Michael Koster
Door Michael Koster

Hardstyle, de stijl die zich definieert met zijn 140 – 155 BPM, uiteenlopend van euforisch tot rauw en donker. Als we er eenmaal naar luisteren kunnen we niet meer stoppen of stilstaan, het doet iets met ons, maakt ons blij, het verenigd ons!

Maar blijft dat wel zo? Hardstyle verandert, en producers veranderen mee, 10 jaar geleden was het veel minder complex. Hardstyle bestond uit een goede kick, misschien wat vocals en natuurlijk de “reversed” bass. Tegenwoordig is het allemaal anders. Tracks bevatten veel vocals en melodieën of screeches en een snoeiharde kick. Hoe dan ook, we houden ervan, maar commentaar geven blijven we doen. Is het niet omdat het te soft zou zijn, dan wel weer omdat het te raw is.

Hardstyle en haar sub-genres
‘Raw Hardstyle’ heeft in een relatief korte tijd enorm aan populariteit gewonnen, en vind je het gek.. keiharde kicks die je trommelvliezen bijna uit elkaar trekken, daar houden we van. Het liefst op een tempo van 155 BPM, daar doen we het voor. “Raise those fists in the air!” Zoals Freakz At Night met “Rawness”, “Sub Zero Project – Funky Shit” en natuurlijk onze Radical met “Brutal 5.0”! jaja daar kunnen we geen genoeg van krijgen. Of Regain? Met zijn remix van “Adaro – For The Street”. Meer lof kunnen we de Poolse held niet geven hoe hij in zo’n tempo zichzelf naar de top weet te werken.

blog michael 3

Of kiezen we toch meer voor Euphoric? Dat zomerse gevoel, met heerlijke melodieën en perfecte vocals die je zo kunnen raken dat je bijna een traantje kan wegpinken. Ja dat willen wel! Heren als Cyber en Sylence onderscheiden zich hierin wel weer op een aparte manier door in een razend tempo zichzelf neer te hebben gezet als de snelste opkomende populaire euforische Hardstyle artiesten. Hoe ze het doen? Geen idee, maar iedereen lijkt onder de indruk van die prachtige melodieën. Natuurlijk niet te vergeten, onze Timmeh, oftewel Atmozfears met dat oh zo prachtige nummer “Release”, al meer dan 200.000 keer bekeken.. en oh wat konden we niet wachten tot “Release” werd gereleased, er kon niks gepost worden of “Release Release”stond wel boven aan met de meeste likes. Tja en vind je het gek.. we hebben er even op moeten wachten, maar dat was het zeker meer dan waard!

Wat hebben we nodig?
En dan hebben we het wel gehad toch? De hele scene uitgelegd en wel.. of toch niet? Nee nee zeer zeker niet, want de trots van de hele Hardstyle scene lijkt zichzelf wel eindelijk te hebben getoond.

blog michael 1

We hebben er even op moeten wachten maar daar kwamen dan uiteindelijk Josh & Wesz, (Josh & Wesley) met “World At Peace” en “Retrospect”. JA dat is wat we nodig hebben! Dat heerlijke oldskool gevoel weer, en oh wat kreeg iedereen dat 2009/2010 gevoel terug. Negatieviteit op het nummer? Nergens te bekennen. We leken wel verenigd als één! Positiviteit dat was het, we wilden meer hiervan, meer meer en nog eens meer. Genoeg kunnen we er niet van krijgen, toch?!

En tegelijkertijd komt de toekomst om de hoek kijken, en natuurlijk met zijn kritiek, want Hardstyle en kritiek? Ja die zijn samen één. hoe die toekomst eruit ziet? Dat weet niemand precies.. heren als Omegatypez, Isaac en Wasted Penquinz zijn aan het experimenteren geraakt, en tja dat willen we natuurlijk niet. Onze artiesten moeten doen wat wij leuk vinden toch? Wat moeten wij nou met Bigroom Hardstyle of House? HOUSE ja dat is toch helemaal niks! Showtek en Headhunterz zijn we er al aan kwijt geraakt, en dat irriteert ons nog steeds. Want zo zijn wij.

blog michael 2

Gaat hardstyle dood?
Maar moeten we nu bang zijn voor de veranderingen in de toekomst? Gaat Hardstyle nu echt dood?! Nee natuurlijk niet. We veranderen, dat weet en heeft iedereen door. We hebben de Early, Euphoric en Raw afdelingen al. Moet daar nou nóg eentje bij komen? Waarschijnlijk wel ja. Of we het leuk vinden of niet, de stijl veranderd. Raken we wat we nu hebben kwijt? Never nooit niet! Nieuwe jonge producers staan weer op en ze worden steeds jonger lijkt het wel. Maar goed ook want dan kunnen we er des te langer van genieten. De scene zal worden blijven aangevuld met nieuw talent. Raw, Euphoric, Early of misschien wel iets anders!

De toekomst ligt namelijk in onze eigen handen!

Reacties

 • Henk zoekt Reversed Bass 13 juli 2015 - 19:01

  Waar ik mij nog het meest aan stoor vandaag de dag is dat hardstyle van 2005-2010 wordt aangeduid als “early”. C’mon, hardstyle van 5-7 jaar geleden = Early? 2001-2005 is pas early. Helaas is het te soft/”eentonig” voor de hs liefhebber van vandaag.

  Quote
 • Danny 22 september 2015 - 22:36

  Alles veranderd, De dj’s, de muziek, het publiek,
  Hardstyle van 2001 – 2005 kunnen we inderdaad al de echt early hardstyle noemen
  en 2005 – 2010 mischien wel het “tijdmachine” tijdperk

  Merk tegenwoordig dat de kant waar we nu op gaan ook voor mij iets te “Raw of Industrial” word maar daarbij komt wel dat er een hele nieuwe generatie is opgestaan die de mainstages opeisen

  Laten we lekker uit hokjes gaan denken, meeste festivals hebben genoeg programmering voor iedereen en op elk gebied zijn er wel kleinere feestjes te vinden.
  Gewoon lekker kiezen waar je het hardste op los gaat en accepteren dat we veranderingen niet tegen kunnen gaan

  Quote

Reageren