Peter de Valck
Door Peter de Valck

Afgelopen zaterdag was het tijd voor de 25-jarige jubileumeditie van Mysteryland, moeder aller dancefestivals van ons ‘kleine kikkerlandje’. Tussen aanhalingstekens welteverstaan, want ID&T heeft Nederland op de wereldkaart gezet met haar evenementen en dat is precies wat Mysteryland elke editie weer uitstraalt! De Q-dance, omgetoverd tot een Jurassic ParQ, en die ‘gouwe ouwe’ Thunderdome zouden dit weekend het strijdtoneel vormen voor de harder styles.

De zon straalde op deze typische Hollandse regenachtige dag – die de festivalbezoeker deze prachtige zomer niet meer gewend was – echter íets minder fel. Niets is zo veranderlijk als het weer in Nederland en dat bleek ook op deze dag, die om 11:00 uur stipt van start ging. Met een poncho in de aanslag bereikten mijn maten en ik ingang Noord en snelde ik mij naar de ‘Press’ ingang. Daar kreeg ik een persbandje en een goodiebag gevuld met onder andere een extra poncho, muntjes en timetable. Wat een service!

Jurassic ParQ

De verscheidenheid en diversiteit aan muziekstijlen is op Mysteryland enorm. Het was van tevoren dus al meer dan duidelijk dat het een onmogelijke missie zou worden om alleen de hardere stijlen op de daarvoor bestemde Q-dance en Thunderdome stage te bezoeken. Steeds meer artiesten in onze o-zo-geliefde hardstyle scene nemen een kijkje in de keuken bij andere genres én de roots en invloeden van de hedendaagse Hardstyle liggen ook bij artiesten als bijvoorbeeld Cosmic Gate, die het publiek in de Trance Energy tent in trans bracht met zwevende melodieën. Om met deze hedendaagse trend mee te gaan en de rijke historie van het festival niet te verloochenen, wist ik wat er te wachten stond op mijn allereerste Mysteryland!

Rondleiding

Om 13:00 uur kreeg ik met een select groepje genodigden een rondleiding over het uitgestrekte festivalterrein en de camping van Commercieel Directeur Martijn van Daalen en festivaldirectrice Carina Kornfeind. De belangrijkste onderwerpen die hier aan bod kwamen, waren de samenwerking met gemeente Haarlemmermeer, partnerships met grote merken als Heineken, hoe Mysteryland zich onderscheidt als het meest ‘groene’ festival, het nog steeds groeiende campingterrein en over nieuwtjes en innovatieve ideeën die op deze 25e verjaardag te vinden waren. Tussen de bedrijven door kon je uiteraard vragen stellen aan de twee enthousiaste organisatoren. Deze zeer interessante rondleiding nam circa twee uur in beslag, maar was absoluut meer dan de moeite waard!

Na regen komt zonneschijn en aan het einde van de regenboog is er een pot goud te vinden, die ons leidde naar de kleurrijke mainstage. Volgepakt met allemaal mooie, kleurrijke mensen uit alle windstreken en uithoeken van onze aardkloot. Benny Rodrigues, die in het verleden ook op Defqon.1 en Decibel outdoor zijn opwachting maakte, knalde een remix/edit van DJ Rob’s klassieker ‘Boys Interface’ door het nauwkeurig afgestelde soundsysteem. De 14-minuten durende Mysteryland megamix in de verstopte ‘Unexpected Heineken Bar’ die daarna volgde, werd één groot gekkenhuis. Allerlei muziekstijlen passeerden de revue in een pikkedonkere area, waar alles uit de kast werd getrokken. Met als hoogtepunt Gunz For Hire’s ‘Bella Ciao’, die uit volle borst werd meegeblèrd.

Thunderdome

Na de eerder genoemde helden van Cosmic Gate, die tracks als ‘Exploration Of Space’ uit de oude doos haalden, werd het tempo al flink opgevoerd. Stiekem had ik ook gehoopt op meer ouder (en harder) spul à la ‘Fire Wire’, maar dat mocht de pret niet drukken. De tijd was eindelijk aangebroken voor keiharde hardcore op de Thunderdome, waar Mysteryland sinds de jaren ’90 en de ‘early zeros’ uiteindelijk gigantisch groot mee is geworden. Grondlegger Promo schudde de ene millennium plaat na de andere uit zijn mouw en dat zorgde voor een geweldige (atmo)sfeer in de door gabbers gevulde overdekte tent. Vervolgens was de set van Tha Playah aan de beurt, waar ik stiekem hele hoge verwachtingen van had. Een aantal parels van mijn persoonlijke, favoriete hardcore album Walking The Line werden helaas niet ten gehore gebracht, dus wij zetten, na het consumeren van verrukkelijke Saté Babi en het nuttigen van Fuze Tea Black Tea Peach, koers voort naar ons aller hardstyle!

Thunderdome

Jurassic ParQ

Als ik vrienden, kennissen en medeliefhebbers van de muziek mocht geloven en aftermovies van voorgaande edities erbij pak, is het mooiste stukje Mysteryland zichtbaar als je van de legendarische piramide uitkijkt op de Q. Nieuw op de ‘Mysteryland Mountain’ was de daarvoor speciaal aangelegde zip-lijn (de langste van Europa), opnieuw een surprise van het gevierde festival. Na een baviaan, een vogel, een clown en andere prachtige kunstwerken als podia trakteerde Q-dance en ID&T ons ditmaal op een reusachtige Tyrannosaurus rex. Hier waren mijn maten en ik dan ook niet meer weg te slaan. Wildstylez met een speciale ‘Mystery Set’, de maker van het nieuwe en tevens laatste Q-Base Anthem, Atmozfears, eindbaas B-Front en de Hardstyle revelatie Sub Zero Project draaiden achtereenvolgens beestachtige setjes! Deze waren ook via een livestream te volgen voor de thuisblijvers.

LEES OOK: Q-dance gaat voor het eerst livestreamen vanaf Mysteryland

Alles wat Mr. Wildstylez de laatste jaren aanraakt, verandert in puur goud. ‘Heartbeat’, ‘Children Of Drums’, ‘Broken Remix’, ‘Chakra’ & ‘Great Spirit’ doen mij echt denken aan zijn melodieën uit de “good old days”. Met een speciale vermelding voor Hardwell die samen met zijn partner in crime Joram verantwoordelijk is voor het juweeltje ‘Shine A Light’ en tijdens Wildy’s Mystery uurtje de machtige stage besteeg.

Atmozfears nam het spreekwoordelijke stokje van de medeoprichter van Project One over en vulde zijn set met een weloverwogen mix van oude(re) en nieuwe(re) nummers. ‘Blah Blah Blah’, tracks van het Spirit Of Hardstyle label, zijn geslaagde ‘Psychedelic Remix’, ‘The Final Mission (Q-Base 2018 Anthem)’ waren zomaar een aantal tracks, waar de alleskunner het toegewijde publiek op los liet gaan.

B-Front zorgt er op zijn beurt altijd voor dat alle zintuigen op scherp worden gezet! Ditmaal kwam hij weer met een aantal verrassende tracks op de proppen. Gepaard met een flinke brok energie en een driedubbele dosis drive, besloot de man in kwestie ‘World Outside’ en Titan’s remix van Zany’s ‘Symphonic Feedback’ erop te knallen. ‘Bass Modulators – Shadows (B-Front Remix)’ en ‘Adaro & B-Front ft. Dawnfire – Touch A Star’ zorgden voor ultieme kippenvel momenten. Voor mij was dit dan ook met stip de set van de avond!

Sub Zero Project sloot de boel voor aanvang van de eindshow af, zoals zij de laatste tijd al vaker deden op grote podia in onze scene. Openingsplaat ‘We Are The Fallen’ met Phuture Noize, de Kick Edit van ‘Bass Train’, D-Block & S-te-Fan’s ‘Ghost Stories’, solorelease ‘The Project’ en ‘Our Church’ met Heady brachten de stampende menigte in extase. Ik wilde graag nog afsluiten bij Dr. Peacock, maar onze vriend Bob (niet B-Front) vond het circa twintig minuten voor het einde tijd om huiswaarts te keren. Tijdens de lange tocht naar Zeeuws-Vlaanderen werd er nog lang nagepraat over en nagenoten van Mysteryland. Onder het motto: “Yesterday is history, Today is a gift, Tomorrow is a Mystery” konden wij met een gerust hart en voldaan gevoel gaan dromen.

Goud

Naast de knallende vuurwerkshow aan het einde, wil ik met als klap op de vuurpijl bovendien de loftrompet afsteken voor de Q-dance stage – die jaar in, jaar uit – toch wederom het mooiste is aangekleed. De line-up op de Q vond ik in vergelijking met zondag een stuk minder, maar het totaalplaatje is perfect ingekleurd door de organisatie.

Q-dance

Men spreekt bij een kwart eeuw van een zilveren huwelijk, maar in dit geval met een gouden rand. Het is wonderbaarlijk te noemen dat een festival van zulke omvang toch zoveel intimiteit kan uitstralen. De organisatie ID&T presteert het met de kleurrijke mainstage en hosts als Q-dance, Thunderdome, Trance Energy, Sexy By Nature etc. om tot in de details te treden en het evenement tot in de puntjes te verzorgen.

De ‘goede’ (regen)buien hebben dit evenement absoluut niet in het water doen vallen, integendeel! Voor die hards heeft zo’n waterballet namelijk ook altijd iets speciaals; het kwam de sfeer op de Q-dance en Thunderdome in ieder geval ten goede. Alleen maar liefde!

De zaterdag van Mysteryland was een onvergetelijke ervaring, maar in mijn optiek is één dag Mysteryland eigenlijk te weinig om een perfect totaalbeeld te vormen. Volgend jaar keer ik sowieso terug naar het Floriadeterrein voor de 26e editie, maar dan plaats ik mijn tentje samen met 19.999 dance-liefhebbers op het campingterrein voor de full experience!

Beoordeling

 • Line-up70%
 • Show80%
 • Stage90%
 • Locatie100%
 • Sfeer90%
 • Geluid85%

Overall
waardering

86%

Als ik de zaterdag van Mysteryland 2018 zou moeten omschrijven, heeft de gouden combinatie Q-dance & ID&T, ervoor gezorgd dat de roots van en trends binnen de harder styles perfect in detail tot uiting zijn gekomen in het event.

Reacties

 • Randy 01 september 2018 - 16:57

  Mooi verslag! Ik heb alleen een kleine aanpassing. Het was geen T-rex maar een dilophosaurus. :-)

  Quote

Reageren