Hard News
Door Hard News

Het is voor de mannen van de Stereotuners een turbulente tijd geweest maar nu komen ze dan eindelijk met hun mini-album The Graveyard Shift. Het Dirty Workz Anarchy-duo, bestaande uit Dave Kloosterboer & Patrick Shinagl, kreeg te maken met medische en technische omstandigheden en zijn nu dan ook ontzettend blij met het uitbrengen van deze productie. Stereotuners: “We hebben moeilijke tijden gehad, maar zijn nu sterker dan ooit te voren.”

Hey Dave & Patrick! We zagen eerder al een aantal previews van de The Graveyard Shift online verschijnen. Hoe zijn de reacties hierop?

“Goed, boven verwachtingen. Veel tracks zijn wat ouder dus we waren eerlijk gezegd wat onzeker. Daarbij is het altijd moeilijk om vooraf te bepalen wat mensen vinden van een track, want het is toch een emotie. Maar al met al zijn we erg tevreden.”

Laten we even praten over jullie mini-album, die bestaat uit acht tracks. Waarom hebben jullie eigenlijk gekozen voor een mini-album, en geen heel album of gewoon een EP?

“Nou, het heeft te maken met een samenloop van omstandigheden. We hebben erg veel vertraging opgelopen door systematische problemen. Een hoop technisch geneuzel, maar we zijn overgestapt van Windows naar Mac, van Logic 8 naar 9 en van 9 weer naar 10. Verder zijn we geüpgraded van 32 naar 64-bit. En we zijn ook nog eens van studio veranderd. Na deze vertraging bedachten we dat het uitbrengen van een mini-album het meest toepasselijk was. Veel tracks hadden we bijna af, maar dus niet genoeg om een volledig album te maken.”

Wanneer zijn jullie eigenlijk begonnen aan het mini-album?

“Ongeveer een jaar geleden, maar sommige ideeën voor het album bestond al wat eerder. Maar het originele concept van The Graveyard Shift ontstond dus ongeveer een jaar geleden. De naam is eigenlijk pas gekozen toen de basis van de tracks klaar was: veel tracks zijn erg rauw en hard. Zulke soort platen vullen meestal de laatste uurtjes van een evenement op. De hardheid staat dus eigenlijk voor ‘het einde’ van het evenement. Het is een beetje voor de die-hards die hun laatste beetje energie er nog uit willen stampen.”

Het album verschijnt op jullie label Dirty Workz Anarchy. Hoe zijn jullie hier eigenlijk terecht gekomen?

“Het begon allemaal bij Deepack’s label Hard Copy. Op dit label brachten we onze eerste tracks uit. Op een gegeven moment stapte Deepack over en wilde hij samen met Coone wat nieuws. Naast jumpstyle en normale hardstyle, was er ook interesse naar wat harders. Eigenlijk zijn we zo geswitcht naar DWX Anarchy. Hier mochten we experimenteren en doen wat we graag willen.”

Wat voor tracks maken jullie nu?

“Nou, van alles eigenlijk. We gebruikten al anticlimaxen in 2010, toen dit eigenlijk nog helemaal geen ding was en nu zie je het steeds vaker voorkomen. Vervolgens zijn we verder gaan met euforische tracks. Natuurlijk vragen we ons nu af of het niet slimmer was om door te gaan met anticlimaxen, aangezien de raw hardstyle alleen maar groeide. Maar dit is kijken naar het verleden. Nu produceren we het dus beide. We geloven erin dat een track op gevoel gaat, en daarom doen we wat ons gevoel zegt en houden we van variatie. Een harde kick maar met een euforische melodie, dat vinden we geweldig.”

Als jullie zelf de topper van het mini-album aan zouden moeten wijzen. Wat is dan jullie favoriet?

“Dat is een lastige vraag, maar dan denken we toch wel ‘XTC’ en ‘Destructive’. Het geeft ons altijd energie wanneer fans losgaan op je eigen muziek en dat is bij ‘Destructive’ altijd wel het geval. Daarbij heeft de plaat een bepaald agressiegehalte, wat erg leuk is om te draaien.”

stereotuners interview mini-album the graveyard shift

Wat staat er nu eigenlijk op de planning nu het album af is?

“Er komen in ieder geval weer nieuwe tracks aan! We gaan verder de komende tijd veel uren in tracks produceren besteden. Veel van deze zijn al voor 90% tot 95% klaar. Alleen het releasen van tracks is wat moeilijker. Dit hangt namelijk ook af van het label en andere factoren. Ook willen we wat meer gaan draaien…”

Dat begrijpen we. We zagen namelijk dat jullie tot 2012 vrij veel draaiden, maar het afgelopen jaar maar twee boekingen hebben gehad. Wat is hiervan de reden?

“Voornamelijk gezondheidsredenen. De ziekte van Crohn (chronische darmaandoening) heeft ons niet echt geholpen en veel vertraging opgeleverd in onze levens. Daarbij speelde de familiesfeer ook een rol, want onze ouders zijn beiden heel ziek geweest. Oh ja, en het omzetten van studio natuurlijk ook. We kennen nu de klappen van de zweep en weten nu hoe we met tegenslagen moeten omgaan. Gelukkig gaat alles weer beter nu, dus komen we twee keer zo hard terug om alles recht te zetten.”

Goed om te horen. Wat voor tracks komen eraan in de toekomst?

“Er staat een hoop op de planning. ‘Don’t Talk To The Cops’ en ‘Hit You In The Face’ zijn bijna af. Verder komt er nog een collab aan met een paar jongens uit Australië, oftewel The Strangerz. Deze gasten stuurden een tekst op en Dave heeft zijn stem gebruikt om gave vocals te creëren. Verder zijn we begonnen aan een nieuw opzetje Dimness, met Unresolved en nog meer collabs voor de toekomst. Maar dat blijft allemaal nog even geheim. Bereid je in ieder geval voor op veel nieuws in de toekomst!”

Grootste plannen dus. Wat staat er nou eigenlijk op jullie bucketlist?

“We hebben veel meegemaakt als DJ’s. We hebben opgetreden op verschillend grote evenementen, zoals Intents Festival, Decibel Outdoor Festival en Q-Base. Onze grootste wens voor nu is om nog te draaien op Defqon.1 of Hard Bass. Oh ja, we zouden ook graag nog een keer naar Australië toe willen gaan. Tot op heden is dit ons nog niet gelukt. We hadden ooit daar een boeking staan, maar konden we niet meer gaan vanwege de revalidatie van een operatie.”

Tijd voor de laatste vraag. 2017 is het jaar van de albums. Waarom zouden we naar jullie album moeten luisteren in plaats van al die anderen?

“Lastige vraag, maar ik denk dat dit te maken heeft met smaakverschil natuurlijk. Hoe dan ook, als je écht van energieke muziek met harde kicks en passie houdt, dan zou ik ons album maar aanschaffen. Wij zijn niet van ‘pussy hardstyle’, maar maken dan ook échte harde hardstyle.”

Oké dat is duidelijk. Hebben jullie hier nog wat aan toe te voegen?

“Na een aantal tegenslagen hebben we de weg omhoog weer gevonden. We bijten nu vast en we gaan door, dus bereid je voor op de toekomst!”

Het mini-album The Graveyardshift van Stereotuners is vanaf morgen 7 november verkrijgbaar op hardstyle.com, maar is nu al te streamen via Spotify.

Reageren