Robin van der Kooi
Door Robin van der Kooi

Eindelijk was het tijd voor de kick-off van het festivalseizoen 2017: Rebirth Festival! Jaarlijks is dit de festivalopener van menig hardstyle liefhebber en dit jaar werd er weer groots uitgepakt, dus de verwachtingen waren hooggespannen. Met vijf area’s en meer dan 70 artiesten is Rebirth uitgegroeid tot een festival van formaat. Hard News was er natuurlijk bij en we keken onze ogen uit.

Zon in overvloed
De weergoden hadden ook zin in de start van het festivalseizoen, wat zich vertaalde in zon in overvloed. Na het standaard ritueel na binnenkomst (kluisjes, muntjes, wc) kwamen we de mainstage binnen bij de set van Mr. Psyko, beter bekend als Psyko Punkz. En hoe heerlijk is het om dan te starten met ‘Stay with the Project’ van Project One!? Een fantastische plaat en sinds Qlimax had ik deze helaas niet meer gehoord op een feest. Alle credits dus naar Wietse voor het draaien van deze prachtplaat. We hoorden ook nog ‘Spaceship’ en ‘Drunken Mastah’ waarbij Wietse zelf even een raplesje weggaf.

rebirth festival haaren day 1 report hardstyle
Na ons eerste officiële festivalsetje van 2017 gehoord te hebben, gingen we over naar Proto Bytez die stonden opgesteld in de Reborne area. Deze area was een verzameling van talenten en deze Harderwijkse helden mochten rond de klok van twee hun kunsten vertonen. Zij draaiden o.a. ‘So High’ van de Noisecontrollers en een heerlijke plaat van Activator – Summer Breeze (Proto Bytez Remix).

Na dit lekkere setje in de Reborn gingen we over naar de Rebellion area waar we nog net wat nummertjes van Phuture Noize mee konden pikken. Zo hoorden we ‘The Temple’ en ‘Suicidal Superstar’, die hij samen met Ran-D maakte. Helaas kwam het einde van deze set te snel in zicht, maar vervolgens stond Act of Rage klaar om ons een big smile te bezorgen. Zijn set was voor mij de set van de dag: Wat een ongelooflijke power en energie zat er in deze set. Hij wist af te trappen met de plaat ‘Gangster for Life’. De sfeer zat er inmiddels al flink in en de Rebellion area was tot de nok gevuld met uitzinnige raw hardstyle freaks. Om dit maar even verder op te voeren draaide Act of Rage ‘Brain Confusion’ en ‘Forgot About Dre’ in zijn eigen remix. Wat was dit een heerlijke set en wat smaakte dat naar meer! Lunch-time! ☺

De tweede ronde
Na een goed broodje hamburger was het energielevel weer hoog en konden we ons opmaken voor het vervolg van de dag. Op naar de Reactivate area, waar de classic hardstyle de boventoon voerde. We kwamen uit bij de laatste deuntjes van Bass Modulators en hoorden daar de heerlijke plaat ‘Music is my Life’. Toen de laatste deuntjes van dit duo opgingen in het publiek, zagen we onze helden van weleer op het podium verschijnen: D-Block & S-Te-Fan. Persoonlijk waren deze heren misschien wel verantwoordelijk voor de beste X-Qlusive die ik heb meegemaakt en daardoor ben ik altijd trouwe liefhebber geweest van hun oudere platen. Het album Music Made Addict is misschien wel het beste album ooit. Zo klonk ‘Human Soul’ weer uitermate prima in de oortjes en deed ‘Part of the Hard’ het weer bizar goed! Wat een show, wat een sfeer en wat gingen D-Block & S-te-Fan uit hun plaat. Mooi om te zien dat ze na duizenden keren draaien nog steeds enorm uit hun dak kunnen gaan. Tel daarbij op de track ‘Evolutionz’ en je hebt wellicht een idee hoe fantastisch het geweest moest zijn!

Na dit heerlijke back-in-time setje gingen we richting de Rebellion waar D-Sturb bezig was om flink te slopen. Ook hier kwamen we helaas tegen het einde van zijn set binnen. Zo hoorden we onder andere nog ‘Ancient’ en ‘Marked for Death’ voorbij knallen.

Hierna begonnen we toch last te krijgen van een lichte hongerklop waardoor we besloten om even een stevig avondmaal te nuttigen, aangevuld door een goed shot Red-Bull. Uiteindelijk kwamen we weer op de mainstage binnen bij de liveset van Ran-D. Die liet natuurlijk weer de plaat ‘Zombies’ voorbij komen en bracht het publiek helemaal in extase. Nu zag ik nog net geen traantje voorbij komen, maar dat dit genieten was, is slecht lichtjes uitgedrukt. Vervolgens hoorden we ook ‘My Way’ nog uit de speakers blazen.

rebirth festival haaren day 1 report hardstyle
Harder ’n Better
Na Ran-D stond er wederom weer een stevig setje klaar: B-Freqz in da club! De heren openden met ‘Crew’, een plaat die altijd lekker klinkt en ook hier prima in de smaak viel. Ook hoorde ik weer eens de heerlijke plaat ‘Divine’ voorbij komen en zo kun je wel stellen dat ook deze set van de B-Freqz meer dan geslaagd was!

De volgende set was een mooie combi van Sub Zero Project en Atmozfears. Hier hoorden we uiteraard ‘The Project’ voorbij komen en meende ik ook een nieuwe plaat van Atmozfears gehoord te hebben die hij samen met Devin Wild maakte. Hierna stond een gouden combi opgesteld in de vorm van Warface en E-Force, War Force! Daar kwam onder andere de live edit van ‘Seven’ voorbij en ‘Edge of Insanity’. Deze set was enorm slopend voor de beentjes en ik vraag me serieus af hoeveel paar benen er na het festival gevonden zijn.

Na dit slopende setje stonden de heren van de Frequencerz klaar om ditmaal onder eigen alias hun kunsten te vertonen. Zoals altijd is dit een setje waar je bij MOET zijn. De enige vraag was of ze over het niveau van hun voorgangers heen konden. Met platen als ‘Getting Off’ en ‘The Unknown’ was het wederom genieten geblazen, maar of deze set qua rawness over War Force heen ging, is voor mij nog steeds een vraagteken. Voor het publiek maakte dit niets uit want genieten deed men toch wel.

Conclusie
Om het festival te eindigen in style werd er dit jaar gekozen voor Minus Militia. Steenharde kicks, maximale hysterie en een portie zware rawnummers stonden op het menu. Onder andere ‘Militant Mayhem’ en ‘Overdose’ knalden door de mainstage. Tel daarbij op een heerlijke eindshow inclusief de track ‘Beat the Darkness’ en je kunt je voorstellen dat Day 1 meer dan geslaagd was. Het zonnetje was nagenoeg de hele dag aanwezig, de sfeer was op alle area’s fantastisch en het publiek inclusief de aanwezige artiesten zorgden voor de absolute climax. Iedereen bedankt en uiteraard tot volgende jaar waarbij we het 10-jarig bestaan van Rebirth tot een ongekend hoogtepunt zullen brengen. Cheers!

Reageren