Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Stel je eens voor: je werkt meer dan een jaar lang keihard met je team naar één bepaald moment toe, en dat is het festival. Deze Nederlandse zomer zouden wel 1200 (!) festivals en enkele honderden concerten 1 tot 1,5 miljard omzetten. Inmiddels heeft de coronacrisis deze plannen natuurlijk compleet omgegooid, en houden organisaties & hardstyle-liefhebbers hun hart vast voor het verloop van het geliefde festivalseizoen.

Zowel Het Parool als RTL Z leggen uit wat voor een flinke klap de coronacrisis is voor de evenementenbranche, en hoe het precies kan dat niet alle festivals inmiddels al afgelast zijn.

LEES OOK: Update maatregelen coronavirus: horeca dicht tot 28 april, evenementen tot 1 juni nog verboden

Een onderzoek van RTL laat zien dat ondernemers in de Nederlandse evenementenbranche dit jaar bijna de helft van hun omzet zien verdwijnen, waarmee er dus miljarden verloren gaan. Daarnaast wordt ervoor gevreesd dat 15.000 banen in de evenementenindustrie door de coronacrisis zullen verdwijnen. “Evenementorganisatoren willen dat er steunmaatregelen komen voor een langere periode. Als dat niet gebeurt, zal er sprake zijn van een enorme kaalslag in de branche. Het uitstellen van alle festivals naar het najaar is geen optie”, aldus de onderzoekers.

Ruben Brouwer, directeur van Mojo Concerts en bestuurslid bij de VVEM, legde eerder al uit aan Het Parool waarom festivals ervan uit moeten gaan dat ze kunnen doorgaan. De maatregelen die zijn getroffen in Nederland om alle events af te lassen, gelden namelijk tot een bepaalde datum (inmiddels tot 1 juni). Festivalorganisaties van evenementen die na deze datum plaats zullen vinden, kunnen pas aanspraak maken op hun verzekering als dit verbod wordt verlengd. Dit betekent dus dat deze bedrijven in een moeilijke positie zitten: “De vergunning moet ingetrokken worden, of de regering moet gewoon alles verbieden. Er is duidelijkheid nodig.”

Maar die duidelijkheid is er voor zowel bezoekers als de organisaties nog niet. De coronacrisis zal dan ook voorlopig nog te voelen zijn in de festivalbranche. “De timing kon niet slechter. Evenementen hebben een lange aanloop en zijn van veel partijen afhankelijk. Daarom gaan we dit veel langer voelen. Het zijn spannende tijden, ook voor de goede ondernemers met goede verzekeringen.”

“De timing kon niet slechter”

Eerder riep Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven consumenten al op om geen geld terug te vragen voor aangekochte tickets van optredens en voorstellingen die zijn geannuleerd vanwege het coronavirus. “Wacht er in elk geval even mee, het geld voor dat kaartje had je toch al uitgegeven. Of neem een voucher, zodat de instellingen weten dat je later terugkomt. Als we nu allemaal tegelijk onze kaartjes terug gaan vragen, vraag je op dit moment van zo’n sector net iets te veel.”

Maar, de vraag die iedereen op dit moment bezig houdt is natuurlijk: wanneer kunnen we dan de eerste festivals weer verwachten? Helaas is er op deze vraag simpelweg nog geen antwoord te geven. Deze aankomende weken zullen eerst uitwijzen in hoeverre de huidige maatregelen invloed hebben gehad en zullen hebben op de verspreiding van het coronavirus. Pas wanneer dit de goede kant op gaat, kunnen de maatregelen langzaam maar zeker versoepeld worden – en ook in dit scenario zijn festivals natuurlijk nog geen eerste prioriteit.

Wat op dit moment dus belangrijk is, is om je goed aan te voorschriften van de overheid en het RIVM te houden: blijf zoveel mogelijk thuis, hou altijd 1,5 meter afstand en was regelmatig je handen. Om op de hoogte te blijven van de laatste informatie omtrent het coronavirus kun je de website van het RIVM in de gaten houden. Lees hier hoe jij met social distancing de verspreiding van COVID-19 zoveel mogelijk tegen kan gaan. 

Afbeeldingen via Facebook-pagina’s Supersized Kingsday Festival & REBiRTH Festival

Reageren