Fé van Megen
Door Fé van Megen

1 oktober was het dan weer zover: X-Qlusive Holland XXL, natuurlijk weer georganiseerd door Q-dance. In 2003 was de eerste editie XQ ‘Holland’, maar met een andere insteek dan nu. X-Qlusive had toen feesten als ‘Italy’, ‘Holland’ en ‘Germany’, met enkel artiesten uit die landen op de avond zelf. Inmiddels weten we wat X-Qlusive Holland nu is: een carnaval-achtige beestenboel met harde kicks. In 2013 was X-Qlusive Holland voor het laatst in de Heineken Music Hall. Het was zo’n succes dat de Ziggo Dome er aan te pas kwam. Dit jaar hebben we het weer gemerkt: het feest was in twintig minuten uitverkocht. Gelukkig hadden mijn vrienden en ik een kaartje! Dit wil je toch niet missen?!

Als ‘import-Brabander’ (maar al mijn hele leven carnaval gevierd) ben ik vier dagen in het jaar al een hoop geks gewend. Dit werd weer carnaval, maar dan met de muziek waar ik helemaal weg van ben. Waar je niet per se lazarus hoeft te zijn om het te kunnen waarderen (een aantal zullen dit vast herkennen). De livesets van vorige edities lieten mijn hartje sneller kloppen. Als carnavalsgek mocht hier de outfit natuurlijk ook niet ontbreken. Met een aantal dames bestelden wij ‘Delftsblauwe jurkjes’. We bleken op de avond zelf niet de enige die dat dachten!

Eindelijk 1 oktober!
Alle feestgangers zullen dit vast herkennen: eindelijk is het dan weer tijd voor een feestje. In de zomervakantie was het bijna elke week raak, maar nu doen we toch echt wat rustiger aan. Daarom misschien ook wel extra speciaal. We waren al warm gemaakt door de trailer en warm-up mix van Q-dance. De verwachtingen waren dan ook hoog. Heel hoog.

Ook dit jaar zouden er twee zalen worden gevuld. De ‘Feesttent’ en ‘Het Buurthuis’. De Feesttent zou gevuld worden door grote namen zoals Noisecontrollers, Darkraver, Korsakoff, The Viper, Digital Punk, Adaro en voor de hardcore liefhebbers ging Partyraiser hoogstwaarschijnlijk afsluiten. Niets is zeker: de line-up was bekend, de timetable niet. Op tijd aanwezig dan maar.

Entree en sfeer
Mijn vrienden en ik kwamen mooi op tijd aan bij de Ziggo Dome. Rond half elf waren we er en kon iedereen zo doorlopen. Na alle dingetjes te hebben geregeld konden we gaan beginnen met feesten. Eindelijk! Toen we binnenkwamen waren de Alpha Twins de zaal al aan het warmdraaien. De zaal was erg tof aangekleed, er hingen doeken, ballonnen, lampen en een groots podium dat een orgel moest voorstellen. Muziek zou er zeker gespeeld worden. We konden de DJ’s of teksten van de Nederlandse hitjes bekijken op de schermen op het podium. Goed geregeld!

X-Qlusive HollandKnallen met FeestDJDRRuthless
Deze twee toppers brachten de sfeer er heerlijk in rond middernacht. Zo remixte ze ‘Stef Ekkel & René Karst – Liever te Dik’, ‘Snollebollekes – Vrouwkes’, ‘FeestDJRuud – Weekend’, en natuurlijk ‘Gaan met die Banaan’. Een heerlijk uurtje knallen, want deze drie artiesten weten altijd sfeer te brengen.

Darkraver & Ransom
Opende met eerder een Braziliaanse sfeer, heerlijk zomers en vrolijk. Ze draaiden platen als ‘Zullen we maar weer’, ‘Hakken en Zagen’ en ‘Yellow Claw & The Opposites – Thunder (Evil Activities & E-Life Remix)’.

Korsakoff en The Viper
Wat een heerlijk duo. Joop Kruidenier ‘een voor de prijs van twee’ en Sjaantje ‘dubbel genaaid houdt beter’ hebben een geweldige set neergezet rond de klok van vijf. Dat was hard nodig, want het tempo mocht er nu wel eens écht in gaan komen. We konden genieten van ‘Pop that Pussy’‘Mashup 6.0′ en een remix van ‘Still No. 1’  van Neophyte & Tha Playah.

B-front & DJ Zany als Zazafront
Ook deze mannen mixte wat heerlijke nummers in. Een setje van edits en goede kicks. Onder andere ‘Zaza Front – De Grote Dikke Basplaat (X-Qlusive Edit)’ en ‘Laat het gaan’.  Dank heren!

Partyraiser

Partyraiser was zelf gekleed als ‘Bolle Bert’, de hoofdact van het dorp. We konden eindelijk knallen op een paar mooie edits. Deze man brengt bijna altijd goud. Onder andere ‘Hollandaise Polonaise’, ‘De Vogeltjesdans’ ingemixt met ‘Getverherrie’‘Jij denkt maar dat je alles mag van mij’ van Frans Duijts ingemixt met ‘Marshall Masters – Don’t Touch That Stereo’ en met special guest (live): ‘Nick Nicolai – Verdomd alleen’, waar Partyraiser zelf fan van is. Hij sloot af met ‘Carlo en Irene – 3 minuten’. We love you.

Special guests
Zoals we inmiddels gewend zijn, komen er op X-Qlusive Holland ook altijd een paar bekende artiesten hun nummertje zingen. Hebben jullie Kraantje Pappie, De Kraaien, Henny Huisman en Def Rhymz ook gespot op het podium? De zwoele ingesproken stem van Kim Holland nog gehoord? En Guusje was er dan wel niet, we hebben hem vijf keer mogen horen op de avond. Zal hij blij mee zijn geweest.

X-Qlusive Holland
Top vijf van to do’s, in willekeurige volgorde!

 1. Vanaf het bovenste balkon de grote zaal aanschouwen.
  Een prachtig uitzicht, helikopter view naar beneden. Zie die duizenden mensen losgaan! ‘Kijk die man in dat oranje shirt gek dansen! Oh wacht..’
 2. Sowieso een eenmalig bezoekje aan Het Buurthuis.
  Het Buurthuis; net iets anders dan De Feesttent. Het is compacter en daardoor vaak intiemer en net een andere sfeer. Ook was hier genoeg ruimte om te dansen (in de grote zaal niet echt). Lekker stampen daar dus!
 3. Een X-Qlusive Holland waaiertje halen, want wat is die leuk zeg!
 4. Voluit meezingen met (je favoriete) Nederlandstalige nummers.
  Hoe meer er werd gezongen, hoe meer sfeer er kwam. Volgend jaar misschien nog meer thuis oefenen voor die fijne coupletten en refreinen!
 5. Afsluiten met Partyraiser.
  Deze man snapt het concept en heeft het weer eens helemaal waargemaakt. Chapeau!


X-Qlusive Holland
Eindoordeel
X-Qlusive Holland XXL, de verwachtingen waren hoog. In vergelijking met vorig jaar was er iets minder sfeer, misschien ook omdat het in de grote zaal heel erg druk was (je kon niet echt lekker los, het werd rond vier gelukkig iets rustiger), de opbouw viel niet veel aan te snappen en het thema bracht niet veel nieuws. Er werden wel veel Nederlandstalige hits gedraaid, maar weinig nieuwe edits. Tip: houdt het feestje dus speciaal, want het is een gouden thema.

Ondanks dat was het wel een heerlijk feestje. Iedereen was leuk in thema en de aankleding was leuk. Er werden zeker Nederlandstalige hits gedraaid waarbij we mee konden blèren door de grote schermen met tekst, de surprise acts waren erg leuk en brachten extra sfeer. Ook de kleine zaal was erg gezellig en intiem, het geluid stond goed (hard) en er was genoeg te eten en drinken in de Ziggo Dome (hoge prijzen, dat wel). Toppers van de avond: FeestDJDRRuthless, The Viper & Korsakoff, Zazafront en Partyraiser. En ja, de avond maak je zelf en met je vrienden. Het is daardoor toch een geslaagde avond voor in de boeken.

Reageren