Door Feije Tinnevelt

Afgelopen zaterdag was het tijd voor de derde Supremacy op rij. Dit Art of Dance feest in de Brabanthallen staat bekend om zijn die-hard sfeer en knallende raw line-up. Wetende dat de vorige twee edities een groot succes waren, kon de derde keer natuurlijk niet anders verlopen! Dit jaar stond er veel op de planning: een mooie line-up, het debuut van War Force en de album release van Crypsis. Dit moest natuurlijk ook wel, want elk voorgaand jaar was er ook een release geweest. Buiten deze ‘speciale’ dingen om konden we natuurlijk ook veel primeurs verwachten: nieuwe albumtracks van High Voltage, waar ik zelf erg naar uitkeek, Brutal 6.0 en albumtracks van het aankomende Regain album. De eerste twee keer was ik ook aanwezig, dus ik wist wat ik kon verwachten: een top sfeer en een mooi feestje. Ik had er flink zin in, dus de kriebels waren goed aanwezig.

Binnenkomst
Na een korte reis van Tilburg naar Den Bosch kon de avond dan echt beginnen. De weg is kort, dus vanaf centraal ben je er zo. Hierdoor stonden we dus binnen no-time in de Brabanthallen; de fouillering ging snel en het kluisje halen was ook zo gedaan. Geen stomme sleutel, gewoon een code, en dat heeft toch mijn voorkeur. Toen we alles erin gepropt hadden was het tijd voor de muntjes, het welbekende ritueel. Dit ging ook vlug, en na in de rij te hebben gestaan voor het album van Crypsis, kon de avond dan eindelijk écht beginnen. We kwamen net bij het einde van Sub Zero Project de zaal in, maar wat ik me heb laten vertellen, is dat dit een goede set met veel energie was. We konden echter direct genieten van High Voltage vs. Chain Reaction, en wat was me dat een binnenkomer! Ik ben zeer blij dat we niet extra hoefden te betalen voor kickrolls, want dan zou ik nu compleet failliet geweest zijn. De sfeer was direct al top, en iedereen ging lekker los. Dit is precies wat je wilt hebben op een feest: Iedereen die vanaf het eerste moment lekker danst, want beter dan dat kun je je avond eigenlijk niet beginnen.

Een hele rits aan nieuwe albumtracks kwam voorbij, waaronder ‘Enemies’. Het tempo lag dus direct lekker hoog. Iedereen schreeuwden lekker mee met tracks ‘About To Get Raw’ en uiteraard kwam ook ‘Chain Reaction – The Record Breaking’ voorbij. Ook werd het anthem van Shockerz gedraaid. De track kwam in zo’n grote zaal zeer goed uit de verf. Dit was een heerlijk setje om bij binnen te komen en we hadden direct een idee van hoe de rest van de avond zou verlopen: kei- en keihard.

supreemacy-report-2Jack of Sound vs. Digital Punk
Toen was het tijd voor Jack of Sound en Digital Punk om achter de draaitafels plaats te nemen. Dit is uiteraard een recept voor plezier en ik verwachte dan ook veel tracks uit de laatste Unleashed podcasts te horen. Buiten dit waren we natuurlijk benieuwd naar tracks van Adapt or Die, het nieuwe album van Digital Punk dat binnenkort uit zal komen. De titeltrack van het album werd uiteraard gedraaid, wat mooi uitkwam, want mc Nolz stond toevallig ook op het podium. Dit geeft altijd wat extra sfeer vind ik. Tracks als ‘Adapt or Die’, ‘Hit ‘em With The Hard’ samen met ANDY SVGE, ‘Die Ganze Welt’ en ‘Das Weite Land’ passeerden de revue. Ook konden tracks als ‘Retaliate With Hate’ en ‘Heavy Damage’ niet uitblijven en oogsten zoals altijd veel succes bij het publiek. Ook werden er tracks van Public Enemies gedraaid, denk aan hun remix van ‘Open The Gates’. Het was een lekker setje, maar er waren weinig verrassingen.

Dé show van de avond!
Toen het geluid harder werd gezet, wist je wel hoe laat het was; 01:30 en dus tijd voor het debuut van War Force, de makers van ‘Triumph’ het Supremacy-anthem van 2016. Iedereen had het al kunnen zien aan de constructie rondom de stage: De DJ-booth zou weer de lucht in gaan. En dit was dan ook wat er gebeurde. Het zag er indrukwekkend uit, maar stiekem had ik iets nieuws verwacht, aangezien de anthemshow vorig jaar hetzelfde in elkaar stak.

Eerlijk gezegd had ik door de overvloed aan live-acts niet zoveel verwacht van War Force. Hoewel de previews op Facebook veel beloofden, vreesde ik voor een 13-in-een-dozijn act. Achteraf kan ik zeggen dat War Force zich echter compleet bewezen heeft! Knallende kicks, een hoog tempo en de sfeer die we van Warface en E-Force gewend zijn, wat een heerlijke set. Uiteraard werd zoals een paar keer in hun solosets ‘Reloaded’ gedraaid en het anthem mocht ook zeker niet ontbreken. De sfeer was op zijn hoogtepunt en er stond dan ook niemand stil. Zoals je misschien kan herinneren van twee jaar terug, was er ook dit jaar binnen vuurwerk, wat toch een mooi effect heeft in zo’n grote donkere zaal. Ik ben benieuwd wat deze live-act ons gaat brengen want hun debuut was meer dan spectaculair. War Force heeft zich perfect bewezen.

supremacy-report-1Act of Rage stelt niet teleur
Na een set als die van War Force met zoveel energie, sfeer en spektakel is het lastig voor een DJ om die power te kunnen vasthouden. Gelukkig stond niet de minste naam van de scene achter de tafels: het was de beurt aan Act of Rage. Persoonlijk een van mijn huidige favorieten, want zijn tracks hebben een goede balans als het aankomt op melodie en power. Met tracks als ‘I Spit On You (Act Of Rage Remix’ en de Endymion remix van ‘Legends’ was de toon dan ook direct gezet. De Minus is More sound ging door in zijn hele set, want ook de Radical Redemption remix van ‘Act Of Rage – Criminal’ werd gedraaid. Dit blijft een knaller en er waren dan ook weinig mensen die rustig stil bleven staan. Dit werkte aanstekelijk, en bleef de hele set zo doorgaan. Uiteraard konden we ook luisteren naar ‘Brain Confusion’. Dat is een nummer waarbij ik niet rustig aan de kant kan gaan zitten. Jacques, je wordt bedankt voor de spierpijn in mijn schouders. Het draaien van ‘Stay True’ van Radical en Act of Rage, hielp daar nog maar aan mee.

The Main Motherfucker
Na Act of Rage was het tijd voor de albumrelease van dit jaar: Crypsis – Program Hostile. Gelukkig hadden we al kunnen genieten van een aantal previews en wisten we al een beetje wat we konden verwachten. De sound van het album is zoals je het zou verwachten bij een Crypsis album: extreem dik! De Crypsis-sound is er een waar weinig op aan te merken valt en deze held gaat al jaren mee in de scene. Cryp zijn sound is dan ook ontzettend herkenbaar. In zijn nieuwe album is dit zeker te horen. Zijn albumrelease zat vol flinke kicks en tracks als ‘King Kong’ met Sub Sonik zijn niet de minste. Combineer dit met wat vuurwerk en een betere release kun je je als artiest denk ik niet wensen. Complimenten naar Crypsis!

supremacy-report-3Energieniveau 200%
Als je een set aftrapt met een track als ‘Twenty One Pilots – Heathens (Sub Sonik Bootleg)’ dan kan er wat mij betreft weinig meer misgaan. Dit was dan ook exact hoe de set van D-Sturb vs. Sub Sonik verliep. Deze twee heren gaan nog niet zo lang mee in de scene, maar potverdrie; wanneer deze twee kerels, solo of samen, met iemand anders de decks mogen betreden, dan weet je dat er flink geramd gaat worden. ‘Ready To Roll’, ‘Oh Fortuna (Sub Sonik Remix)’en ‘Mf Psycho’ zijn enkele van de knallers die gedraaid zijn. Zowel Sub Sonik als D-Sturb staan niet bekend om een laag BPM of een een gebrek aan drive in hun sets en dat hebben ze ook deze keer goed bewezen. Zoals je kan verwachten werd er bij ons in de groep niet stilgestaan. Een goede combinatie tussen melodie en rawpower is een mooie beschrijving van deze duoset. In een set van Sub Sonik kan natuurlijk zijn remix van ‘Darude – Sandstorm’ niet ontbreken! Als je je benen goed wilt trainen is een dergelijk setje een echte aanrader.

Denekampse knallers!
Na Crypsis kon deze man uit Twente niet achterblijven in de line up: Het was tijd voor Radical Redemption live! Nu kennen we allemaal het recept voor een goeie partij losgaan: Men neme ongeveer 95kg Denekamps enthousiasme, twee eetlepels kickrolls en voeg naar eigen inzicht bier toe. Dit was dan ook exact wat we gedaan hebben tijdens Radical en het beviel uitstekend! ‘The Spell Of Sin’, ‘Madman’, ‘United From The Start’ en ‘God’s Child’ waren o.a. tracks die gedraaid werden. Natuurlijk was van tevoren ook de nieuwste versie van Brutal aangekondigd, en ‘Brutal 6.0’ doet precies met het publiek wat je zou verwachten: Stilstaan is er niet bij. Ook mochten we genieten van ‘Suicide Bassline’ en ‘Smack Bitches’. De set was hard, raw en precies in de sfeer zoals Radical altijd is. Daar kan ik zeker van genieten!

supremacy-report-41 year anniversary
Er is er een jarig hoera, hoera, dat kun je wel zien dat is Delete VIP! Precies éém jaar nadat deze The Baddest Motherfucker voor het eerst op Supremacy als Delete VIP optrad was het voor Ryan tijd om nog eens zo’n setje neer te zetten in de Brabanthallen. Na vorig jaar kon Delete in mijn ogen weinig meer fout doen en dit heeft hij na zaterdag zeker niet veranderd. Gated kicks waar je bang van wordt, een hoog tempo en prachtige edits van tracks die sowieso al top zijn. Denk bijvoorbeeld aan een edit van ‘Delete – Fast Lane’. Het plan was om nog wat energie over te houden om direct door te knallen op Regain, maar spijtig genoeg was dit niet gelukt. Delete VIP heeft mij, en ik was niet de enige, compleet gesloopt. Dat is toch wel een complimentje waard.

Omdat we na Delete VIP even moesten bijkomen, zijn we even een mooi rondje gaan maken naar het eten en de chill area (Tijdens Regain, ik weet het, doodzonde). Er was genoeg keuze qua eten, maar zoals altijd was een plekje vinden om te zitten lastig aan de tafels. In de chill area was dit niet anders, maar dat brengt ook altijd wel gezelligheid met zich mee. Knus op elkaar zitten, zorgt altijd voor de nodige gesprekken. Gelukkig hebben we niet te lang onze rust gepakt, want Regain volledig missen was natuurlijk geen optie.

Point of No Return
Als je denkt aan Polen denken we tegenwoordig maar aan één ding. Nee, geen wodka of “kurwa”, maar aan Pawel Goss, oftewel Regain. Deze man is in vrij korte tijd uitgegroeid tot een van de grote spelers in de scene en dat is zeker niet onterecht. Zijn tracks hebben een hele herkenbare sound en staan garant voor echte klappers. Uiteraard knalde ‘Broken’ uit de speakers, en ook zijn nieuwe track ‘About Me’ mocht niet ontbreken. Buiten nieuwe tracks van zijn aankomende album was er ook ruimte voor wat oudere tracks die het altijd goed doen, denk hierbij aan ‘The Machine ft. The Geminizers – Godcore’. Altijd mooi om te horen dat deze track gedraaid wordt, want iedereen schreeuwt er heerlijk bij mee. Een van mijn favorieten! Ondanks dat we een deel gemist hebben, hebben we alsnog van een heerlijk setje kunnen genieten.

supremacy-report-5Afsluiter
Ik ben een groot voorstander van een hardstyle feest afsluiten met een hardstyle act, maar Mad Dog is zeker geen slecht alternatief. Zijn hardcore is toegankelijk en een hardstyle liefhebber kan zich hier ook prima mee vermaken. Dat is dan ook precies wat ik het laatste half uur van Supremacy 2016 heb gedaan. Nu moet ik bekennen geen expert te zijn op het gebied van hardcore, dus veel tracks kan ik je niet geven, maar omdat we te maken hebben met DJ Mad Dog kon ‘Agony’ uiteraard niet ontbreken. Het is altijd genieten om te zien dat iedereen op het laatst toch nog even alles geeft. Het was verrassend hoeveel mensen er nog stonden en losgingen. Ondanks dat het iets rustiger was dan voorheen, was het energieniveau niet gedaald. Om het moment dat je iedereen om je heen ziet springen, is het heel lastig om zelf stil te blijven staan.

Conclusie
Art of Dance heeft eens te meer een heel mooi feestje neergezet. De voorzieningen waren goed, er was een ruim assortiment aan eten en drinken en de drukte op de dansvloer was goed te doen. Het barpersoneel had er over het algemeen lekker zin in en je werd overal vrij snel geholpen. Dit gold niet alleen voor de bar, maar ook de kaartjes checken, kluisjes regelen en muntjes halen verliepen vlot (In ieder geval wanneer ik dit deed). De aankleding was niet super, maar de stage zag er goed uit met de led-schermen en de vliegende DJ-booth was ook niet niks! Na weer een beetje bijgeslapen te zijn, en de spierpijn al goed te voelen, kan ik met een topgevoel terugkijken naar een super derde editie van Supremacy en ben ik al vrij zeker wat ik volgend jaar in het laatste weekend van september ga doen.

Foto’s door: Supremacy Facebook

Reageren