Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Grote stapels met plastic bekers op de dansvloeren zijn vanaf 2024 definitief verleden tijd op festivals. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) schrijft in een brief aan de Tweede kamer dat alle wergwerpbekers- en bestek plaats moeten maken voor herbruikbare materialen: zoals een beker die je de hele dag gebruikt.

LEES OOK: ‘Hardstyle op Ultra Miami is een mega grote stap voor het genre’

Met de nieuwe maatregelen wil de staatssecretaris de grote aantallen plastic producten verminderen. “Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen”, schrijft Heijnen in haar brief aan de Tweede Kamer.

De afgelopen jaren maken al verschillende (grote) festivals en evenementen gebruik van een ‘ecocoin’: een munt die je bij de bar kunt inwisselen voor een beker. Voor sommigen is het even wennen om de bekers op de grond te gooien, maar andere festivalbezoekers zeggen dat het een hoop troep op de dansvloer scheelt en dat je niet uit kunt glijden over een verdwaald bekertje. “Veel ondernemers zijn hier al bewust goed mee bezig. Zo voorkomen we plastic soep, gaan we zorgvuldiger om met grondstoffen en laten we een schonere wereld achter.”

Geen zee van plastic bekers op festivals meer: gebruik van softcups nog steeds mogelijk

Overigens kunnen festivals en evenementen die gebruikmaken van een retoursysteem zoals de ecocoin ‘gewoon’ de bekende softcups blijven gebruiken. Zolang er 75 tot 90 procent ingezameld wordt voor hoogwaardige recycling, zijn hardcups niet verplicht.

plastic cups festivals events forbidden 2024 hardstyle intents

Beeldmateriaal via Facebook-pagina Intents Festival

Reageren