Door Robin van Der Kooi

Q-Base
17.00-07.00
Airport Weeze, Duitsland

Eindelijk weer
Eindelijk was het weer tijd voor de 13e editie van  Q-Base! Waar er in 2004 nog geen officieel anthem gemaakt werd, kreeg ik na het horen van ‘Strike As A Diehard’ van Noisecontrollers toch wel heel erg veel zin in de editie van 2017. Voor de meesten is dit dé festivalafsluiter van een (hopelijk) mooie zomerperiode en daarom waren de verwachtingen dan ook extra hoog gespannen. In de afgelopen week kon iedereen zijn of haar persoonlijke timetable samenstellen en wat mij hierbij vooral op viel, was een dijk van een line up in de Hangar area. Hard News was ter plaatse om uitgebreid verslag te doen van dit fenomenale nachtfestival.

Extra vroeg
Om 15:30 al in de auto zitten om vervolgens rond 17:30 te arriveren, wie kent dat gevoel niet: niets willen missen, je persoonlijke timetable nog eens vergelijken met de timetable van het festival, nog een laatste stop bij een tankstation om even wat zenuwen weg te stralen….en ga zo maar door! Eindelijk was de dag aangebroken om richting airport Weeze te gaan waar dé festivalafsluiter voor menigeen gepland stond.
Na binnenkomst even een kleine sniperroute over het terrein, want wat wil je graag alle area’s snel tot je nemen. Vervolgens check je nog één keer je timetable en sprint je naar de area waar je Q-Base reis begint!

Set one
Allereerst namen we een kijkje bij onze favoriete Hangar waar Jason Payne net begonnen was aan zijn set. De Hangar zag er uit als een typische hangar: rauw  en industrieel, dat gecombineerd met de stage, die vooral bestond uit lichten en vierkanten, gaf een keurig sfeertje aan de avond. Echt rustig aan op gang komen kon niet, want daar gaf de beste man je weinig tijd voor. Meteen was het flink knallen geblazen en na het nummer ‘Helix’ van Ncrypta gehoord te hebben (weer eens wat anders dan één of ander melodieus nummer) zat de sfeer er meteen lekker in. Zeker omdat je wist dat later op de dag, speciaal voor de Gearbox liefhebber, het tweede gedeelte van een andere area omgetoverd werd tot een Gearbox area. Ook gingen de handjes omhoog voor het nummer ‘Beastmode’ van Killshot. Een lekkere warming up set dus wanneer dit je eerste set van de dag zou zijn.

Na Jason Payne was het tijd voor de liveset van Clockartz. Een half uur lang konden deze twee heren het publiek trakteren op hun vetste tracks. Welke er voor ons uitsprong was toch wel de plaat ‘Victorious’ die zij met Ran-D geproduceerd hebben. Een absolute floorkiller!

Na deze lekkere liveset werd het tijd voor een Duits hamburgertje om de maag aan te vullen. Toen we onze batterij aan energie aan het verorberen waren, hoorden we op de achtergrond de plaat ‘Reawakening’ voorbij komen. Deze werd op dat moment gedraaid op de mainstage gedraaid door Sound Rush. Na deze heerlijke burger arriveerde we bij de set van Sub Zero Project die van 20:30 tot 22:00 stonden opgesteld. Daar hoorde we bij binnenkomst de plaat ‘The Project’ door de boxen knallen en al gauw hierna kwam hun plaat van het moment: Feel My Love ( in de Sub Zero Project & Devin Wild Remix). Wat een kippenvel en wat een heerlijke sfeer! De hangar was stijf uitverkocht en wat moet dat een vet gevoel zijn geweest voor deze twee youngsters.

Hierna vervolgden wij onze reis naar de mainstage waar twee grootheden in de hardstyle scene ‘aan het werk’ waren: Brennan Heart en Wildstylez! Hoewel de stage nooit meer de vette stages van een aantal jaar terug zal overtreffen (denk aan de stage van 2015), zag de main er prima uit. De plaat ‘Wake Up’ in de raw edit kwam voorbij, die overigens keurig werd gemixt met de returnplaat van Headhunterz ‘Destiny’ en de heerlijke remix van de track ‘Sandstorm’ hoorden we voorbij komen welke absoluut uit de koker kwam van Brennan Heart.

De versnellingsronde
Na deze verrassend goede set haastten we ons weer terug naar de Hangar waar mister B-Front stond te popelen om Q-Base in extase te pompen! Uiteraard waren we op tijd voor de volgende grootheid in de hardstyle scene. Deze man heeft net een heerlijk album uitgebracht dus je kon er op rekenen dat hier veel tracks van gedraaid zouden worden, en zo geschiedde het. Platen als ‘Lost’, ‘Freedom’, ‘Dark Moon’, ‘Silent Scream’ en ‘Leave It All Behind’ (live gezongen door MC DV8) kwamen voorbij. Wat kan deze man je toch laten opstijgen. Wat een melodie, kicks en uitzinnigheid achter de decks. De set vloog wederom voorbij.

Op naar de volgende artiest: Adaro! Momenteel is zijn track ‘The Sky Is the Limit’ enorm booming en het was dus geen verrassing dat deze uitgebreid gedraaid werd. Ook draaide onze Thijs verrassend genoeg de plaat Crypsis – For Your Mind (D-Sturb Remix). Ook een heerlijke knalplaat die zeker de moeite is om nog eens na te luisteren. Helaas ging dit lekkere setje erg snel voorbij en hoorde we één van zijn laatste platen alweer: ‘Strike’ van Crypsis.

Vervolgens stond de liveact ‘Public Enemies, beter bekend als Digital Punk en Hard-Driver, op het menu. Een gave act van zo’n 30 minuten full power! We hoorden o.a. de nieuwe plaat ‘Chopped Up’ uit de speakers. Wat een kicks, wat een tempo en wat een sfeer! Een heerlijk half uurtje dat voor je gevoel binnen 5 minuten voorbij was.

Gelukkig had de organisatie gezorgd voor passende maatregelen: Warface als follow up! Ook hier ging het er flink hard aan toe. Het BPM gehalte ging sneller, de kicks werden zwaarder en de benen begonnen zich langzaam te vullen met lood. ‘Stop The Menace’ en ‘Undercover’ (die hij samen met Radical Redemption geproduceerd heeft) kwamen o.a. voorbij en menig zweetdruppeltje vloog voorbij.

This is for the Diehards Only
Een heftige set waarbij het publiek alweer vreesde voor het volgende duo dat klaarstond: Radical Redemption vs Act Of Rage. Je hoefde geen waarzegster te zijn om te voorspellen dat deze set ‘Brutal’ ging worden. De twee heren uit regio Oost gingen helemaal los en kwamen met heftige tracks aan zetten. Zo konden we o.a. genieten van ‘Brutal 6.0’ (die hartstochtelijk werd meegezongen door het publiek), ‘Raging Reckless’, ‘Civil Disobedience’ en een enorm vette plaat van Radical genaamd ‘America’!

De benen waren nu toch wel aardig op, maar als kers op de taart mochten Delete en onze Poolse vriend Regain afsluiten in de Hangar. Enorme doffe klappen en een nog hoger BPM gehalte zorgden voor de absolute climax! We hoorden o.a. ‘Bottle After Bottle’ en ‘Push It To The Limit’ van Regain voorbij komen, maar ook Delete besloot de beentjes van het publiek niet te sparen: ‘Formula VIP’ en ‘Relentless’. Toen we de plaat ‘Regain & Apexx – Now We Pray’ hoorden, wisten we dat hardcore zijn intrede had gedaan en dat er nog even flink afgesloten werd met een portie hardcore. Wat een afsluiter en wat wilden de beentjes graag de auto in.

Wederom heeft Q-Base (en de Q-Dance organisatie) bewezen dat je maar op één absoluut main event je zomer dient af te sluiten. Een heerlijke setting, van dag naar nacht en weer terug naar dag, 100+ aan vermakende dj’s én een fantastische underground sfeertje in elke area. Voorlopig moeten we het hier weer even meedoen maar we kunnen niet wachten op de livesetjes die ongetwijfeld uitgebracht gaan worden: Auf wieder sehen, Q-Base, Sie war wunderbahr!

o Line-up                           10

o Locatie                           10

o Geluid                             8

o Stage                              7.5

o Show                               8

o Sfeer                               8

Reageren