Maartje Hagenbeek
Door Maartje Hagenbeek

Een eigen podcast, een heel hoog BPM en echte uptempo kicks, dat is slechts een greep van de dingen waar Sjammienators om bekend staat. Dit jaar is de uptempo area de nieuwste toevoeging op Free Festival en deze uptempo DJ kreeg gelijk de eer om het anthem voor deze stage te maken. Wij gingen met hem in gesprek over zijn eerste keer Free Festival en zijn nummer ‘Free’

Uptempo is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de verschillende subgenres van de hardere stijlen. Het is dan ook een mooie ontwikkeling dat de organisatie van Free Festival een uptempo stage heeft toegevoegd aan het huidige concept. Gelijk pakken zij groots uit en zetten een line-up neer waar je ‘u’ tegen zegt. Samen met MC Frustrator maakte Sjammienators één van de vier anthems voor het festival en daar was hij erg trots op.

“Toen ik hiervoor gevraagd werd, vond ik dat meteen mega vet”, vertelt Gordon van Asselt, oftewel Sjammienators, over zijn uptempo anthem. “Dit is het allereerste anthem dat ik mag maken voor een festival van Art of Dance en daar ben ik natuurlijk heel trots op”, gaat hij verder. “Ik mocht gewoon het eerste uptempo anthem van Free Festival maken, dat is echt een enorme eer.” 

“Het leukste is om bezoekers enthousiast te maken voor een festival”

Sjammienators produceerde al een keer eerder een anthem. Destijds deed hij dit samen met Hatred, maar ‘Free’ heeft hij helemaal alleen gemaakt. Hij vertelt dat het belangrijk is om het gevoel van een festival terug te laten komen in je anthem. “Ik doe dat zelf meestal door middel van vocals of geluiden. Op die manier wil ik er voor zorgen dat het nummer zo goed mogelijk overeenkomt met het festival”, legt de DJ uit. Hierin zit ook het grootste verschil met het produceren van een ‘normale’ track volgens Gordon. “Normaal ben je vrij om te doen wat je wilt, maar met een anthem ligt dat net iets anders. Omdat je het gevoel van het festival wilt belichamen met je track, ben je iets meer gebonden.”

“Ik besteed dan ook geen extra aandacht aan een anthem, maar zo’n nummer wordt wel op een totaal andere manier geproduceerd”, gaat Sjammienators verder. “De ene keer heeft een track meer aandacht nodig dan de andere, maar dat is altijd het geval.” Het is dus erg belangrijk om het gevoel van het festival mee te nemen in het proces van creëren van een anthem. Maar ook je eigen, unieke sound moet terug te horen zijn in de track. Gordon legt uit hoe hij ervoor zorgt dat beiden terug te horen zijn in ‘Free’“Ik gebruik hetzelfde productieproces als normaal, waardoor ik mijn eigen sound al garandeer. Dan geef ik een draai aan de vocals en geluiden waardoor die aansluiten bij het feest en zo zijn beide elementen terug te vinden in je track.”

“Ik hoop op een vette sfeer en veel gezelligheid”

2018 is het jaar waarin Sjammienators voor de eerste keer zal draaien op Free Festival. Ondanks dat hij nog nooit op het festival geweest is, kijkt hij er wel naar uit. “Ik verwacht een gezellig festival op een altijd vette locatie”, vertelt de DJ over zijn verwachtingen. “En hopelijk staan we in een lekker zonnetje”, voegt hij daar nog aan toe. Gezelligheid en een zonnetje zijn natuurlijk belangrijk, maar er moeten ook voorbereidingen getroffen worden voor de set op Free Festival. “Ik probeer altijd een vette set neer te zetten en vooraf te bedenken wat past bij de sfeer van het evenement”, licht hij toe. “Verder zie ik altijd op de dag zelf wat ik kan draaien. Dat is namelijk afhankelijk van de sfeer.”

“De sfeer is namelijk super belangrijk”, gaat Gordon verder. “Het publiek heeft er namelijk voor gezorgd dat jij op het podium mag staan. Ik draai liever voor 100 man die helemaal los gaan dan voor 3000 man die dat niet doen.” De hardcore producer vindt sfeer dus heel belangrijk en hij denkt dat de sfeer bij uptempo niet per se verschilt van die bij andere subgenres. Wel vertelt hij dat hij het mooi vindt om bezoekers helemaal op te zien gaan in zijn muziek. “Ik geniet ervan wanneer ik mensen met een grijns van oor tot oor helemaal los zie gaan bij bepaalde Sjammienators-platen. Daar doe ik het allemaal voor.”

“Uptempo is op het moment echt hot”

Uptempo is in korte tijd heel groot geworden, maar Gordon denkt dat deze verschillende genres binnen de hardere stijlen elkaar juist beïnvloeden en inspireren. “Verschillende muzieksoorten zijn vaak met elkaar verweven”, licht hij toe. “Ik zie dat al terug in mijn eigen carrière. Zonder mainstream hardcore was ik nooit uptempo gaan maken. Ik hou namelijk juist wel van een melodie hier en daar. Dat verwerk ik weer in mijn uptempo platen.”

Naast dat het subgenre enorm populair is op dit moment, is het ook goed dat de organisatie van Free Festival hier iets mee doet. “Zelf houd ik van allerlei soorten muziek, maar in deze scene is uptempo op het moment echt hot.” De DJ vertelt dat hij zelf overal een beetje rond zal lopen tijdens Free  Festival. “Bij de uptempo stage wordt het heerlijk rammen! Maar ik zal lekker rondlopen en genieten van alle verschillende soorten muziek.”

Wil jij een Meet & Greet met Sjammienators + 2 tickets voor Free Festival winnen? Tag een vriend op de Facebook-pagina van Hardcore News en wie weet ontmoet jij deze anthemmaker wel op Almere Strand op zaterdag 7 juli. Voor meer informatie & tickets ga je naar de officiële website van het evenement

Omslagfoto via Facebook-pagina My Tempo Is Uptempo Records

Reageren