Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Op 23 februari is hij de man van de avond: KELTEK creëerde dit jaar het Reverze anthem en zal hier voor de allereerste keer optreden als KELTEK Live. Wij spraken Sven over zijn exponentiële groei, het creëren van dit Reverze anthem en wat hij allemaal voor ons klaar heeft staan het komende jaar.

In 2017 keerde Sven terug naar de hardstyle nadat hij het duo Psyko Punkz had verlaten. Vanaf hier ging hij verder onder de naam KELTEK, wat hij in een korte tijd tot ongekende hoogten heeft weten te tillen. De track ‘Dark Sun’ kwam binnen in de Hardstyle Top 100 op nummer 8, en KELTEK werd uitgeroepen tot ‘Best Euphoric Breakthrough’ van het jaar. Dit grootse succes had Sven niet op zo’n korte termijn zien aankomen. “Ik ben altijd overtuigd geweest van mijn eigen kunnen, maar dat het allemaal zo snel zou gaan en dat alles zo goed op zijn plek zou vallen had ik eigenlijk niet verwacht. Het afgelopen jaar is er een goede buzz gekomen rondom de naam KELTEK, voornamelijk sinds de release van ‘Dark Sun’, wat me ook in het komende jaar weer veel mooie dingen belooft te brengen.”

“Alle schijnwerpers zijn op mij gericht, dus de druk is enorm hoog om van beide anthems kunstwerken te maken “

Nu Sven alleen in de studio zit, voelt het zeker alsof hij als KELTEK meer van zichzelf en van zijn muzikale kant kan laten zien. “Ik voel me op dit moment als een vis in het water. Ik heb de volledige vrijheid om te doen wat ik wil. Ik probeer altijd buiten hokjes te denken en ik ben altijd op zoek naar een frisse benadering van mijn producties. Belangrijk is wel dat er een goeie balans blijft tussen wat ik mooi vind, en wat op dit moment het meest geliefd is.” Dit lijkt zeer goed te werken, aangezien KELTEK in 2019 verantwoordelijk mag zijn voor zowel het Reverze anthem als het Defqon.1 anthem. “Dit is ongekend en een enorme eer natuurlijk. Helemaal het Defqon.1 anthem zag ik echt niet aankomen, haha! Alle schijnwerpers zijn op mij gericht, dus de druk is enorm hoog om van beide anthems weer twee kunstwerken te maken.”

Reverze anthems zijn geen onbekenden voor Sven, in 2012 creëerde hij met Wietse als Psyko Punkz namelijk al het anthem ‘Beyond Belief’. Sinds dit anthem is er natuurlijk veel veranderd in zowel de scene als in de carrière van Sven. “Als je het anthem van 2012 erbij pakt hoor je de herkenbare sound van toen. Als je het anthem van nu beluistert, vindt je hier duidelijk een andere benadering qua sound design. De kicks en leads zijn bijvoorbeeld verder ontwikkeld en klinken momenteel een stuk strakker dan toentertijd.”

“Je kan mijn sound goed bestempelen als volwassen no-nonsense hardstyle”

Nu ontvangt KELTEK wederom het volste vertrouwen van de organisatie en is hij verantwoordelijk voor zijn tweede Reverze anthem ‘Edge of Existence’. “Je kan mijn sound goed kan bestempelen als volwassen no-nonsense hardstyle. Aangezien het een indoor event is, is de benadering ook anders dan dat voor een outdoor event. Bij een indoor kan je iets meer de diepte in met een zwaardere toets, waar het bij een festival meer euforie moet oproepen en de progressie wat simpeler mag zijn. Mijn sound wordt bestempeld als euforisch, maar ik probeer het altijd volwassen te houden. Ik denk dat dit kenmerken zijn die ook goed aansluiten bij een indoor event als Reverze.”

Naast het anthem is het voor Sven ook een speciale avond omdat hij voor het eerst als KELTEK Live achter de draaitafels te vinden is. Hoewel hij al een hele tijd een live-set op de planning had staan, wachtte Sven op het perfecte moment om deze te lanceren. “Ik moet ook zeggen dat aan het begin van KELTEK er simpelweg te weinig muziek was om een sterke live-set neer te kunnen zetten, dus daarom is het beter dat we daarmee gewacht hebben tot het juiste moment.” En dit moment is inmiddels aangebroken: Reverze – Edge of Existence, waarbij KELTEK zijn live-set op een spectaculaire manier zal lanceren. “Ik vind dat een live-set ondersteund moet worden door de juiste showelementen, zoals eigen visuals, vlammen, confetti, vuurwerk, lasers etc. Daarom ben ik er ook een voorstander van om live-sets indoor te doen, of in een tent, aangezien alles dan beter tot haar recht komt. Reverze staat natuurlijk bekend om de enorm vette shows die ze altijd hebben, dus dit is de ideale plek voor het debuut van KELTEK Live.”

“Deze edits en remixes zullen exclusief bewaard blijven voor KELTEK Live”

Het zal een behoorlijke set worden: voor de eerste keer live én het Reverze 2019 anthem draaien. De verwachtingen zijn hoog en Sven is er keihard mee bezig om hier een waar exclusief spektakel van te maken. “KELTEK Live moet echt iets anders zijn dan een reguliere KELTEK set. Sowieso draai ik natuurlijk enkel KELTEK muziek, maar ik ben ook druk bezig om veel speciale edits en remixes te maken van platen. Uiteraard zal er ook het één en ander aan nieuwe muziek voorbij komen.” Omdat Sven zich op muzikaal gebied wil onderscheiden, zullen deze edits en remixes exclusief voor KELTEK Live gebruikt worden en zullen ze dus niét gereleased worden. “Ook wil ik veel try-out projecten erin verwerken. Deze tracks heb ik in de afgelopen jaren nooit afgemaakt, maar ze hebben wel enorm veel potentie. Het meeste hiervan zal ook exclusief blijven voor de live-act.”

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, menigte en concert

2018 is voor Sven zeker te bestempelen als een muzikaal hoogtepunt. Met de aankondigen die we tot nu toe over KELTEK gehoord hebben voor 2019, lijkt hij ook dit jaar weer druk aan de slag te mogen. Naast de twee anthems en vele boekingen, komen er ook nog talloze andere muzikale projecten onze kant op. “Ik heb al meerdere collabs op de planning staan. Sommigen zijn al af, sommigen komen er nog aan. Ik zal met onder andere Wildstylez, Frequencerz, Hard Driver, Sub Zero Project, The Prophet en B-Front in de studio zitten. Verder ben ik natuurlijk altijd bezig om nieuwe solo-tracks te produceren. Het maken van een anthem is super tof, maar ergens ook wel beperkend aangezien je binnen de kaders van een thema moet werken.” Sven vindt het dan ook wel weer eens fijn als hij zonder sturing en feedback van anderen de studio in kan. “Ik moet zeggen dat ik toch wel op mijn sterkst ben als ik lekker mijn eigen gang kan gaan.”

23 februari is het tijd voor Reverze – Edge of Existence in het Sportpaleis en de Lotto Arena in Antwerpen, waar duizenden liefhebbers jaarlijks naar toe reizen. Dit jaar is alweer de 14e editie van het evenement. “Reverze is wereldwijd altijd al één van de toonaangevende hardstyle events geweest. De show, de locatie, de sfeer, en de mega line-ups (in het bijzonder dit jaar) zorgen er voor dat je dit echt niet wil missen. Tot ziens allemaal op Reverze!”

Tickets voor Reverze – Edge of Existence zijn niet meer verkrijgbaar, het evenement is 100% uitverkocht. Voor meer informatie over Reverze kun je de officiële website bezoeken.

Reageren