Shenna van der Velden
Door Shenna van der Velden

Dit jaar is het alweer tijd voor de elfde editie van REBiRTH Festival. Voor dit jaar staan er grote veranderingen op de planning, zo is het evenement namelijk een weekendfestival geworden van vrijdag tot en met zondag. Wij spraken met de organisatie van REBiRTH over hoe ze ooit zijn begonnen, het feit dat het evenement volledig op vrijwilligers draait en natuurlijk de aankomende editie.

In 2009 werd de allereerste editie van REBiRTH Festival georganiseerd. “Het is ontstaan vanuit het jaarlijkse Touwtrekweekend van Haaren”, zo vertelt de organisatie. “Een aantal leden gingen in 2007 fanatiek naar hardstyle feesten en waren haast ieder weekend (links) vooraan te vinden. In die tijd werden er al in Haaren hardstyle feesten gegeven onder de naam TWiSTED, maar zo ontstond het idee om ook een hardstyle avond te organiseren, in plaats van de gebruikelijke Nederlandstalige feestavond.”

“Stormschade bij REBiRTH, maar geen zorgen!”

Door de storm zakte tijdens de opbouw van REBiRTH Festival één tent gedeeltelijk in elkaar, maar gelukkig valt de schade mee. “Gelukkig zijn er hierbij geen gewonden gevallen, er waren namelijk geen mensen aan het werk in of rondom de tent op dat moment. Maar, geen zorgen! De opening van het festivalseizoen is niet in gevaar. We staan keihard te knallen om alles te herstellen zodat we een gigantische opening van de zomer kunnen vieren op 12, 13 & 14 april.”

Het festival is in de afgelopen jaren ontzettend gegroeid: zo begonnen ze namelijk ooit met één tent. “We hadden een vergunning voor ongeveer 1500 bezoekers en op de eerste editie kwamen zo’n 1200 bezoekers af. Voor ons echt een enorm succes! Hardstyle was echt iets nieuws in die tijd en zeker bij ons in de regio.” Ook hadden ze heel wat minder artiesten op het evenement dan tegenwoordig. “Wat betreft de line-up wilden we gewoon boeken waar we in die tijd zelf helemaal gek van waren. De line-up bestond uit 6 artiesten, waaronder bijvoorbeeld Headhunterz en Noisecontrollers.” Vanaf dat moment ging het opeens hard met REBiRTH…

“REBiRTH is wat ons betreft echt een voorbeeld van waar een klein dorp groot in kan zijn”

In de jaren na 2009 hebben ze onder andere het festival uitgebreid naar twee dagen. Naast de uitgebreide hardstyle programmering, zijn Nederlandse artiesten ook altijd een belangrijk aspect wat altijd terugkomt op REBiRTH Festival. “Het Nederlandstalige hebben we wel altijd in ere gehouden, en dat doen we nog steeds met het feestcafé. We vinden het belangrijk om ook iets aan te bieden aan de mensen uit het dorp Haaren en omgeving die het tof vinden om langs te komen”, aldus de organisatie.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 8 mensen

Het team van REBiRTH bestaat uit een kern van 4 met dagelijkse werkzaamheden; daarnaast hebben ze een vaste groep van 16 vrijwilligers. Maar daar blijft het niet bij, ze hebben namelijk zo’n 400 vrijwilligers voor, tijdens en na het weekend! “Haaren is trots op REBiRTH en wij zijn trots op al onze vrijwilligers uit Haaren en daarbuiten. Zo organiseren we met onze stichting Rebirth Samen voor Haaren activiteiten voor de basisschool en ouderen om ook hen kennis te laten maken met het festival. We willen graag een verbindende factor zijn in het dorp Haaren en onze omgeving.” Inmiddels kent hardstyle Nederland het dorpje Haaren als de opener van het festivalseizoen.

“Wij vinden het belangrijk om naar onze bezoekers te luisteren”

De organisatie geeft aan dat in de afgelopen 10 jaar de muziek erg veranderd is. Om een line-up te bepalen kijken ze zelf op verschillende festivals ter inspiratie. Ook vinden ze het erg belangrijk om op de behoeften van bezoekers in te spelen. “Via enquêtes en feedbackgroepen halen wij informatie op van de artiesten die onze bezoekers graag willen zien. We moeten blijven vernieuwen, ook qua aanbod van muziekstijlen.” Zo hebben ze onder andere dit jaar een nieuwe stage die in het teken staat van raw classics. “Dit wordt wat ons betreft gewoon knallen, heel de dag liefhebbers om je heen en gewoon gas geven.” Dit jaar zal het festival voor het eerst een 3 dagen festival worden met een camping. “We hebben met REBiRTH altijd gekozen om geleidelijk te groeien. Afgelopen jaar waren we tevreden met hoe het weekend verlopen was. Dit jaar was dus voor ons het juiste moment voor de camping en de preparty op vrijdag.”

Afbeelding kan het volgende bevatten: 4 mensen, lachende mensen, buiten

“Dat was echt kippenvel en een bevestiging dat we met het festival op de goede weg zaten”

In 2011 kreeg REBiRTH voor het eerst een anthem, gemaakt door Ran-D & B-Front. Een moment wat volgens de organisatie is bijgebleven is het volgende: “B-Front opende zijn set op de mainstage van Defqon.1 met ons REBiRTH anthem. We waren hier met een groot deel van de crew en veel van onze vrienden aanwezig. Dit was echt een moment om nooit meer te vergeten en we besefte dat we met het evenement op de goede weg zaten.”

Een ander moment wat ze nooit meer gaan vergeten gebeurde tijdens REBiRTH 2012. Tijdens REBiRTH 2012 draaiden Frequencerz en B-Front samen en toen is het – nu toch wel – historische filmpje gemaakt waarin echt de hele zaal het REBiRTH 2011 anthem uit volle borst meeschreeuwt. Dat zijn 2 momenten die wij nooit meer zullen vergeten.”  

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

“Het feit dat ‘we weer mogen’ zorgt ieder jaar voor een ongekende sfeer”

De toekomst van het festival ziet er erg rooskleurig uit, zo vertelt de organisatie dat ze hun plannen altijd van jaar tot jaar bekijken. “Voor nu ligt onze focus op het neerzetten van een onvergetelijke ervaring voor onze camping- en festivalbezoekers. Maar als we toch een klein beetje vooruit kijken is toch het belangrijkste dat we in de toekomst nog steeds dikke feesten kunnen neerzetten met een hoge kwaliteit en een betaalbare prijs.” 

Waarom wij de opener van het festivalseizoen niet mogen missen: “REBiRTH is uniek omdat het écht het allereerste festival van het seizoen is, met sinds vorig jaar ook een grote outdoor stage. De zin en drive bij zowel de bezoekers als de artiesten dat ‘ze weer mogen’ zorgen ieder jaar opnieuw weer voor een ongekende sfeer. Daarin onderscheid REBiRTH zich van andere festivals.” Bovendien zien de weersverwachtingen er enorm goed uit. “Hoe het er nu naar uitziet wordt het komende week de hele week zonnig en wordt er tijdens het festival zelfs nog beter weer verwacht!”

REBiRTH Festival vindt plaats in het weekend van 12 t/m 14 april 2019 in Haaren. Voor tickets en meer informatie ga je naar de officiële site van het evenement. 

Omslagfoto via Facebook-pagina REBiRTH Festival

Reageren