Fé van Megen
Door Fé van Megen

The chronicle of the shadow war told us that the untamed came from the east. Led by a fierce breed of hardened masters, sworn to an oath of loyalty. The statutes of agony were installed as the deadly hand advanced. We all know history was written by its victors. Be loyal to..

Masters of Hardcore!

Heb jij van het weekend ook meegedaan met WK rondjes lopen? Was die 180 PBM de beat of toch je hartslag? Bevatten jouw Nike Air Max ook nog restjes van de Brabanthallen? Dan was jij op de avond waar we geschiedenis schreven.

Sinds 1996 kun je genieten van Masters of Hardcore. Als ik dit lees, besef ik me weer wat voor broekie ik ben. Ik was graag eerder geboren, om het echte gabbertijdperk mee te maken. Sinds 2006 is Masters of Hardcore jaarlijks te vinden in de Brabanthallen. Een jaar na het 20-jarige jubileum, stond mijn eerste masters gepland. Overweldigend vond ik mijn eerste masters. Ik kom me nog goed herinneren hoe ik voor het eerst de grote zaal binnenliep en een kwartier heb staan staren naar de brute mainstage. Ben ik hier echt? Maar niet alleen had het podium en de lasers me betoverd, vooral de sfeer. De hardcore family was weer reunited. Negen uur los met mijn hardcore broertjes en zusjes. Zou dit jaar ook weer zo’n gezellig familie-uitje worden?

Oost west, thuis best
Lang, lang geleden, mocht ik genieten van een echt goed indoorfeestje. Mijn laatste nachtfeestje was in januari. Voor een feestaddict toch best goed volgehouden, al zeg ik het zelf! Dat betekende echter dat ik de hele week al kriebels had. Wat ging de week langzaam! Zaterdag werd ik wakker als gelukkigste persoon op de aarde – natuurlijk net zo vroeg als op een werkdag – de zenuwen waren niet te houden. Het was weer zover! Om 10 voor 10 kwamen we aan in het prachtige Den Bosch. Wat was het al druk op het station! Zoals elk jaar loop je met duizenden aanhangers van de hardcore religie naar het ‘’Beloofde Land” De hardcore goden geven deze avond alles, de heerlijkste sets en hardste beats. Wij doen alles om hen tevreden te houden: keihard losgaan! Eenmaal bij de Brabanthallen kon de pret beginnen.  Oost west, thuis best.

masters-mainstageStages
In vergelijking met vorig jaar was de mainstage niet heel bijzonder. Wel hingen er zes grote schermen door de zaal verspreid die draaiden, op en neer gingen en een toevoeging hadden aan het thema: Japanse tekens. Masters zet een heerlijke lichtshow neer zoals we gewend zijn van ze. De overige stages waren ook oké, maar niet heel bijzonder. De visuals bij de stages passen bij het thema. Al wordt het thema verder niet heel erg uitgewerkt. Een dikke plus dat de frenchcore meer ruimte had gekregen!

Organisatie
Art of Dance krijgt van mij een dikke pluim voor de organisatie van masters. Ik heb gelezen dat het met de auto niet zo gemakkelijk wegkomen was en daar zeker nog iets aan te doen valt. Ook kunnen de stages beter worden aangegeven voor als je geen floor plan hebt. Verder heb ik niks te klagen. De muziek staat goed afgesteld, het loopt allemaal goed door, er wordt genoeg personeel ingezet, niet lang hoeven wachten op muntjes, drankjes, wat dan ook. Daarnaast was het personeel erg vriendelijk en deed hier en daar lekker gek mee achter de bar. De catering is prima, van avondeten tot lekkernijen, voor ieder wat wils, de wc’s over het algemeen schoon en zonder (lange) wachtrij, genoeg zitplekken, al soms even rennen voor een bankje. Na zoveel jaar weten ze wel hoe het moet dus! Ook dit helpt voor mijn gevoel mee aan een goede sfeer. Chapeau!

SamuRaw
Er is veel discussie of raw thuishoort op Masters of Hardcore. Wat je er ook van vindt, de organisatie regelt altijd een grote stage voor de rawlovers. Ook bij de raw hingen er dingen in de lucht. Tijdens ons rondje kwamen we aan toen D-sturb en Requiem draaiden. Deze twee knappe DJ’s bespeelden de zaal al behoorlijk goed! Later op de avond namen we nog een kijkje bij Sub Sonik. Hij draaide bijvoorbeeld ‘My Way’, ‘O Fortuna’ (DJ Tool) en ‘MF Sandstorm.’ Gouden nummertjes!

dstrub-requiemThe Skull Dynasty
De mainstage, al kort besproken, bood me muzikaal precies de avond waarop ik had gehoopt.

Tha Playah & Korsakoff!
Heerlijke mix van melodietjes, raw achtige kicks en een hardcore beat. Ze draaiden o.a. ‘Gaan met die banaan’ (Hardcore edit), ‘Will Grigg’ (EK Bootleg), ‘Caramba!’ (Hardcore edit) en sloot af met ‘Men of Steel (Tha Playah – Hardcore edit)’. Met deze nummers staat meezingen en hakken garant. Een heerlijke set zo net na middernacht!

Outblast
Als volgt trad Outblast zijn laatste optreden in. Outblast ken je misschien van de nummers ‘Unleash the Beast’, ‘Eardrumz’ en ‘The gates are open’. Het publiek leek een tandje bij te zetten. Dit moest een goede laatste keer worden. Na de 45 minuten werd het dan tijd om het podium te verlaten. Een raar moment, de echte confronterende afsluiter. We hebben van je genoten!

outblast-mastersMiss K8 & Angerfist LIVE
Wat een heerlijke combinatie! De nummers van Miss K8 en Angerfist sluiten heerlijk op elkaar aan. Deze liveset zorgde ervoor dat het tempo er lekker in zat. Vele grote hits kwamen voorbij: denk aan, ‘The Deadfaced Dimension’, ‘Raise Your Fist’, ‘Caveman’, ‘Raise & Revolt’, ‘Chronic Disorder’, ‘Bogota’, ‘Santiago’, ‘Icebreaker’, ‘The Poison’ en het heerlijke anthem van vorig jaar ‘Raiders of Rampage (Offical Masters of Hardcore Anthem 2016)’. Dit was drie kwartier genieten.

Destructive Tendencies
Traditie is voor anthemmakers dat ze beginnen met hun eigen anthem. Dit was een gave opening met rook en vuurwerk. Knallend beginnen dus! Ik vind het begin van het anthem erg vet, het tweede ‘dubstep’ achtige gedeelte wat minder. Destructive Tendencies sloot goed aan op het tempo van Miss K8 en Angerfist. Ze draaiden mijn favoriete hardcore nummer: ‘Sound Becomes One’. Vriendengroepen omarmden elkaar. Dit was het hardcore gevoel. Niet uit te leggen, daar moet je bij zijn!

Scarphase
Daar waren ze dan, een van de sets waar ik naar uitkeek deze avond. En wat maakten ze het waar! Partyraiser en F.Noize is een gouden combinatie. Ze draaiden o.a. ‘Phase One’, ‘Enter the Snakepit’, ‘Black Scars’ en grote favoriet ‘Dominator’ (DJ Tool).  Na deze set was ik echt gesloopt! Ik heb staan springen of m’n leven er vanaf hing. Helaas voor Furyan, die dit niet ging overtreffen.

scarphase-mastersPartyraiser
Inmiddels bijgekomen kon de laatste act van start. ‘Be taken by Partyraiser.’ Hij begon met een ode aan Outblast, wat Partyraiser weer zo Partyraiser maakt. Al in de krant gelezen dat de Brabanthallen er niet meer staan? Dat kwam door dit laatste uurtje. Hard geweld, goede sketches, heerlijke harde kicks, uptempo. Alles klopte. Wie houdt niet van Partyraiser? Nummers waarmee hij de Brabanthallen heeft gesloopt: ‘Braincracking’/’Bass moet je voelen’, ‘Eardrumz (Partyraiser & Repix remix)’, ‘Middle Fingers Up’ en ‘6 Millions Ways to Die’. Goodmorning boys and girls! Of we wakker waren of gesloopt. Ik weet het niet meer.

The end..
Aan al het moois komt helaas een einde, maar dat maakt een avond ook erg speciaal. Ik keek er al zo’n twee maanden naar uit en ik heb alweer een geweldige avond Masters of Hardcore achter de rug. Op een aantal lompe boeren na die recht door je heen willen, is de sfeer altijd heerlijk op Masters. Er lopen zoveel verschillende mensen rond, daardoor ontstaat er een speciale sfeer. Iedereen geniet van de muziek bij zijn eigen genre gaat optimaal los. DJ’s en publiek geven alles.

Overall waardering
Gesloopt zijn we. Zoals het anthem al zei, we schreven geschiedenis met onze hardcore familie. Dank aan Masters (Art of Dance) voor het elk jaar weer neerzetten van zo’n dik feest. Tot volgend jaar!

Foto’s: Masters of Hardcore & Art of Dance

Reageren