Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Volgens coronaminister Hugo de Jonge is het nog te vroeg om te zeggen of het coronatoegangsbewijs na 5 november wordt verlengd, al zeggen Haagse bronnen dat de QR-code nog niet in de prullenbak gegooid kan worden. Het OMT komt vandaag weer bij elkaar om de stand van zaken te bespreken.

LEES OOK: Evolution Festival presenteert line-up voor de evolutie van raw hardstyle

De Jonge zei (voordat de ministerraad begon) dat de eerste signalen dat de verspreiding van het virus weer toeneemt. Het aantal besmettingen loopt op (gemiddeld dagelijks 1900 nieuwe infecties en in totaal 469 coronapatiënten in het ziekenhuis) en dat zou het gevolg zijn van de versoepelingen van vorige maand. “We hebben een tijd lang een daling gezien, daarna stabilisatie. Maar de eerste signalen dat de verspreiding van het virus toch weer sterker is, zien we nu”, aldus de minister.

Wanneer er iedere dag minder dan 10 IC-opnames zijn, en minder dan 40 op de verpleegafdelingen, kan er vaarwel worden gezegd tegen het coronatoegangsbewijs. “Er is nog een deel op slot, in de nachthoreca en bij evenementen die niet op maximale capaciteit kunnen draaien. Als je dat ook mogelijk wil maken, zul je met de coronapas moeten blijven werken, is de verwachting”, aldus ingewijden tegen het AD.

‘QR-code ook nog in de wintermaanden nodig’

Begin november beslist het kabinet over mogelijke versoepelingen, inclusief de toekomst de coronabewijzen. Deze worden gebruikt om aan te tonen dat een persoon volledig gevaccineerd is, een negatieve test op zak heeft of recent genezen is van het coronavirus – deze zijn verplicht voor alle evenementen.

Over de toekomst van de 75% capaciteit-regel is nog niets bekend. Eerder gaven onder andere de Fieldlab-resultaten al aan dat evenementen net zo goed op 100% kunnen draaien.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hard News (@hardnewsnl)

Omslagfoto via Roel Wijnants / Flickr (aangepast)

Reageren