Feije Tinnevelt
Door Feije Tinnevelt

In 15 jaar kun je een heleboel bereiken: een volledige schoolcarrière afmaken, een goede jongleur worden, 20 kinderen achter elkaar ter wereld brengen óf natuurlijk elke editie van Intents Festival bijwonen. Over die laatste optie gaan we het vandaag even hebben. Het is namelijk niet niks dat een festival 15 jaar wordt. In die periode is er een heleboel gebeurd. Vanaf 2009 werd het feest namelijk elk jaar overgoten met een ander sausje door middel van een speciaal thema. Vanaf 2011 kwam buiten een thema ook een anthem bij elke nieuwe editie. We gebruiken de 15e verjaardag van Intents Festival om terug te blikken op de anthems van voorgaande jaren, want er zitten genoeg nummers bij die voor menig hardstyle liefhebber tot op de dag van vandaag voor kippenvel zorgen.

Is het ‘de anthem’ of ‘het anthem’?

Hier gaan we problemen mee krijgen, maar voor het gemak houden we in dit artikel het anthem aan (dit is namelijk het enige juiste lidwoord, jongens). We gaan direct van start met het anthem van 2011: ‘Magical Mystery’ van D-Block & S-te-Fan ft. MC Villain. Dit anthem was een grote stap voor het festival, het was namelijk het allereerste anthem ooit!

Er werd meteen alles uit de kast getrokken om deze track te lanceren. Op 9 mei 2011 kwam op het YouTube kanaal van D-Block & S-te-Fan de officiële videoclip van het anthem online. Hierin kon je niet alleen zien dat de drie heren V-nek shirts aan hadden, een paar rimpeltjes minder hadden, maar nog belangrijker is het feit dat MC VIllain in een soort middeleeuws pak door een bos loopt met een heks. Om dit even in een tijdframe te plakken: deze clip is zo’n 7 (!) jaar oud. Alleen voor de nostalgie die verbonden is aan deze track, kan deze mee in het rijtje van all-time classics. Buiten dat deze track een nostalgisch wonder is, pakt het anthem ook een heerlijk zomers gevoel en dat is precies wat een anthem voor een zomers festival moet doen.

Ontsnap aan de sleur

Omdat hardstyle een perfecte manier is om te ontsnappen aan je dagelijkse sleur, sprak ‘We Can Escape’ de bezoekers heel erg aan toen deze track op 14 mei 2012 op het YouTube kanaal van Brennan Heart verscheen.

De videoclip van deze track werd over een andere boeg gegooid dan de clip van het jaar daarvoor. Ditmaal was een drukke Brennan Heart in de studio te zien, gecombineerd met partygangers op Intents. Deze clip pakte precies wat zo tof is aan Intents: Het zomerse, het gevoel van niks moeten en lekker dansen. Dit kun je ook perfect terugvinden in de lyrics van de track:

“We can run, to think it’s done
But there is nothing to be running from
We live in a world full of make believes
Telling people to be just like f**king machines
We can escape, ‘cause there is a place
Where we can be free, from all of the rage
From all of the lies, we open the skies
We realize we don’t live, if we don’t feel alive”

Deze vocals geven precies weer met welke reden je naar een festival gaat. Een mooi detail om op te letten in de videoclip is hoe erg de aankleding van Intents veranderd is. In de clip zijn de stage en achtergrond van het festival te zien. Wanneer je naar de aftermovies van de afgelopen jaren kijkt, zul je het festival niet terug herkennen. Gigantische stappen zijn gezet in de aankleding van het festival en het laten doorschijnen van het thema in elk detail op het terrein.

Back to History

In 2013 was de anthem-eer aan Wildstylez. Het was extra speciaal, want Intents vierde dat jaar haar 10e editie. Hij pakte de uitdaging met beide handen aan en presenteerde aan het publiek zijn track met Cimo Fränkel, ‘Back To History’. Dit paste perfect bij het toenmalige thema: ‘Music is Timeless’. Ook hier was, net als bij Brennan Heart, een gefrustreerde kantoordame te zien met zichtbare stress. Gelukkig is er een makkelijke oplossing: muziek en festivals! Deze clip geeft perfect weer waarom naar een festival gaan zo leuk is: gigantische massa’s mensen die de hele dag dansen, een lekker zonnetje en een super sfeer. Mocht je je zorgen maken over de dame die geveld werd door stress en frustraties: zij maakt het goed. De videoclip is namelijk haar weg naar het festival toe. Ze is de sleur zat en denkt terug aan de afgelopen jaren. Dit is te zien aan het zwart-wit beeld. De clip eindigt met het klaarmaken om te vertrekken van de jongedame in kwestie. Dit is de eerste keer dat in het anthem teruggekeken werd, in plaats van naar het aankomende festival toe. Niet zonder reden natuurlijk, want zoals hierboven benoemd was Music is Timeless de 10e editie van Intents Festival. Dit paste perfect bij het thema en maakt de track qua sfeer en story tot een dijk van een anthem.

Jagen op het festivalgevoel

Dat de scene constant verandert, kun je overal in terug zien. Nieuwe stages op festivals, compleet nieuwe festivals en een wagonlading aan nieuwe artiesten. 2014 was het jaar dat men voor het eerst een ‘scheiding’ tussen euforisch en raw had. Dit was dan ook de eerste keer dat een Intents anthem gezegend was met een wat harder randje. Het anthem van Ran-D en E-Life kon rekenen op ontzettend veel lof. Dit bezorgde ‘The Hunt’ een welverdiende tiende plek in de Q-dance top 100 van 2014. Terwijl sommigen het anthem wat hard vonden, bleek het een keurige combinatie van hard en melodieus/zomers te pakken te hebben. Aan de eindpositie in de top 100 te zien, waren velen het hiermee eens. Het thema ‘The Lost Treasure’ werd keurig vertolkt in het anthem en dat maakt deze track tot een favoriet in dit rijtje. Een bijkomend voordeel voor Intents was het feit dat de anthem keuze dit jaar voor een eindshow zorgde, die veel harder los ging dan voorgaande jaren. Bezoekers wiens voorkeur aan de hardere, rauwe kant van hardstyle lag, konden in de set van Ran-D heel goed hun ei kwijt, maar liefhebbers van de euforische klanken, waren ook op hun plek tijdens deze set. Door de goede balans werden de twee uitersten in de scene op het festival verbonden.

Het anthem gaat een tandje harder

In 2015 werd doorgebouwd op het rauwe randje van het jaar daarvoor. Ditmaal was de eer aan ‘the one and only’ Radical Redemption. Voor Intents Festival was het een behoorlijke stap om zo’n flinke tand harder te gaan. Onzeker over wat het publiek zou vinden, was Radical Redemption zo overtuigd van zijn kunnen, dat de organisatie overstag ging. Het moment dat de track gepresenteerd werd tijdens Hard Bass was dan ook even spannend. Het publiek was duidelijk onder de indruk, want dit was nog nooit gebeurd. ‘The Funfair Of Madness‘ focuste zich minder op de zomerse sfeer van Intents Festival, maar legde de nadruk meer op knallen. Iedereen ging uit z’n dak en het internet ontplofte. “Intents Festival met een rauw anthem?” Het werkte, dat heeft maar al te duidelijk gebleken!

Een combinatie van knallen en zomerse vrolijkheid

2016 was het jaar dat raw en euforisch samenkwamen in een anthem. De eer was aan Coone en Hard Driver en het DWX-duo is met vlag en wimpel geslaagd. Het is altijd mooi om te zien wanneer een samenwerking tussen artiesten een goede balans heeft. Dit was bij ‘It’s All In The Game’ zeker het geval. Invloeden van zowel Coone als invloeden van Hard Driver komen duidelijk naar voren. Beide heren zijn ook geen onbekenden in het anthem-maak-proces. Toen de videoclip online kwam, vlogen de DWX vibes er vanaf en was een zomers gevoel niet te missen.

Het verrassende einde maakt dit anthem niet alleen memorabel, maar ook tot een perfecte samensmelting van de stijlen van Coone en Hard Driver. De videoclip neemt de kijker mee op reis door een dag Intents Festival en laat alles zien wat je moet weten: heerlijk weer, een goede sfeer en een klapper van een eindshow.

Circus of Insanity

Tijdens dit gestoorde circus werd het anthem verzorgd door hardstyle-zwaargewichten Adaro en Digital Punk. De twee heren gooiden het over een hele andere boeg: zij gingen de studio in om een zomerse plaat te maken en dat is 100% gelukt. Niet alleen was Adaro 50% verantwoordelijk voor het anthem van 2017, maar hij had ook zijn eigen hosting samen met Crypsis. Dit was niet de eerste keer dat Adaro een hosting had op Intents. In 2013 was de Indoor Mainstage het domein van Adaro samen met Ran-D. Het jaar daarna had Adaro deze eer opnieuw, maar kon helaas niet aanwezig zijn tijdens zijn eigen hosting door problemen met zijn gehoor. Dat jaar werd de set die hij in zijn eigen tent zou draaien, overgenomen door Zany & Luna. Het was natuurlijk vreselijk dat Adaro hier niet kon zijn, maar deze twee heren eerden Adaro door hun set te openen met de track ‘Adaro ft. The Prophet – I’m The King’ : een passend eerbetoon. Adaro is ondertussen kind aan huis bij Intents, en dat heeft hij dan ook verdiend.

En wat brengt 2018?

Dan is er nog 2018, het 15-jarig bestaan van het festival. De uitverkorenen van dit jaar zijn een combinatie van oude en nieuwe gezichten in het Intents-anthemland: D-Block & S-te-Fan hebben de handen ineen geslagen met Frequencerz. Beide duo’s zijn vaste prik op het festival en weten dus precies hoe een feestelijke gebeurtenis als het derde lustrum van Intents gevierd kan worden. “Catchy, energiek, zomers, lekker hard en heel aanstekelijk!” Aldus de heren zelf.

De tickets van Intents Festival 2018 zijn volledig uitverkocht, maar op de website van Intents zijn nog wel parkingtickets, lockers en coins voor weekend-bezoekers te verkrijgen. Om alvast in de sfeer te komen kun je een van de Spotify Playlists van Intents Festival aanzetten, of nagenieten van voorgaande jaren door het YouTube-kanaal van Intents een bezoekje te brengen.

Omslagfoto en logo via Facebook-pagina Intents Festival

Reageren