Maartje Hagenbeek
Door Maartje Hagenbeek

Trouw familielid van de Minus Is More-gang en veteraan in de scene: we hebben het uiteraard over Chain Reaction. Niet alleen is hij lid van de Minus Milita-formatie, hij is ook vader en dit jaar is hij de anthemmaker van Free Festival 2018. Wij gingen met hem in gesprek over dit anthem en het proces erachter.

Ben komt al sinds jaar en dag op Free Festival, maar hij had nooit kunnen dromen van waar hij nu staat: “Nee, had ik absoluut niet van kunnen dromen. Het is al meer dan 8 jaar geleden en weet het nog precies. Time flies en still having fun!” In deze jaren is Chain Reaction ontzettend gegroeid, maar hij niet alleen: Free Festival heeft ook de nodige veranderingen doorgemaakt vertelt Ben. “Het wordt steeds groter, een nieuwe locatie, meer stages en artiesten, maar dat geldt voor alle events van Art of Dance. De sfeer is heel speciaal. Dat komt natuurlijk ook omdat Free Festival voor mij een heel speciaal plekje heeft.” 

“Art of Dance voelt als thuiskomen, door hen ben ik waar ik ben”

De sfeer is volgens Chain Reaction ook anders dan op andere festivals. De locatie, stages en opbouw van de line-up zijn top. De sfeer is geen ‘love, peace & happiness’, het is gewoon zagen en knallen.” De locatie is voor Ben redelijk om de hoek. “Het voelt een beetje als een thuiswedstrijd. Veel vrienden wonen er en de agency zit ook daar. Art of Dance voelt sowieso als mijn thuis, door hen ben ik nu waar ik ben: zij hebben mij ooit een kans gegeven!” De beste herinnering aan Free Festival gaat voor Chain Reaction een flinke tijd terug in de tijd: “Mijn tweede keer dat ik mocht draaien, toen had ik voor het eerst een primetime spot. De hele tent was afgeladen vol, kippenvel!”

Omdat Chain al zo lang op Free Festival mag draaien, is hij er nog nooit als bezoeker geweest. Maar bepalen waar hij dit jaar als bezoeker heen zou gaan, vond hij ook lastig: “Oeh, dat is een lastige vraag. Ik was een lucky one dat ik meteen mocht gaan draaien. Ik ben een hardcore liefhebber, dus ik zou zeker langs Angerfist en Mad Dog gaan. En natuurlijk ga ik ook langs mijn maten Crypsis en Radical.”

“Ik vind het belangrijk dat een anthem een grootse sfeer heeft”

Een anthem maken, is een speciale taak en dat vond Chain Reaction ook: “Ten eerste is het een eer dat je gevraagd wordt en natuurlijk wil je dan iets speciaals terug doen. Ik heb een mooie geschiedenis met Free Festival, het was namelijk één van mijn eerste grote gigs. ‘Let Us Fight’ past bij mijn gevoel en respect voor het festival! Ik vind het belangrijkste dat een anthem een grootse sfeer heeft”, gaat Chain Reaction verder. “Het moet ook hinten naar het evenement. Ik kwam zelf per toeval de vocalsamples tegen en had meteen zoiets van ‘YES!’, perfect voor het Free Festival anthem!”

Er gaat voor Chain Reaction niet meer tijd zitten in een anthem dan in een normale track: “Het is niet zo dat de productie meer tijd kost, maar je kijkt wel goed of je de sfeer van het event in je track kan laten horen. Bij Free Festival is dat voor mij een summer vibe en een echt ‘festival gevoel.” De inspiratie komt voor Ben van verschillende plekken. Zo kan dat komen en gaan. “Het is moeilijk uit te leggen waar dat vandaan komt, dat kan in de auto zijn, tijdens een event of als je gewoon op de bank zit“, vertelt Chain. “Het zit soms in je kop en dan moet het er uit, zo werkt dat bij mij.”

De set is wel anders als je een anthem maakt ten opzichte van een ‘normale’ set volgens Chain Reaction. “Het is een beetje anders, het anthem is je climax van de set. Het moment dat je het anthem draait, staat alle aandacht op jou, dat is écht heel vet! Ik kijk er ook echt al naar uit om de track dan te draaien.” Buiten dat anthem komt er uiteraard nog veel meer voorbij tijdens Chain Reaction zijn set: “Mijn eigen sound, de Minus Is More sound en gewoon lekker losgaan!”

De term sfeer is al een aantal keer gevallen, die blijkt dus erg belangrijk voor Chain Reaction, maar hoe belangrijk precies? “Sfeer maak je samen met de DJ’s voor en na je. Ik geloof in een goede opbouw, want het publiek moet meegenomen worden “on a journey”. Daarnaast moet je met je eigen muziek ook een bijdrage leven aan de dag! Als ik draai wat ik zelf vet vind, komt het vaak wel goed. Je moet draaien waar je achter staat en het publiek gaat daar in mee. Dat is dan ook een mooi gevoel!”

“Ik denk dat het goed is om een periode van reflectie te pakken”

Chain Reaction is nu een tijdje terug van een pauze. Niet alleen was Ben vader geworden, maar hij was ook al 10 jaar in het vak. “Ik denk dat het normaal en goed is om een periode van reflectie te pakken. Daarnaast had ik de maximale focus op Minus Militia, de tour, het album en alles daaromheen.” De periode heeft Ben goed gedaan en dat is terug te zien in hoe zijn nieuwe tracks ontvangen worden. “Ik ben even terug gegaan naar de basis en gemaakt wat ik echt vet vind en de fans blijkbaar ook. De reacties op de platen waren echt ongekend en dat doet me goed. Het is gewoon lekker om als Chain Reaction back in the game te zijn!”

Wil jij een Meet & Greet met Chain Reaction + 2 tickets voor Free Festival winnen? Tag een vriend op onze Facebook-pagina en wie weet ontmoet jij deze anthemmaker wel op Almere Strand op zaterdag 7 juli. Voor meer informatie & tickets ga je naar de officiële website van het evenement

Omslagfoto via Facebook-pagina Minus is More

Reageren