Michael diks
Door Michael diks

Het laatste weekend van mei kwam het circus naar Oisterwijk! Intents Festival opende de poorten van het Circus of Insanity. Duizenden kwamen zich vergapen aan de pracht en praal die het circus te bieden heeft. Ook wij waren hier natuurlijk bij en deden verslag!

Na een vlotte rit met de pendelbus arriveerden we bij Sportpark D’n Donk, wat dit jaar omgetoverd was in een grote circuspiste. Nog voordat we de poorten van het terrein hadden bereikt, kwam een golfkarretje met twee clowns ons al tegemoet. Met een megafoon haalden zij geintjes uit met de passanten waardoor de toon meteen werd gezet. De controles bij de entree verliepen snel en vol verwachting betraden we het terrein, benieuwd naar wat Intents Festival dit jaar weer had weten neer te zetten.

18768228_1317796378289476_4287587585566543849_oJongleren
Aan entertainment geen gebrek in ieder geval, want nadat de muntjes en het kluisje geregeld waren werden we aangesproken door een heuse circusdirecteur. Nou zijn mijn jongleerkunsten niet om over naar huis te schrijven, maar de jongleurs vertrouwden hun kegels aan me toe. Onder aanmoediging van de directeur wierp ik de kegels in de lucht om vervolgens keihard te worden geconfronteerd met mijn onvermogen om die dingen in de lucht te houden. De danseressen, jongleurs en directeur konden er – net als ikzelf – smakelijk om lachen. Even was ik de clown, dat was duidelijk. De directeur ging verder met het welkom heten van mensen op zijn circusterrein en ook wij gingen richting de eerste bestemming van de dag; de mainstage.

Zonnebrand
De zon was nadrukkelijk aanwezig en de temperatuur schoot pijlsnel omhoog. Uit angst voor een huidtint waar een kreeft jaloers op zou zijn, lieten we ons snel nog even insmeren bij de gratis insmeerbar die Intents Festival beschikbaar had gesteld. Dat was een fijne verrassing en de dames wisten vakkundig een preventieve laag zonnebrandcreme aan te brengen. Vanaf rechtsvoor kwamen we de mainstage binnen en stiekem sloeg mijn hart toch weer een slag over. Een doldwaze verzameling van circustenten, omlijst met clowns, een compteur en olifanten, vormde de kolossale Intents Festival mainstage van dit jaar. Het blijft knap om te zien hoe Intents ieder jaar zichzelf weet te verbeteren en innoveert met creatieve stages die binnen het thema passen. Een intro, volledig in stijl zoals een echte spreekstalmeester dat zou doen, luidde de set van Code Black in. Aan de bar haalden we ons eerste biertje en we proostten op wat wel een gedenkwaardige editie van Intents Festival moest worden.

De toon was gezet
Even genieten van de mainstage, het zonnetje op ons hoofd en de biertjes die prima smaakten; De toon was gezet! Na een tijdje werd het zonnetje alleen wel heel warm dus besloten we de rest van het terrein maar eens te gaan verkennen. De indoor mainstage lag schuin tegenover de mainstage en was dus een logische eerste bestemming. Terwijl we die kant op liepen, werd ons pad gekruist door een bonte stoet van circusartiesten. We maakten snel een foto met enkele circusdames en we betraden de indoor mainstage.

18880073_1317802061622241_1748697489670399709_oDe voorstelling in deze grote tent werd dit jaar geleid door Frequencerz en Warface, twee acts die razend populair zijn. Hun area was het toneel van de echte waaghalzen van het circus, met een kanon als centraal middelpunt waar normaal gezien de stuntmannen mee gelanceerd worden. Om de hitte even te ontvluchten positioneerden we ons rechtsvoor in de tent. De bar was dichtbij en je werd er vlot geholpen, een grote ventilator zorgde daarnaast ook voor de nodige verkoeling. De hoofdacts betraden op dat moment net het podium voor een half uur durende kick-off van hun hosting. Met de originele mix van ‘Menace’ zat de sfeer er meteen goed in. Het half uur vloog voorbij en soms stond ik ademloos te kijken naar de show die zich afspeelde op het podium. De visuals, de energie van de artiesten en de aankleding zorgden ervoor dat het publiek hier al op de spreekwoordelijke banken stonden voor de voorstelling die in dit circus werd gegeven.

Outrageous
Gezien het al even was geleden dat we wat hadden gegeten gingen we richting het foodcourt en onderweg wilden we ook even een blik werpen op de overige area’s. Tijdens de wandeling hielden we even halt, want bij het hek stond een vernevelaar die een welkome waterdamp over de voorbijgangers verstuifde. Na ons verbaasd te hebben over de grote rij bij de Booster (ons niet gezien), waar veel waaghalzen stonden te wachten op hun beurt, betraden we de piste waar freestyle acts hun kunstje vertoonden. De Outrageous-stage beloofde ons een freakshow vol absurditeiten en hoewel de real-life vrouw-met-de-baard zich niet liet zien wisten LNY TNZ ons te verrassen met een echte FVCK GNRS set. Het publiek genoot zichtbaar en er werd volop gefeest, terwijl vlaggen in het publiek werden verspreid en enthousiast in de lucht werden gezwaaid.

18839724_1317804821621965_4027645645948915619_oDynamite
Na deze set volgde de eerder geplande eetpauze. Een keuze maken was niet gemakkelijk, want het aanbod was enorm. De keuze viel op een hamburger en met een gevulde maag werd het tijd om de volgende tent van het circus of insanity te betreden: De Dynamite hardcore area. Ook dit jaar was hardcore-held Partyraiser verantwoordelijk als host voor deze area en een goedgevulde tent was wederom het gevolg. Deze held zou echter pas later zijn grootse entree maken, maar N-Vitral wist al goed te imponeren met zijn gevarieerde act vol energie. Een demonische clown waakte over de circus freaks in deze area en grote billboards met daarop de artiesten van deze area hingen boven het publiek. De hitte wist zich echter weer meester te maken van ons en onze flesjes waren leeg. Gelukkig boden de gratis watertappunten bij de toiletten uitkomst. Met gevulde flesjes togen we naar de area die het domein was van de raw hardstyle animals.

18768180_1317802601622187_2623250620505899545_oFanaticz
De Fanaticz, geflankeerd door grote containers om de circusbeesten niet te laten ontsnappen, was het decor van de liveset van Sub Sonik. Terwijl grote afbeeldingen van zeehonden die ballen hooghielden en tijgers die door hoepels met vuur sprongen de impressie wekten dat je in een live dierenshow terecht was gekomen, was de realiteit dat de echte kunsten van de artiest op het podium kwamen. Dat was zeker geen straf, want met een showcase van zijn Strike One album wist Sub Sonik het publiek zeker tevreden te stellen.

Angels & Demons
Na al het geweld van de verschillende area’s was de tijd gekomen om de rest van het terrein te verkennen en bij te komen. De zon is altijd een welkome gast, maar de hitte van vandaag noopte wel tot het kennen van je eigen grenzen. Na nogmaals te hebben genoten van de verfrissende waterdruppels uit de vernevelaars werd de schaduw opgezocht. Dit jaar werd de mainstage omsloten door VIP-decks aan beide zijden en behalve dat dit er voor zorgde dat er meer ruimte was op de decks, zorgde dit ook voor extra schaduw bij de bar. Hier genoten we van de set van D-Block & S-Te-Fan. Tracks als ‘Angels & Demons’ krijgen op de main van Intents altijd een extra dimensie en met de stralende zon erbij was het extra genieten van deze track.

INSANITY
Het beste paard van stal dit jaar zijn natuurlijk de anthemmakers Digital Punk en Adaro. Zij startten hun set met een anthemshow waarin het anthem ‘Circus of Insanity’ centraal stond. Terwijl grote en kleine vlaggen zich verspreidden over het publiek en ‘INSANITY’ door duizenden kelen werd geroepen knalde de confetti in de lucht. De sfeer tijdens het anthem gaf velen kippenvel en zorgde voor een hoogtepunt tijdens de set van deze meesters.

Reuzenrad
Om een goed beeld van het festivalterrein te krijgen besloten we aan te sluiten in de rij voor het reuzenrad. Een absolute aanrader als je een fenomenaal uitzicht over Intents Festival wil hebben. Van bovenin overzie je het volledige terrein en met wat fantasie verandert het Circus of Insanity ineens in een groot vlooiencircus. Terwijl we op grote hoogte genoten van het overweldigende panorama van de mainstage zag je de duizenden bezoekers beneden overal hun weg banen en krioelen. Heel bijzonder en het levert ook nog leuke beelden op voor Snapchat!

Pursuit of Thunder
Inmiddels had de zon koers gezet richting de horizon en langzaamaan viel de duisternis over het terrein van het circus. Na wat overleg besloten we op de mainstage te blijven en te genieten van de show die hier werd opgevoerd. Intents Festival wist te verrassen met een mooie tijd voor een van de revelaties van de laatste tijd: Phuture Noize presenteerde met een liveset zijn sound op de mainstage. Zijn set mag met recht het hoogtepunt van de dag worden genoemd. Terwijl hij zijn kunstje deed, klom een acrobatische vuurspuwer tot in de punt van de hoogste circustent op de mainstage en spuwde hier grote vlammen. Het zijn dit soort kleine details in het entertainment die Intents maken tot het gewaardeerde festival dat het is.

Eindshow
De vlammende set van Phuture Noize zorgde wederom voor wat vermoeidheid en om even aan te sterken gingen we nog snel wat eten om het energieniveau op peil te krijgen voor de afsluiting. De laatste drie kwartiertjes van de zaterdag stonden in het teken van twee voorstellingen: De aftrap van de nieuwe wereldtour van Gunz 4 Hire en de bekende eindshow van Intents Festival. Om alles goed te kunnen overzien kozen we een tactische plek in het midden van de mainstage. Met een overweldigend visueel spektakel wisten de gemaskerde helden van Gunz for Hire het publiek in vervoering te brengen. De tracks werden uit volle borst meegezongen, maar zoals het grote magiers betaamd toverden ook Gunz for Hire een verrassing uit de hoge hoed: De gloednieuwe track ‘Pussy Lovers’ haakt in op de populariteit van het experimenteren met verschillende kicks en deze truc was dan ook bijzonder geslaagd.

18836598_1317805434955237_6794152039000956899_oVroeger toen ik naar het circus ging wilde ik al niet naar huis als het voorbij was, maar na de laatste kicks van Gunz for Hire sluipte het besef dat het einde van de Intents Festival zaterdag echt nabij was toch langzamerhand binnen. Maar niet voordat de toegift gespeeld was natuurlijk! Waar in het circus een rondje van de clowns en acrobaten onder luid applaus volstond, werd dit circus letterlijk knallend afgesloten met een adembenemend, 15-minuten durend spektakel vol vuurwerk, metershoge vlammen, confetti en een grote lichtshow. 15 minuten voelde ik me weer dat kind wat vroeger in het circus baalde als ik naar huis moest als die laatste ronde gelopen was. Maar het lege gevoel van toen werd nu gevuld met een zwaar gevoel van euforie. Toen ook nog ‘B-Freqz – Freedom’ in de eindshow werd gebruikt stond ik, en met mij vele anderen, met enorm veel kippenvel te genieten. Intents Festival heeft het weer geflikt en weet zijn naam hoog te houden… En dan mogen we morgen weer! Kan het niet elke dag circus zijn?!

Intents Festival 2017 – Zondag

Het snerpende geluid van de wekker dringt langzaam door in mijn onderbewustzijn. Terwijl ik met moeite mijn ogen weet te openen dringt het gevoel van weemoed zich direct aan me op. Een licht gevoel van heimwee, terugdenken aan het vette festival wat gisteren was. Maar dan ineens dat besef: Vandaag mogen we gewoon weer! Verrassend snel veer ik op uit bed en ben ik klaarwakker.

Een vlotte reis en pendel verder en we staan voor de tweede keer binnen op het Circus of Insanity. Na alle spullen te hebben opgeborgen in de kluis komen we weer door de poort waar de circusdirecteur net zo vrolijk als gisteren de bezoekers welkom heet. Hij lijkt me te herkennen en geeft me een high five. De zon is wat minder prominent aanwezig maar voor de zekerheid laat ik me nogmaals insmeren bij de insmeerbalie. Op de mainstage worden de eerste biertjes weer besteld: Laat dag twee maar beginnen!

18922495_1317803194955461_4292881725703079582_o
Het circusprogramma is op de zondag wat gewijzigd. De indoor mainstage is vandaag het domein van LNY TNZ met hun FVCK GNRS hosting, de Fanaticz is ingewisseld voor de Relive area waar classic hardstyle de boventoon voert en Partyraiser heeft de directeurshoed overgedaan aan het Britse hardcore-trio Destructive Tendencies. Alle ingrediënten voor een topdag zijn weer aanwezig!

Relive
Na een vlug rondje kiezen we de piste van Relive als eerste standplaats. De circus animals zijn wederom aanwezig, maar de grootste feestbeesten staan wellicht op het podium: Thera en Blackburn draaien een Theracords classics set onder het T.C.C. alias. De chemie op het podium spat er vanaf en ook de liefhebbers die de area hebben gevonden gaan als wilden los op de oude Theracords tracks. Van de ene soort podiumdieren door naar de volgende: Minus is More-held Crypsis nam het stokje over en dicteert de massa in de classics area op genadeloze wijze om los te gaan. Vele tracks passeren de revue met als persoonlijk hoogtepunt ‘Darkness is calling’, een track die ik nog nooit live had mogen horen tot op dat moment. Het circus staat bol van de verrassingen en dit is er eentje die ik niet had willen missen.

Roughstate
Echter was dit niet het laatste kunstje wat Crypsis deze dag zou flikken, want een half uur later aan hem de eer om met een liveset zijn nieuwere werk voor te schotelen aan het publiek. De laatste platen van de Roughstate Showcase pak ik nog net mee, echter hoor ik tegelijk dat ik bij deze helden wat hoogtepunten heb gemist. Als er een minpunt is aan zo’n compleet festival als Intents, is het natuurlijk dat je niet alles mee kunt maken. Gelukkig pak ik nog net de grote groepsfoto mee, eensgezind met duizenden mensen op de foto, wat vet!

18814478_1317805494955231_739006591759024986_o
Crypsis pakt de draad waarmee hij op de Relive area eindigde direct door en trakteert op een set met een hoog tempo en originele overgangen. De mensen op de mainstage slikken het als zoete koek en er wordt volop meegedanst. De set wordt omlijst met flink wat confetti, vlammen en danseressen en dat draagt zeker bij aan de hele beleving. Drinken halen bij de bar gaat eigenlijk de hele tijd ook lekker vlot en de mensen achter de bar hebben het zichtbaar naar de zin. Het lijkt wel alsof half Oisterwijk achter de bar staat, want er staan mensen van alle leeftijden – altijd even vriendelijk.

Karnaval Festival
Na de set van Crypsis volgde weer een rondje over het terrein. Het blijft bijzonder dat zelfs de kleinste details volledig in thema zijn, zelfs de hekwerken en toiletten zijn volledig afgedecoreerd. Na een vlugge hap bij het eten wordt besloten om op avontuur te gaan. We duiken de Karnaval Festival Kroeg in en daar word je direct in het feestgedruis meegetrokken. Niks is te gek en de muziek gaat van Hollandse meezingers naar foute hits. Geweldig dat ook voor zoiets ruimte is op Intents Festival.

Dirtcaps
Veel te snel daalt de duisternis alweer in en komt de lichtshow op de mainstage weer tot leven. De tijd op het Circus of Insanity lijkt voorbij te vliegen. Wat hier zeker aan bijdraagt zijn de ijzersterke acts die opgevoerd worden op de verschillende stages. We duiken de indoor mainstage in waar Dirtcaps bezig is met een duizelingwekkende set. Het kanon wat centraal staat op het podium lijkt hit na hit af te schieten op het publiek en een totaal gekkenhuis is het gevolg. Bijkomen is geen luxe na deze set en wederom biedt het vernevelingskanon de broodnodige verkoeling. Na een korte pauze is het tijd om ons te positioneren op dezelfde plek waar we gisteren stonden, want dit was de perfecte plek om de stage en show in volle glorie te mogen aanschouwen.

18766483_1317803851622062_7534056239117170873_oVaste waarde Radical Redemption neemt dan net de leiding over op de mainstage. ‘The One Man Army’ pompte al zijn energie in een half uur durend spektakel waar menigeen van ondersteboven was. Het circus weerstond deze storm van kicks en brute kracht maar net, maar het publiek vond het prachtig. De tijd vloog voorbij dankzij een enorme drive in deze set. Dan kondigt de spreekstalmeester alweer de laatste set van het festival aan. De mainstage is langzaamaan al volgestroomd met mensen die de afsluiter bij willen wonen. Aan de clowns en acrobaten Frequencerz, Mental Theo en Darkraver de eervolle taak om dit Circus of Insanity af te sluiten, en dat deden ze met verve. De verrassende combinatie strooit met bekende tracks en zorgde voor een groot feest.

Tot volgend jaar!
En dan is daar echt het einde. Nog eenmaal weten de kunstenaars van Intents Festival ons versteld te doen staan met een pyrotechnische show die het festival tot een prachtig einde brengt, alvorens de circus zijn tenten zal afbreken. Terwijl de campinggasten op de afterparty hun laatste energie eruit knallen, reizen wij weer af naar huis. Ook dit jaar heeft Intents Festival weer laten zien waarom zij zich kunnen meten met de beste festivals ter wereld. Een tot in de puntjes doorgevoerd thema, een indrukwekkende mainstage en geweldig entertainment afgetopt met twee memorabele eindshows zorgen dat ik 1, 2 en 3 juni 2018 alweer geblockt heb voor het 15-jarig bestaan van dit heerlijke festival. Intents Festival, tot volgend jaar!  

18839647_1317804454955335_2789051387187787474_oFoto’s: Intents Festival

Reageren