Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Koningsdag: het nationale verjaardagsfeestje van de koning. Natuurlijk laten wij, als fans van de hardere stijlen, deze kans niet lopen om weer lekker een dag snoeihard uit onze plaat te gaan. Dames en heren, ik geef u Beat The Bridge!

BIGGER, BOLDER, BETTER!
Beat the Bridge is het pareltje van Arnhem en vindt elk jaar plaats onder de welbekende John Frost brug. Dit jaar beloofden ze ons één ding: het wordt ‘’bigger, bolder and better’’. Alleen al kijkend naar de line-up van dit evenement is dit af te lezen: waar de editie van BTB in 2015 nog ‘maar’ drie stages had, is dit in 2016 uitgebreid naar vier. Naast de gebruikelijke freestyle, hardstyle en raw-hardstyle kan je dit jaar ook genieten van een flinke dosis hardcore. Niet alleen voor het evenement lijkt mij dit een zeer goede keuze, je trekt hier immers een groter publiek mee aan, ook voor de gabbertjes onder ons is dit natuurlijk hartstikke lekker. Bovendien was er voor de liefhebbers nog een Desperados Crazy Cruise: want feesten op een boot is alles behalve verkeerd.

Inkomertje
Hoewel het bij mijn binnenkomst bij de Factory stage (raw-hardstyle) met bakken uit de hemel viel, kon ik tot mijn blijdschap zeggen dat de sfeer er al goed in zat. Waarom? Door die die hards die er ‘schijt aan hebben’ en lekker in hun poncho’s losgaan, en de rest van de feestgangers die ze aan staan te moedigen vanuit de overdekte plekken rondom de stage. Nadat vervolgens de gebruikelijke zaken als kluisjes en munten geregeld waren, was het tijd om zelf ook los te gaan. Het zonnetje brak op dit moment heerlijk door en de beste plek om dan te gaan staan is de Factory stage; want van die lekkere stralen moet volop genoten worden!

beat the bridge 2016 2
Sub Sonik draaide hier onder aanmoediging van niemand minder dan MC Da Syndrome. Met onder andere zijn remix van Brennan Heart’s ‘Outta My Way’, ‘Bassface’ en ‘F*ck This Nation’ (absoluut mijn favoriete track van dit moment) zette hij een verbazend heerlijke set neer. Extra speciaal was het dan nog wanneer hij ‘Wolfpack’ en ‘Rebel Territory’ door de speakers knalde; het publiek reageerde hier extreem enthousiast op en iedereen zwaaide mee voor de ‘’fanatics on the front, rebels to the left, my crew on the right, p-p-punks in the back!’’ Ja, deze set was niets minder dan volop genieten en dankzij Sub Sonik was voor mij de sfeer voor de dag gezet.

Prefix & Density volgden en wat ik hier vooral mooi vond is dat ze met hun remix van het Wilhelmus dat nationale feestdag gevoel in stand hielden. Want wat is er nou mooier dan het oranje gevoel gevolgd door een dikke vette bass?

Rondje lopen
De hele dag bij één stage staan is natuurlijk zonde, dus wij besloten de rest van het festivalterrein te verkennen. Eerste stop: de Waterfront Stage (hardcore). Deze stage is, zoals ik al zei, dit jaar als nieuw toegevoegd aan het festival. Hoewel het hier gedurende de dag vrij rustig was, had ik het toch steeds erg naar mijn zin. Ruffneck gooide er lekkere nummertjes in als ‘Rebel Dizz’ en iedereen deed enthousiast mee. De sfeer was eigenlijk heel chill.

Hierna vervolgden we onze weg naar de Bridge Stage (hardstyle mainstage). Hier draaide Audiofreq en konden we gelijk rammen op ‘Rumble in the Jungle’ van Zatox, die ik stiekem toch wel altijd hoop te horen op een feest. Audiofreq vervolgde met een lekkere set waarin hij vooral het tempo erin hield en je dus prima mee kon springen met de rest van het enthousiaste publiek. Van het feit dat we van harder naar zachter gingen had overigens niemand last van: goede muziek is goede zin toch?! Het mooie aan de Bridge Stage vond ik dat deze zich grotendeels onder de John Frost brug bevond, wat een unieke en, op de een of andere manier, gezellige uitstraling geeft.

beat the bridge 2016 3
The New Era

‘’There is only one man capable of this task. He proved himself a diverse warrior with his training sessions. But the master of light has joined his own true sound. This is, the new era!’’ Beat the Bridge 2016 is een speciale editie voor Thera. Niet alleen heeft hij de anthem gecreëerd, ook vond hier (Kingsnight) de release van zijn tweede album ’The New Era’ plaats. En wat voor een album! Nou was ik dan ook vanzelfsprekend aanwezig bij zijn set Thera vs Caine. Beide Dj’s waren onwijs enthousiast en ze brachten dit ook goed over op het publiek, vooral toen Caine besloot voor de booth mee te springen. Een hoogtepuntje in deze set was zeker weten de BTB anthem ‘Bigger Bolder Better’ door de speakers.

INFERNO
De set die ik absoluut niet wilde missen was de liveset Firestarter van Ran-D. Ran-D is en blijft een held en ook op Beat the Bridge heeft hij dit weer bewezen. Hij begon zijn set met de G4H track ‘Plata o Plomo’, gevolgd door onder andere de knallers ‘F*CK EDM’ en ‘Kings of the Underground’. Als afsluiter koos hij voor de track ‘Firestarter’ zelf, ondersteund door bijbehorende vlammen en oranje confetti. Wat een set was dat weer, wat veel kippenvelmomenten! De show en de sfeer waren helemaal on point.

Hierna was het tijd om even te eten, en hiervoor kon je prima terecht naast de Waterfront Stage in een tent met wat heaters. Er was genoeg keuze en genoeg warmte; niks te klagen dus. Omdat we er toch waren hebben we gelijk de set van N-Vitral meegepakt. Deze was wederom lekker en het was leuk om te zien hoe iedereen van ‘Bad Attitude’ helemaal wild werd.

Freestyle Maniacs
Uiteindelijk was de beste keuze van de dag geweest om naar de Forest Stage (freestyle) te lopen voor de Classic set van Freestyle Maniacs. Niet alleen vond ik het nodig elke paar minuten ‘’aah dit is echt lekker’’ te zeggen, ook het weer maakte allemaal niks meer uit. De mannen van Freestyle Maniacs draaiden de echte classics: ‘Braincracking’, ‘We are your friends’ en ga zo maar door. De remixes vlogen je om de oren en iedereen stond uitgebreid te lachen. Dit was voor mij zonder twijfel de beste set van de dag.

Conclusie
De brug is ook dit jaar weer verslagen. Met meer dan 70 artiesten en vier podia is er voor ieder wat wils. De sfeer was goed en het publiek ging overal los. Ook het slechte weer was eigenlijk geen probleem; overal stonden tenten met heaters en poncho’s werden gratis meegegeven. Beat the Bridge 2016 heeft voor mij het vorige jaar overtroffen en ik ben benieuwd of ze dit in 2017 weer kunnen. Tot volgend jaar!

Foto’s door: Joris Raaijman

Reacties

  • Roy 29 april 2016 - 11:01

    Mooi geschreven en goed samengevat! De dagen heb ik ook zo beleefd. Achteraf hoorde ik dat veel mensen door dit feest aangestoken zijn met het Hardstyle-virus. Bij mij op school waren ze met een groep van 10 voor het eerst naar een hardstyle-evenement geweest en nu klinkt als gevolg de hele dag hardstyle door het klaslokaal.

    Hopelijk houdt Beat the Bridge dit vast gedurende de komende jaren, vanaf 4 jaar geleden, toen ik voor het eerst het feest bezocht is het elk jaar beter geworden. Heel veel beter zal het niet meer kunnen worden en zelf ben ik van mening dat het ook niet nog groter, harder en meer moet.

    Quote

Reageren