Rik Houwers
Door Rik Houwers

De Telegraaf kwam vanmorgen met het bericht dat het CDA pleit voor minder festivals. De vele dance-evenementen slokken politiecapaciteit op. Dit is een probleem, omdat de politie een groot tekort aan mankracht heeft.

Het voorstel van het CDA is onderdeel van een politieplan dat vandaag wordt gepresenteerd door de partij. Het CDA heeft geconstateerd dat het aantal festivals blijft groeien. “Op zichzelf leuk voor het publiek, maar het vraagt natuurlijk ook veel van de politie”, schrijft kandidaat-Kamerlid Chris van Dam in het plan. Volgens de CDA’er wordt er politie uit de wijk gehaald om op festivals de veiligheid te waarborgen. Ook kan het ten koste gaan van het recherchewerk.

De politie gaf aan dat het met de jaarwisseling niet genoeg politie in kon zetten, omdat er teveel overuren gemaakt waren. Daardoor mochten ze niet meer werken op de drukste dag van het jaar. Chris van Dam, hij was zelf ook politieagent en later officier van justitie, weet uit eigen ervaring dat er tijdens een festival soms wel tientallen agenten ingezet moeten worden. Bij Sensation bijvoorbeeld moesten 650 agenten ingezet worden, omdat er een signaal was binnen gekomen voor een terreurdreiging. Van Dam wil daarom dat burgemeesters terughoudend zijn met het toestaan van festivals.

Een oplossing volgens het CDA is het inzetten van vrijwilligers op festivals. Die moeten de beroepsagenten gaan vervangen.

Bron: De Telegraaf

Reageren