Wouter Kornet & Tamara den Boer
Door Wouter Kornet & Tamara den Boer

De eerste livesets staan alweer online, maar wij blikken nog eenmaal terug op wat misschien wel één van de beste indoor evenementen is voor de pure raw hardstyle liefhebber: SUPREMACY. In de trailer van de eerste en afgelopen editie werd er al gesproken over een ‘legendarisch’ feest. Menig bezoeker van de vorige editie zal het hier mee eens zijn geweest. Art of Dance heeft deze weg voortgezet met een overweldigende tweede editie!

Direct bij aankomst was al goed te zien dat er wat veranderingen waren doorgevoerd. Dit jaar had Art of Dance er voor gekozen om de hoofdingang van de Brabanthallen te gebruiken voor de entree van Supremacy. Dit zorgde voor een vlotte doorstroom van feestgangers. Vorig jaar werd er een zij-ingang gebruikt, waardoor er enorme wachtrijen ontstonden. Ook bij de muntverkoop en de kluisjes waren er flinke verbeteringen zichtbaar, waardoor we in no-time naar de zaal konden.

supremacy 1
Binnenkomst in de zaal
Toen we richting de zaal liepen kwamen we onderweg langs de etenstentjes, merchandise en zitplekken. Eenmaal bij de zaal aangekomen viel je oog direct op het podium. Dit was voor ons echt een ‘WAUW’ momentje. Vergeleken met vorig jaar was ook dit een flinke verbetering. Vorig jaar stonden de eet en zitgelegenheden achter in de grote zaal, afgeschermd met een groot zwart doek, waardoor de zaal toen een stukje kleiner was.

We zijn iets later aangekomen, waardoor we de set van Hard Driver grotendeels hadden gemist. We waren daardoor wel precies op tijd voor een van de grootste optredens van Artifact tot dan toe. Hij begon zijn set met één van zijn populairste tracks “Lunar”, gevolgd door veel van zijn eigen tracks en een aantal collabs met Warface, Thera en Solutio. De manier waarop “Magic” van B-Front en Frontliner werd ingemixt was één van de hoogtepunten van zijn set. Al met al was het een heerlijke rauwe opening van de nacht.

De opening was waanzinnig
Vervolgens stond E-Force klaar om drie kwartier lang zijn rauwe geluid te laten horen. Hij begon zijn set met “Men of Steel” en draaide direct daarna de immens populaire track “Seven”: een lekker begin dus. Daarna kwam de man van het anthem eindelijk aan bod met een waanzinnige opkomst. Digital Punk vloog in zijn DJ-booth over het publiek heen. Zoiets hadden wij nog nooit gezien. Dit zorgde voor een totaal nieuwe beleving voor de DJ én het publiek! Hij opende zijn set met het anthem “Supreme”. De zaal ging compleet uit zijn dak!

Toen waren de heren van Minus Militia aan de beurt voor hun tweede optreden op Supremacy. De heren hadden het anthem van de vorige editie van Supremacy geproduceerd. Hier openden ze dit jaar dan ook mee. De sfeer zat er daardoor meteen heerlijk in! Normaal valt het ons op dat de heren vaak in de herhaling vallen qua sets. Dit keer was dit echter totaal niet het geval. Er werden namelijk drie nieuwe tracks gepresenteerd aan het publiek: “Ain’t F*cking Around”, “Full off Shit” en “Judge Me (Minus Militia Remix)”. Dit waren keiharde tracks.

Delete VIP: Ere wie ere toekomt
Hierna was het tijd voor een gloednieuwe act: Delete VIP. Dit was de eerste keer dat hij op het podium te zien was met een liveact. Dit was ook te merken want alle show-elementen werden uit de kast gehaald. Maar dat niet alleen, ook de beste man zelf maakte er een waar spektakel van. Vrijwel zijn hele set bestond uit (VIP) edits van oudere tracks en dat maakte het een waar genoegen om naar te luisteren. Vooral toen hij z’n track “Dismissed Again” draaide ging het publiek stuk. Het is ons zeer goed bevallen en zeker voor herhaling vatbaar.

supremacy 3
Na lang wachten was het dan eindelijk tijd voor de set van Adaro en Ran-D. Het viel ons op dat de heren erg laat op de avond pas begonnen met draaien. Dit was erg jammer, omdat hun set aan de zachte kant was in vergelijking met de sets die ervoor waren gedraaid door Minus Militia en Delete. We hadden de mannen liever zien draaien na het optreden van Digital Punk. Dit leek ons een betere opbouw van de timetable. Ook werden er, tegen de verwachting in, maar weinig Gunz for Hire tracks gedraaid, hoewel ze daarom natuurlijk niet onder deze naam geboekt stonden. Persoonlijk vonden wij deze set dus wat tegenvallen.

Minus is always More
Act of Rage en Radical Redemption waren aan de beurt. Dit was een harde set, zoals we hadden verwacht. Er werden veel platen gedraaid van het nieuwe album van Radical Redemption. Daarnaast werd “Act Of Rage & Cold Case – Criminal (Radical Redemption Remix)” gedraaid. Deze track hadden wij op Ground Zero ook al gehoord en beviel ons toen al erg goed. Één van de grootste kippenvel momentjes van de set was het moment dat “Brutal 5.0” werd gedraaid. Het moment dat meer dan 13.000 mensen BRUTAL! schreeuwden is niet te bevatten.

Sub Sonik voor het eerst live
Hierna was het de beurt aan Sub Sonik. Ook hij draaide voor het eerst een liveset. We kregen een half uur lang de dikste Sub Sonik platen voorgeschoteld. Hij draaide bekende nummers, zoals “Look At Me Now” en “Fuck Y’all If You Doubt Me”. Daarnaast werden er ook nieuwe platen gedraaid. Sub Sonik heeft ons met zijn heerlijke set perfect warmgedraaid voor de album showcase van Warface.

De man van de Nine Circles
Eindelijk was het dan tijd voor de set waar we al de hele avond naar uitkeken: WARFACE! In de aanloop naar Supremacy werden er één voor één previews gereleased van het album ‘The Nine Circles’. Dit zorgde er voor dat we heel erg uitkeken naar het moment waarop we de tracks eindelijk in zijn geheel zouden kunnen horen. Youri heeft hier erg goed aan gedaan. Het zorgde ervoor dat de spanning richting Supremacy en de release van zijn album steeds meer opliep. Toen het eindelijk zo ver was werden we ook niet teleurgesteld. Wat een geweldige set was dit zeg! Het album is erg gevarieerd qua tracks. Zo is er een hele vrolijke track: “Dysphoria”, en weer eentje die er het compleet tegenovergestelde van is: “Beyond Agression”. Alhoewel de nacht al bijna tot zijn einde was en de energie wat minder werd, ging iedereen toch nog vol gas tijdens dit optreden. Dit liet ook zien dat het album bij het publiek zeker in de smaak viel. Het was een keiharde set en voldeed ook met alles aan onze eisen.

Tot slot werden we getrakteerd op een heerlijke hardcore set van Miss K8. Dit was een mooie afsluiting van de avond, waar iedereen de laatste beetjes energie nog in kwijt kon.

supremacy 4Conclusie
SUPREMACY is een uniek concept binnen de hardere stijlen. Art of Dance weet een aantal, voor ons, belangrijke aspecten voor een succesvol feest te combineren. Ze beginnen met een keiharde line-up voor de pure raw hardstyle liefhebber. Daar voegen ze een perfecte locatie, als de Brabanthallen, aan toe met een dik geluidssysteem. Vervolgens wordt er een geweldig podium gecreëerd met led schermen. Je krijgt als bezoeker de dikste show voorgeschoteld met licht, lasers en vuurwerk. Tot slot heeft SUPREMACY wat ons betreft de meest ‘dedicated crowd’ die je je maar kan wensen. Iedereen in de zaal kent alle platen en zingt alles mee. Dit alles zorgt voor een sfeer die je op geen enkel ander feest ziet. Één grote familie die de hele avond uit zijn plaat gaat op de beste rauwe tracks. Dat is voor ons het ultieme gevoel van SUPREMACY.

Reageren