Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Het Goffertpark in Nijmegen stond dit weekend volledig in het teken van Lunatixx: The Freestyle Festival. Met een mega line-up aan freestyle en hardcore artiesten kon je in een grote tent genieten van een festijn waar het rad de time-table bepaalde.

Binnenkomen op het festival, munten halen en kluisjes regelen ging stuk voor stuk erg snel. Het terrein van het evenement betrof in dit geval een grote tent met daaromheen eettentjes en dergelijke midden in het Goffertpark, waar een deel was afgezet voor het freestyle festijn. Laten we dan ook maar meteen beginnen met de grootste verassing van de dag: het weer! Tijdens Lunatixx was het namelijk een aangename 27 graden, waardoor het festival vanaf het eerste moment al een zomerse sfeer had.

Hardcore Vibes tijdens het begin van de dag

Op het moment dat wij de tent in liepen was het duo Deepack aan het einde van hun set en knalden ze nog even ‘Hardcore Vibes’ door de speakers. Wij haastten ons dan ook snel naar voren om hier nog even wat dansjes op te kunnen doen. Wat toen echter opviel was het feit dat de tent heel erg rustig was: waar ik vorige week nog mijn kont niet kon keren tijdens het Foute Oktoberfest (dit Matrixx feest werd gehouden in dezelfde tent), had je tijdens Lunatixx een paar vierkante meters voor jezelf. Dit is natuurlijk helemaal niet erg, maar zorgde er wel voor dat de feestgangers nog een beetje op gang moesten komen.

Na Deepack kwam niemand minder dan MC DV8 de stage opgerend om het rad van Lunatixx aan te zetten, welke digitaal op het scherm gedraaid werd. Uit het spannende, onvoorspelbare rad luidde dat het stokje over gedragen werd aan één van de grootste freestyle DJs: Mark With A K. Hij draaide ontzettend goed en draaide met tracks en remixes als ‘O My’, ‘Don’t Touch That Stereo’ en ‘Hard To Say I’m Sorry’ de sfeer er heerlijk in. De tent werd dan ook steeds drukker en remixes van ‘Schudden’ en ‘Macarena Deathmatch’ zorgden ervoor dat iedereen al flink wat dansjes ging doen.

Mega lekker sfeertje tijdens Jebroer

Pat B was de volgende achter de DJ booth en draaide veel bekende nummers als Zombie’,Face Down Ass Up’ en een happy hardcore remix van ‘Bella Ciao’. Het smiley-hoofd van Pat B bouncde vrolijk heen en weer en nam het publiek goed mee. Na deze prima set draaide het rad een ‘verdubbelaar’, wat betekent dat er een b2b set aan zat te komen van niemand minder dan Darkraver en Viper. Zij draaiden ontzettend veel remixes van tracks als ‘JA’, ‘HUMBLE’, ‘Weekend’ en ga zo maar door. Aangezien het voor ons iets te veel richting de raw hardstyle ging besloten wij om even een hapje te gaan eten: een heerlijk frietje in het midden van de zon.

Vervolgens was het tijd voor Jebroer om met zijn JEBROER4LIFE XL Show op te treden. Deze show was absoluut boven verwachting en zette de sfeer voor de rest van de avond. Tijdens ‘Marathon’ liep het hele publiek rondjes, tijdens ‘Helikopter’ zwaaide iedereen met zijn shirt en tijdens andere tracks zoals ‘Kind Van De Duivel’, ‘Engeltje’ en ‘Vaderland’ werden ook de enige dansjes gedaan. Daarnaast kregen we nog een primeurtje van een nieuwe collab tussen Brennan Heart en Jebroer die hoogstwaarschijnlijk (iets in de trant van) ‘Olschool Hardcore’ gaat heten. Grootse complimenten voor Jebroer dus voor deze goede show!

Paul Elstak mocht het stokje overnemen en zorgde ervoor dat hij ondersteund werd door een flinke dosis lasers en neon-geklede danseressen. De Godfather of Hardcore gooide het tempo flink omhoog en met de Sefa bootleg ‘Wat Zullen We Drinken’ ging het begrijpelijk erg los. Het hoogtepunt voor mij was wanneer hij de remix van ‘Get It Crackin’ door de speakers knalde als afsluiter van de set.

De laatste uurtjes zijn de beste uurtjes

Next up: het Noorweegse duo Da Tweekaz, die één van de beste sets van de dag draaiden. Da Tweekaz zijn bekend van een vrolijke twist op hardstyle én van hun eigen happy hardcore alias Tweekacore. De combinatie met Lunatixx bleek dan ook een perfecte: ‘How Far I’ll Go’, ‘Komon’ en ‘Rage’ zijn natuurlijk stuk voor stuk knallers en tijdens ‘Jägermeister’ kwamen de heren zelfs even naar voren om een paar hak-kunstjes te vertonen. Het feest stopte hier niet, want het volgende duo ZazaFront bestormde de stage hierna met Nederlandse covers van ‘We Are Your Friends’ en ‘Fuck the System’ en vooraan was het met confetti een écht freestyle festijn. Ook deze mannen kwamen vaak even de stage op om wat dansjes te doen en lieten natuurlijk niet de kans voorbij gaan om de hele tent van links naar rechts te laten springen.

Helaas was het alweer tijd voor de laatste twee setjes van de avond. Op dit moment was de sfeer optimaal en werd de tent steeds drukker. Druk was in dit geval nog steeds relatief, omdat iedereen zich in het voorste deel van de tent bevond. Je kon dus nog steeds je vierkante meters claimen én de wachttijd bij de bar was gemiddeld 5 seconden: helemaal perfect! Het rad landde vervolgens op Frequencerz, die naar verwachting een goede raw hardstyle set draaiden: zo kwamen ‘The Unknown’, ‘Drift Away’ en ‘Renegades’ kwamen voorbij. Hoewel er veel raw was wisten de mannen er een freestyle tintje aan te geven met een Nederlandse versie van ‘Wolfpack’.

Afsluitende sets horen zo lekker te zijn dat je al je laatste energie eruit stampt en je strompelend naar de kluisjes loopt. Dit is exact wat Charly Lownoise en Mental Theo voor elkaar wisten te krijgen met harde remixes van  ‘Have You Ever Been Mellow’,Braincracking’, ‘Happy Together’ en velen anderen. Ook hier mijn complimenten!

Lunatixx – wanneer kom je weer?

Ook al is het inmiddels Oktober: Lunatixx was een heerlijke en warme afsluiter van dit festivalseizoen. De sets waren bijzonder lekker en het concept was leuk doorgevoerd. Wij hebben het dan ook ontzettend naar ons zin gehad en kijkend naar de sfeer die er op het evenement hing dacht iedereen hier hetzelfde over. Lunatixx, bedankt!

Afbeeldingen via Facebook-pagina XXlerator

Beoordeling

 • Show 90%
 • Stage80%
 • Sfeer90%
 • Geluid80%
 • Line-up90%
 • Locatie100%

Overall
waardering

88%

Lunatixx was een geslaagde afsluiter van dit festivalseizoen met dikke sets, een goede show en vooral een hele lekkere sfeer. Daarnaast had je meer dan genoeg ruimte om je dansjes te doen!

Reacties

 • Nena 24 oktober 2018 - 15:12

  Lekker stukkie! Maar sfeer een 90% geven is wel wat overdreven. Heb mezelf zeker vermaakt daar, maar als ik om me heen keek zag ik vrijwel niemand dansen. Hierdoor kwam ik er zelf ook moeilijk in. Concept was inderdaad top en hoop de volgende keer ook meer mensen en liefhebbers hier te zien!

  (0)
  Quote

Reageren