Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Gisternacht stonden MANDY en Jelle van Dael op Belgisch grootste indoor hard dance event Reverze. In het Antwerpse Sportpaleis, de mainstage tijdens het event, brachten de twee voor het eerst hun nieuwe track ‘We Are Warriors’ horen met meer dan 20.000 bezoekers als getuigen. De track is niet alleen een ode is aan de fans, MANDY hoopt “vrouwen te inspireren om te vechten voor wat ze waard zijn”.

De track moet vooral een positief geluid zijn in een industrie die vaak gezien wordt als een mannen business. De twee Belgische artiesten willen aanstormend vrouwelijk muzikaal talent inspireren, maar ook hun fans bedanken voor de steun door de jaren heen.

MANDY: “Er zijn een aantal redenen waarom we deze track hebben gemaakt, de lyrics zijn ten eerste autobiografisch voor zowel Jelle als mijzelf. Beide hebben we moeten vechten voor onze plek in de muziekindustrie, dat was niet altijd makkelijk. Daarnaast is dit een track voor mijn fans – die mij ondanks dat ik vaak veel kritiek heb gehad – altijd hebben gesteund. En als laatste hoop ik dat we aankomend vrouwelijk muzikaal talent kunnen inspireren om hun dromen na te jagen, te vechten voor wat ze waard zijn!”

Jelle van Dael: “Tijdens het schrijven van de lyrics was gelijk duidelijk dat we een echte girl power track wilden maken. Daarbij kwam automatisch naar voren dat we niet moeten onderkennen hoeveel vrouwen harder moeten vechten voor dezelfde dingen als mannen in deze wereld, dat hebben we ook zelf ondervonden in onze carrières. Dat bewustzijn is belangrijk.”

“Gendergelijkheid in de muziekindustrie blijft ver achter”

In de muziekindustrie is er zeker nog een lange weg te gaan als het gaat om gendergelijkheid. In 2018 deed Buma Stemra een onderzoek naar vrouwelijke muziekmakers waar onder geconcludeerd werd dat 34% van de vrouwen ten opzichte van 19% van de mannen zich niet serieus genomen voelt en ook minder betaald worden voor hetzelfde werk. NOS, Parool, Vice, en 3voor12 trokken daarop ook aan de bel en doken in de statistieken van man-vrouw representatie op festival line-ups. Naast treurige cijfers – in 2017 was nog geen tien procent van de artiesten op de tien grootste dancefestival in Nederland vrouw – zien we hier heel langzaam verandering in komen. Het meest positieve geluid? Het Spaanse festival Primavera Sound boekte dit jaar evenveel mannelijke als vrouwelijke acts aldus 3voor12.

MANDY: “Dat daar verandering in moet komen is zeker. Ik wil alleen niet de focus leggen op het ‘vrouw-zijn’. Ik wil dat een festival of venue mij boekt omdat ze geloven in mijn performance skills achter de draaitafels en het publiek dat ik daarmee aantrek – niet omdat ze enkel het gevoel hebben dat er meer vrouwen geboekt moeten worden. Er is nog een lange weg te gaan, maar we won’t give up fighting!”

‘We Are Warriors’ komt op 24 maart uit op het label en de kanalen van Dirty Workz. Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws omtrent de DJ kun je MANDY’s socials in de gaten houden. 

Omslagfoto via Facebook-pagina MANDY

Reageren