deze toch weer erg lekker. Uiteraard draaide Phuture Noize ook een lading nieuwe tracks van zijn aankomende album: Black | Mirror Society, waaronder de gelijknamige track “Black Mirror Society” en “Drift Away”. Ook de eerste lasers werden getoond aan het publiek en met een aantal doffe vuurwerk klappen was ook de vroege slaper weer volledig wakker.

Mrs. Bring The Riot

Na deze hoofd-act stond de eerste vrouwelijke artiest op het programma. Niemand minder dan Deetox stond klaar om haar kicks in de oortjes van de aanwezige hardstyle freaks te pompen en van deze kans maakte zij fijntjes gebruik. Tracks als “Feel The Force” en “Unstoppable” met Delete kwamen voorbij. Deze laatste track geeft altijd een speciaal gevoel wanneer je terugdenkt aan het moment dat Delete deze klapper als eerbetoon aan Deetox draaide op Defqon.1. Het is maar goed dat Deetox weer helemaal terug is! Als absolute fijne verrassing kwam een nummer van het mini album van D-Sturb voorbij: “Party At My Place”! Wat een heerlijk track en ik heb zo het gevoel dat dit wel eens hét nummer van de zomer 2018 kan worden. Concluderend was de Queen Of Raw duidelijk weer helemaal de oude en deze set onderstreepte dat nog maar eens netjes. 

Kings Of The Underground

Na deze afwisselende set was het tijd voor drie kwartier Gunz for Hire. Natuurlijk waren de meeste nummers vaste prik in de set van deze grootheden, maar toch blijft een G4H-set altijd weer genieten geblazen. De heren openden met de plaat ‘Armed & Dangerous’. Ook knalde ‘Death Row’ uit de speakers en werd de track ‘Real Warrior’ weer ingezet. Ook kondigden Ran-D en Adaro via hun socials voor Qapital aan een nieuwe track klaar te hebben liggen om de Ziggodome mee af te breken. “Remember The Name” was deze track: wat een geweld. Een typische Gunz-track met de iconische Ran-D vocals.

Na deze lekkere 45 minuten namen twee groei-briljantjes het over, te weten Sub Zero Project. En ook zij wisten het publiek flink te vermaken. De beentjes kregen geen rust en na een heerlijk drankje kon de conditie weer proef gesteld worden. Sub Zero Project kwam met herkenbare platen als “The Basstrain” en “The Project”. Ook het overheerlijke nummertje van MYST, “Never Look Back”, kwam voorbij. Tel daarbij op het nieuwe nummer dat SZP met Headhunterz maakte, ‘Our Church’, en je hebt een idee hoe dit setje geweest moest zijn. Degelijk en lekker!

Qapital goes harder

De 2e liveset van de avond stond alweer klaar: B-Front. En met deze held op het programma weet je dat je altijd waar krijgt voor je geld. De vraag was echter: met welke nummers zou hij je nu weer laten opstijgen. En dat antwoord hebben we natuurlijk! O.a. “Eternal Voice”, “Silent Scream” en “Smells Like Teen Spirit” brachten je in hogere sferen. En wat ging onze rooie vriend weer helemaal op in zijn set, simpelweg fantastisch om te zien! Een zekerheidje dus en wat kan ik niet wachten om hem deze zomer weer veel te aanschouwen. Vervolgens was het de beurt aan Sub Sonik en D-Sturb. Persoonlijk keek ik het meeste uit naar dit setje want een hoop nieuwe tracks waren vooraf beloofd, en dit was dan ook precies waar we op getrakteerd werden. De ene plaat nog harder dan de ander, wat een ongekend niveau. Platen als “Nexus”, “Party At My Place” en “On Your Mark” kwamen voorbij en zorgden voor een lichtelijke suis in je oren. Het publiek had al kunnen luisteren naar de nieuwe tracks van de EP van D-Sturb, en het was te horen dat velen dit al gedaan hadden: ook al waren er veel nieuwe tracks, het meeschreeuw-gehalte bleef hoog. Dit zorgt altijd voor de nodige sfeer.

Variation in Production

Wat ging het hard en het zou met de volgende dj in aantocht (Delete VIP) alleen maar harder worden. De Australiër zorgt altijd voor het nodige geweld, maar zijn live-set als Delete VIP staat helemaal garant voor gigantisch harde muziek. “Always Angry (VIP)” samen met Regain werd gedraaid, Vazard met “G.I.R. (Delete VIP Remix)” vloog om je oren, zijn eigen plaat “Eternal (VIP Edit)” was een zware dobber voor het lichaam om te verwerken. Een half uurtje blazen, pwoah, wat ging dat hard. Enorm genieten maar alleen voor de echte raw freak was dit verwerkbare kost. Om je lichaam een nog grotere overdosis raw te geven, mochten Malice en Rebelion het evenement afsluiten.

Tear down the dome

Dit karwei kon je aan hun wel overlaten. De heren van Rebelion hebben net hun album ‘Empire’ uitgebracht en samen met de heren van Malice worden zij gezien als ‘de hardste’ van de scene. “Empire” en “Revelation” van Rebelion werden o.a. gedraaid  en Malice kwam met “Beat You To Death” en een kickedit van “Brutalised” aanzetten. Hoewel dit misschien niet voor iedereen is weggelegd, is het een perfecte manier om een feest als Qapital af te sluiten! Een snoeihard laatste uurtje waarbij het publiek zichtbaar vocht om nog een laatste keer alles te geven. Tracks als “Detonate”  van Warface en Rebelion, “Watch Your Back” en de Rebel(ut)ion Remix van “Dead Wrong” zorgden er voor dat de laatste beetjes energie verdwenen. Toch was het nog lekker druk en was de sfeer groots te noemen. De beentjes waren volledig leeg en na negen uren de beste raw sounds gehoord te hebben, zat Qapital erop. Het lange hete indoorseizoen kunnen we dan ook met een grote glimlach inwisselen voor het outdoor seizoen!

Beeldmateriaal & Omslagfoto via Facebook-pagina QAPITAL

Beoordeling

  • Line-up80%
  • Show80%
  • Stage85%
  • Locatie90%
  • Sfeer82%
  • Geluid95%

Overall
waardering

85%

De line-up was dit jaar een mooie combinatie tussen gevestigde namen en jongere talenten. Het is goed om te zien dat Q-Dance stukje bij beetje een ‘risicvollere’ line-up durft neer te zetten: dat werpt zijn vruchten af in de variatie van de line-up en gedraaide tracks tijdens het feest. Ook was de Ziggodome net als elk jaar een super locatie: geweldig geluid en voldoende ruimte. De show was dit jaar ontzettend sterk en zorgde daardoor echt voor iets extra’s. Qapital was een ontzettend geslaagd feest en we zullen volgend jaar ook zeker weer aanwezig zijn!

Reageren