Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Het kabinet heeft zojuist versoepelingen aangekondigd, maar dit is slechts nog ‘een te kleine stap’ voor de culturele sector. Onder andere Unmute Us en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) zeggen dat het nu nog steeds vrijwel onmogelijk is voor organisatoren om iets te ondernemen: “Dit voelt als een diepe belediging naar onze hele industrie.”

LEES OOK: ‘OMT adviseert heropening cultuursector: evenementen binnenkort weer mogelijk’

“Velen zullen blij zijn met de versoepelingen die het kabinet zojuist heeft gepresenteerd“, begint de verklaring van Unmute Us (bekend van de gezamenlijke protesten door heel het land). Tijdens de persconferentie van vanavond onthulde premier Rutte dat de horeca weer open mag tot 22:00 en dat er binnen een maximaal aantal bezoekers geldt van 1.250 bezoekers en strenge voorwaarden

Deze bezoekers krijgen een verplichte zitplaats, moeten een coronatoegangsbewijs laten zien én zijn verplicht om anderhalve meter afstand houden. “Festivals en het nachtleven vallen voor hiermee de zoveelste keer volledig buiten de boot”, aldus Unmute Us. “De tijd van wederom rustig blijven afwachten tot we ooit eens aan de beurt zijn is voorbij. Onze branche moet open.”

Unmute Us: “Binnen 2 weken moet het kabinet met een volwaardig en realistisch plan komen”

Het is weliswaar een kleine stap in de goede richting, maar niet rendabel genoeg om mee te werken voor veel organisator. Protesten zoals vorig jaar in Amsterdam, Eindhoven en vele andere steden zijn dan ook niet uitgesloten. “Wij roepen namens de festivals en de nachthoreca het kabinet op om binnen twee weken met een volwaardig en realistisch plan te komen, zoals toegezegd in december, waarin duidelijk wordt dat evenementen en nachthoreca op korte termijn weer open kunnen op volledige capaciteit. Blijft dit uit, dan gaan wij wederom tot acties over.”

Over 3 weken heeft het kabinet een nieuw meetmoment. De huidige maatregelen gelden voor 6 weken. 

Omslagfoto via Instagram-pagina MNO Photo

Reageren