Sasha Dijkhoff
Door Sasha Dijkhoff

Hoe Koningsdag eruit ziet in andere monarchieën? Volgens mij wel aardig ruk als je het met die van ons vergelijkt, want nergens anders wordt de verjaardag van de koning zo hard en uitbundig gevierd als in ons kikkerlandje. Of je nou om de koning geeft of niet. Het is een prima excuus voor het nuttigen van alcohol op een extra vrije dag. Wij kiezen elk jaar weer voor het best bezochte Koningsdag evenement van regio Eindhoven: Supersized Kingsday!

Geen code oranje!

Voor Supersized Kingsday de zesde editie van dit wederom uitverkochte spektakel. Alhoewel code oranje een toepasselijke weersvoorspelling zou zijn geweest, was dat gelukkig niet het geval. Wel werd er opnieuw, zoals elk jaar, slecht weer verwacht. Niks is zo veranderlijk als het weer in Nederland. Met de vorige paar edities in het achterhoofd, wuif ik alle bangmakerij weg. Elk jaar breekt de zon wel door op dit festival, dus minder zeiken en meer stampen. We zijn niet van suiker. Trek je stamp-klompen aan en let’s go!

Met twee uiterst gezellige partybussen vertrekken wij vanuit Rotterdam richting het festival. Dat ellendige stuk lopen van de partybussen is altijd weer een dingetje. Echter kies ik liever voor dat ellendig stuk lopen, dan op koningsdag de bob zijn! Wij komen rond 14:30 binnen bij ingang Maxima. Alhoewel het erg druk was, zat er een lekker tempootje in het doorstromen van de rij. Na het scoren van kluisjes, muntjes en een drankje, zijn ook wij klaar om te stampen!

Zoals elk jaar beginnen we onze dag met het verkennen van het terrein. We starten bij de overdekte hardcore stage. Hier stonden de mannen van Evil Activities al te zorgen voor de nodige royale kicks. Het is nog aardig rustig in de tent. Prima om in te komen. Na het laatste half uurtje hier te hebben doorgebracht, vertrekken we richting de raw hardstyle stage.

Dat Warface één van de grootste gevestigde namen is in de raw scene is bij ieder bekend. Als Warface op de line-up staat, ben ik altijd aanwezig. Vooral als dit een live set is! De raw stage is dit jaar voorzien van foto’s van de artiesten die dit jaar op deze stage draaien. Na al die tijd blijft ‘Mashup 5.0’ het nog altijd goed doen bij het publiek. Ik moet eerlijk bekennen dat de nieuwe tracks van de afgelopen tijd mij even voorbij zijn gegaan, maar gezellig is het voorin zeker als de nieuwe track ‘Moshpit’ van Warface en Jebroer door het geluidssysteem knalt. Na een heerlijk intensief half uurtje knallen, verlaten wij de set vroegtijdig om naar de uptempo stage te verkassen voor Lady Dammage.

Vanwege het weer waren de overdekte stages toch erg gewild. Wij proberen ons dan ook tevergeefs in de menigte te proppen bij haar set. De drukte was echter een struikelblok voor onze plannen. We kregen de sfeer niet goed mee, dus vertrokken we naar de Inzanity stage voor Ruthless.

Oer-Hollandse gezelligheid bij inZanity

Als we aankomen hebben we voldoende ruimte om even compleet los te gaan. Daar draait Ruthless op dat moment de track ‘Shake That Speaker’ van Mark With A K. Freestyle stages zijn altijd de definitie van gezelligheid. Wij vinden onze draai dan ook prima als ‘Butterflies’ van LVNMUZIQ de sfeer alleen maar verder opkrikt. Ook bij de plaat ‘No Mercy’ van Ruthless, Crude Intentions en GLDYLX genieten wij intens.

Wij missen zelden een setje van The Godfather himself. Wij sprintten terug naar de hardcore tent voor Paul Elstak. Onderweg naar de tent even oer-Hollands koekhappen gaat er ook prima in! ‘Helium’ is een track die mij altijd weer kippenvel geeft. Vooral als het publiek zoals altijd weer heerlijk mee schreeuwt met de plaat. Het tempo zat er lekker in. Ook tijdens ‘The Promised Land’ stampen we flink door. Tijdens ‘Hardcore Vibes’ schreeuwt heel de tent natuurlijk weer mee. De sfeer bij Paul Elstak blijk altijd ongekend. Laten we hopen dat ons Paultje nog lang niet met pensioen gaat!

Ergens in het midden langs de looproute heb je dan ook nog de Hard News Future stage. Deze
bezoek ik graag vanwege één naam: Level One! Ik luisterde voordat deze jongeman geboekt werd op de wat bekendere feesten al regelmatig naar zijn tracks. Helaas sta ik er net wanneer de voor mij nog onbekende platen worden gedraaid. Het is iets in zijn kicks dat iets in mij los maakt. ‘Never Hesitate’ is dan ook precies een track met een kick die ik gewoon heerlijk in de oren vind klinken. Voor degenen die deze jonge man nog niet kennen en van rauwe kicks gepaard met een goed ritme houden, go check him out!

We begeven ons terug naar de drukke uptempo stage. Ook bij Deadly Guns staat het hier weer
ontzettend vol! Dit keer geven we de strijd niet op en manoeuvreren we ons de tent in en vinden een plek rechts voorin. Het tempo zat er goed in en waar Deadly Guns natuurlijk bij velen voor bekend staat, gooide hij er flink wat rap vocals doorheen gooit. Blij word ik als ik remixes hoor van oude platen, zoals ‘A Millie’ in een hardcore tintje. Ook ‘Ready Or Not’ van The Fudgees wordt in een uptempo jasje gestoken. Ik hou ervan! Natuurlijk is er ook ruimte voor ‘Ill Street Blues’. Altijd een heerlijk energieke set van deze baas!

The Rise Of…

Op hetzelfde moment dat Deadly Guns bij de Uptempo de tent aan het afbreken was, kwam the
rising star Rejecta de rauwe meesters met de grond gelijk maken. Wat een groei heeft deze knaap in één jaar doorgemaakt: waar hij vorig jaar nog in de Hard News bunker een showtje weggaf, mocht hij nu de grote stage naast het water laten zien wat hij kon. En potverdrie, dat deed hij! Uiteraard kwamen vele tracks van zijn aankomende album voorbij en die doen het goed was aan het publiek te zien. De stage stond ramvol, de vuisten vlogen om de oren en belangrijker nog: iedereen had een grijns van oor tot oor.

Een mooie throwback naar zijn set van vorig jaar was het draaien van de ‘Follownaise’ een
carnavaleske edit van zijn hit ‘Followed’. Uiteraard deed die oer-Hollandse gezelligheid het goed op Koningsdag en iedereen ging dan direct over van kickrolls meemeppen naar handen op de schouders, genieten!

Na deze set nemen wij een pauze, om vervolgens dezelfde lijn qua tempo aan te houden. Spitnoise stond in de hardcore tent klaar om voor wat geweld te zorgen. Dit setje was dan ook uitermate hard, wat een eindbaas! De tracks die voorbij komen zijn allemaal voor het echte sloopwerk en weggelegd voor de snelheidsduivels onder ons. ‘Punjabi’ van Agressive Acts komt voorbij, evenals de heerlijke knaller ‘Hands Up’, een samenwerking met Trespassed. Ook ‘Suspect’ van Rizer, B-Cage en Vato knalt toch heerlijk door die zaal! Na al dit geweld verlaten we vroegtijdig het festival. Je kan ook niet anders dan tevreden zijn met een afsluiter van Spitnoise! Dé perfecte manier om de verjaardag van onze koning in stijl te vieren was hiermee officieel ten einde.

Beeldmateriaal via website b2s

Beoordeling

  • LINE-UP95%
  • LOCATIE80%
  • AANKLEDING85%
  • GELUID80%
  • SFEER85%

Overall
waardering

85%

Supersized Kingsday is een festival die voor ieder wat wils biedt als het gaat om de hardere stijlen.
Met een fantastisch ruime keuze aan artiesten kan je bijna niet anders dan kiezen voor dit festival op
één van de gezelligste dagen van het jaar in ons land. Supersized Kingsday vertegenwoordigt dan ook
precies waar wij in dit land onze muzikale stempel op drukken: de hardere stijlen! Het festival stak
lekker in elkaar: genoeg eet- en drinkvoorzieningen met veel keuze, een heerlijke line-up en een
keurige timetable. Helaas zat het weer niet mee, maar daar kan de organisatie natuurlijk niks aan
doen. Wat wel fijn geweest zou zijn, was meer ruimte in de overdekte stages om onderdak te bieden
aan de mensen die schuilden voor de regen.

Reageren