Peter de Valck
Door Peter de Valck

Vorig jaar verwelkomde Dirty Workz in de zomermaand juni het Belgische talent Unsenses bij de familie. Voor de 24-jarige Turnhoutenaar, die luistert naar de naam Gilles Gaspar, ging er een droom in vervulling. Hij kwam meteen voor de dag met een videoclip van zijn debuutrelease ‘Lose My Ground’. Inmiddels zijn we een jaar en zeven releases verder en zijn wij benieuwd of Unsenses zijn belofte als talent heeft ingelost.

Tijd om Gilles eens te onderwerpen aan een vragenvuur!

Wat ons opvalt is dat je bij elke (solo)track ook meteen een videoclip aanlevert. Waarom heb je daar voor gekozen?
Ik ben zowel muzikaal als visueel erg gepassioneerd. Tijdens het productieproces in de studio, krijg ik automatisch ideeën om een track visueel nog meer tot zijn recht te laten komen. Natuurlijk ben ik een producer en krijgt het muzikale altijd voorrang. Onze feestgangers krijgen natuurlijk geen videoclips te zien op de dansvloer (haha), maar ik vind het gewoonweg super interessant om een single te voorzien van een 2de dimensie die onze emoties net dat tikkeltje meer aanspreekt.

Je werkt vaak met melodieën en een vrouwenstem. Hoe zou jij jouw eigen stijl kunnen omschrijven?
Mijn collega’s en vrienden denken altijd dat dit een bewuste keuze is, maar eigenlijk draait het allemaal rond workflow. Sommige producers vinden het leuk om tijdens het productieproces op zoek te gaan naar leuke vocals en samples. Ik houd ervan om een track instrumentaal eerst helemaal uit te werken en nadien aan de slag te gaan met teksten en zangers. Er zijn 3 elementen die ik altijd in mijn tracks wil houden: een sterke vocal, euforische melodie en een energieke kick. Dat gecombineerd met een sterk verhaal, maken mijn tracks 100% Unsenses.


Op welke manier probeer jij je te onderscheiden van andere euforische acts in de hardstyle scene?
Ik probeer altijd mijn hart te volgen, of ik me daarmee onderscheid of niet laat ik aan jullie over. Mijn productieproces duurt over het algemeen best lang. Ik release daarom iets minder muziek dan mijn talent collega’s, maar als ik een single uitbreng, probeer ik er wel het maximale uit te halen.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Ik ben geen die-hard volger van muziekgenres. Of het nu rap, klassiek, dance, of trance is, het maakt mij allemaal niet zoveel uit. Ik moet gewoon een bepaalde klik voelen. Dit kan komen door een vocal, een melodie, een ritme.. noem maar op. Maar natuurlijk is er slechts één muziekgenre dat mij doorheen de jaren het meeste kippenvel momenten heeft bezorgd, en dat is hardstyle.

Jouw track ‘Home’ is zo’n 700.000 keer beluisterd op Spotify en de daarbij behorende videoclip maar liefst een half miljoen keer bekeken op YouTube. Daarnaast heb je nog een akoestische versie van de track uitgebracht. Hoe zou je het succes van deze plaat kunnen omschrijven?
‘Home’ is een eerlijke plaat die geproduceerd is tijdens een heel gevoelige periode in mijn leven. De vocal en videoclip omschrijven een typisch liefdesverhaal wat ook symbolisch kan worden opgevat als het gevoel van ‘thuiskomen’. Voor degene die het nog niet wisten: de videoclip is opgenomen in Calais, wat in het noorden van Frankrijk ligt. Deze streek heeft omwille van de vluchtelingencrisis een negatieve bijklank gekregen. Doch, de gastvrijheid is verrassend hoog en de natuur is adembenemend mooi zoals je kunt zien in de clip.

Wat doe je in het dagelijks leven naast het produceren? Klopt het dat je daarnaast ook nog eens 24/7 (elke dag) met hardstyle bezig bent?
Zoals ik eerder zei, ligt mijn interesse naast muziek ook bij het audiovisuele. Door de week maak ik videoclips, trailers en allerhande social media content voor events, artiesten en bedrijven. Dit is de ideale manier om te ontsnappen aan een writers-block en daarnaast perfect te combineren met mijn carrière als Unsenses. Ben ik het werk even beu, dan kruip ik lekker een dagje de studio in!

Vorige week is er een nieuwe release van je uitgekomen, namelijk ‘Standing in the Dark’. Uiteraard weer met een videoclip (die ondertussen 37.500 keer is bekeken). Wat is de boodschap die jij met deze track en video wilt meegeven?
Klopt! Iedereen wil graag carrière maken, succesvol zijn en soms wel eens in de spotlights staan, maar soms hebben we toch dat momentje rust nodig. Een klein moment in het donker, in de schaduw, waarbij we even kunnen reflecteren op wat er écht aan het gebeuren is rondom ons. “The more we wander, all the more that we will find when we’re Standing in the Dark.”

Vind je ‘Standing in the Dark’ je beste track tot nu toe en gaat deze net zo hard knallen als ‘Home’?
Ik vind het heel moeilijk om een onderscheid te maken in mijn solo tracks. ‘Lose My Ground’, mijn eerste Dirty Workz release, heeft naar mijn mening nog steeds evenveel potentieel als anderhalf jaar geleden. Of ‘Standing in the Dark’ even hoog gaat gaan in de statistieken durf ik me niet over uiten. Ik sta er in ieder geval voor 200% achter, de rest laat ik over aan onze Hardstyle lovers!

Je produceert veel solo-tracks. Staat er binnenkort een collab met een artiest op de planning?
Voor ik het startschot geef aan een collab, moet er echt een klik zijn met de artiest. Ik wil dat we beide een meerwaarde kunnen bieden aan elkaar. Momenteel is er 3 keer geschoten en ligt er een collab met Lowriderz en met MANDY klaar. Die 3de hou ik liever nog even geheim.

In 2016 ging er een droom van jou in vervulling. Waar droom jij hedendaags van als artiest? Of leef jij nog steeds die jongensdroom?
Zeg dat wel, een platencontract bij Dirty Workz was bucketlist item nummer 1! Als je het mij vraagt, leef ik de droom. Ik sta elke dag op en heb nooit het gevoel dat ik moet ‘werken’. Er is wel één ding dat ergens in mijn gedachten blijft opduiken, en dat is een performance op Reverze in het Sportpaleis. Ik als Belg zou niets gekker kunnen bedenken om aan mijn familie en vrienden te kunnen vertellen!

Welke tips zou jij jonge producers die net begonnen zijn mee willen geven?
Help elkaar. Het succesverhaal van de producer die zichzelf jaren lang opsluit in de studio en dan ineens met een mega hit voor de dag komt, is maar voor weinigen weggelegd. Er is niets leuker dan je kennis delen met anderen en samen een stapje hoger op de ladder klimmen. Het is uiteindelijk toch de volhouder die wint!

Gilles, Hard News wil jou bedanken dat je tijd vrij wilde maken voor het interview en voor de interessante en duidelijke antwoorden. We zijn erg benieuwd wat de toekomst gaat brengen en we kunnen niet wachten om meer muziek van je te horen en om de bijbehorende videoclips te kunnen bekijken!

Reageren