Jan-Jaap Top
Door Jan-Jaap Top

Devin Wild, KELTEK, Adrenalize en Villain hebben hun creatieve geesten gebundeld om “Scantraxx 15-years” te voorzien van een Official Soundtrack (O.S.T.). De track staat niet alleen voor het feest in AFAS Live van 4 november, maar staat tevens centraal voor de mijlpaal van het 15-jarige bestaan.

Vanwege deze mooie mijlpaal heeft Scantraxx ons uitgenodigd voor een uniek kijkje achter de schermen in de voorbereiding van de O.S.T.

Devin Wild heeft op jonge leeftijd bij Scantraxx getekend. Hij heeft het anthem van Emporium en Dreamfields al op zijn naam kunnen schrijven en buiten dat, heeft de jonge artiest ook al een mega hit op zijn naam staan. De samenwerking met Sub Zero Project ‘Meltdown’ is niet meer weg te denken uit de scene. Ook vertelde zijn management dat Devin Wild recentelijk met een aantal grote namen in de studio heeft gezeten. We kunnen dus veel nieuwe muziek verwachten!

KELTEK, tevens bekend als de voormalige helft van Psyko Punkz, kwam met de track ‘Down to Earth’ weer helemaal terug in de scene. Sinds zijn comeback heeft hij elke maand een release gehad. Met deze samenwerking kan KELTEK een eerste O.S.T. op zijn naam schrijven.

Adrenalize, afkomstig uit Denemarken, wist op zijn 16e al in een uitverkocht Ziggo Dome te draaien. Dit deed hij tijdens HARD with STYLE. Het toentertijd jonge talent werd door Headhunterz ontdekt die hem, samen met Scantraxx, de kans gaf om in daar te draaien. Recent maakte Adrenalize de track ‘Wherever the Light Ends’, die is uitgegroeid tot één van zijn grootste hits.

Het ontstaan van de soundtrack.
Net als het evenement en de documentaire, stond de soundtrack al een jaar op de planning. Het vinden van de juiste vocaal was een grote uitdaging, omdat naast het vinden van de juist voice ook de inhoud (lyrics) ervan perfect moesten matchen bij het verhaal van de gehele Scantraxx 15 years campagne. De soundtrack moest niet alleen staan voor de afgelopen 15 jaar, maar ook voor vele jaren die nog gaan volgen. Perry de Ruijter (Marketing Manager bij Scantraxx) vertelde mij voorafgaand aan het evenement, dat ze om die reden voor Devin Wild, KELTEK en Adrenalize hebben gekozen. “Deze artiesten staan voor mede de toekomst van Scantraxx.”

Het uiteindelijke tot stand komen van de soundtrack heeft door het zoeken naar de juiste vocaal wat langer geduurd dan gepland, maar uiteindelijk zijn alle puzzelstukjes op de juiste plaats gevallen, en is er een ontzettende sterke track ontstaan. De vocalen van MC Villain bleken hierin de perfecte toevoeging te zijn waar al lang naar gezocht werd.

Hoe gaat het in zijn werk?
Na een lange reis stonden we voor de nog dichte deuren van AFAS Live te wachten.  Voordat de meeste artiesten binnen waren, werd ik bij de ingang opgehaald en kon ik een kijkje nemen in de bijna helemaal lege zaal. Hier was de filmcrew van The aPARTYment al bezig met shots maken voor de videoclip.

Al snel werd ik, samen met de filmcrew, door het backstage doolhof geleid. We eindigden in de artiestenkleedkamer. De jongens hadden hier even tijd om hun spullen op te bergen, voordat ze klaar moesten staan voor een nieuwe shoot. Hierbij liepen de 4 artiesten naast elkaar door de hal. Dit gebeurde niet 1 of 2 keer, maar zeker een stuk of 10 keer. Er werden beelden van de groep als geheel, close-ups en van de voeten gemaakt

Samen met de jongens van The aPARTYment, heb ik mee gekeken naar andere locaties om te filmen. Na het vinden van een aantal leuke spots, was het tijd om Villain erbij te halen. Een van de cameramannen ruilde zijn taak in om als geluidsman en stootblok te fungeren. Hij nam een mobiel in handen die de Soundtrack afspeelde en zorgde ervoor dat de cameraman die achteruit filmde nergens tegen aan liep. Na de eerste poging was het duidelijk dat de muziek korter afgespeeld moest worden of dat de gang langer moest. Veel keuze was er niet, dus de muziek werd wat ingekort. Villain mocht nog een aantal keer door de gang lopen, terwijl de  lyrics van het nummer werden afgespeeld.

Al met al kwam er veel filmwerk aan te pas, om een paar seconden in de clip te vullen.

Moment van de waarheid
Terwijl de laatste dingen nog werden opgenomen voor de videoclip was zaal twee al losgegaan, het AFAS Live was officieel geopend en al snel werd het tijd voor om de Soundtrack voor het eerst volledig horen. De set van Adrenalize, Devin Wild en KELTEK werd geopend met de soundtrack. Deze paste precies bij de sfeer. Het was een gouden combinatie op de nog jonge avond, die nog veel moois had te bieden. 15 years of Scantraxx is de boodschap en dat werd gevierd! Er heerste een onbeschrijfelijke sfeer van euforie. De track met harde kicks en zuivere melodieën nam de bezoekers mee op een reis door de tijd van Scantraxx. Na het optreden heb ik de jongens snel opgezocht voor een kleine reactie op de track.

Devin Wild omschrijft de track met sfeer en plezier. Het draaien van de track was “Super vet! Het was de eerste keer dat iedereen de volledige plaat hoorde en naar mijn idee werd de track bijzonder goed ontvangen. Iedereen leek los te gaan en dat voelde wel als een opluchting.” De track heeft volgens Devin Wild iets totaal anders dan zijn eigen muziek; “Een kleine mysterieuze vibe en toch ook een beetje euforisch.”

KELTEK noemt de tack diep, aanwezig en doorpakkend. Het draaien van de track is een korte actie, de track is zo voorbij, terwijl je er veel tijd in stopt. “Voor mij als artiest voelde het toch wel een beetje speciaal om het O.S.T. voor het eerst te draaien met elkaar. Voor de rest van de zaal is het natuurlijk gewoon een track.” De samenwerking omschrijft KELTEK als een geoliede machine. Vanaf dag 0 tot het eindresultaat verliep het goed, er waren goede discussies en geen onenigheden.
Ik had nog één vraag: “Hoe is het voor jou om nu een eerste O.S.T. op de naam KELTEK te hebben?” Hierop kreeg ik als antwoord: “Het gaf een speciaal gevoel, niet zozeer omdat het een O.S.T. is, maar omdat de naar KELTEK formeel gezien geen lange geschiedenis heeft bij Scantraxx. Het betekent toch wel wat voor mij, om ook op deze manier onderdeel uit te mogen maken van Scantraxx.”

Voor Adrenalize moest het woordenboek aangepast worden, toen ik hem vroeg om de track in drie woorden te omschrijven. Het antwoord was: “Massive, energetic and anthemish.” Ondanks dat het woord anthemish niet bestaat, denk ik wel dat iedereen een idee heeft wat dit inhoudt. Het was volgens Adrenalize erg gaaf om de track te draaien. “Ondanks dat het een nieuwe track is, was de reactie erg goed! De track heeft een raw en euforisch gevoel en geeft de sounds van ons allemaal goed weer.”

Voor de officiële release is het nog even wachten tot december.

Foto’s:
ToPRoductions
Q-Dance

 

Reageren