Rachelle Baljeu
Door Rachelle Baljeu

Bij veel mensen heeft Carnaval een speciaal plekje in het hart weten te veroveren. De gezelligheid, de niets-is-te-gek mentaliteit en natuurlijk de leukste feesten in je favoriete verkleedpak! Toch is het voor mij als import-Brabander niet helemaal mijn ding om me vijf dagen lang onder te dompelen in hoempapa muziek. Gelukkig staan er ook tijdens Carnaval genoeg toffe feesten op het programma om feestliefhebbers te voorzien van een flinke dosis Hardstyle Carnaval! Zo is het voor ons inmiddels traditie geworden om Carnaval af te sluiten op maandag met het Stuiterbal. Het feest dat zich afspeelt in verschillende tenten op het evenemententerrein van Haghorst, vierde dit jaar haar 10e editie!

Wij gaan door

Terwijl eigenlijk de voorpret moest beginnen, was het nog even spannend of het feest wel door zou gaan. In verband het de extreme regenval en harde wind werden verschillende feesten in de regio afgelast. Gelukkig kwam daar op zondag het verlossende woord van de organisatie: ‘Wij gaan door!’ luidde het op de verschillende social media kanalen. Maandagmiddag vertrokken we rond een uur of half 4 met de auto richting het festival voor een laatste dagje stuiteren op carnavalsmaandag!

We werden afgezet bij de Kiss&Ride en begonnen aan de wandeling richting het terrein. Dit zou zo’n 10 minuutjes lopen zijn, maar onderweg kwamen we de pendelbus tegen. Deze was gratis en binnen een paar minuten stonden we voor de ingang. Het feest kon beginnen! Dat dachten we tenminste.. Al snel werd het duidelijk dat we niet de enigen waren die er voor hadden gekozen om eerst even bij te komen van de dag ervoor. De rij voor de ticketcontrole en fouillering waren flink de moeite. Gelukkig was dit bij de kluisjes en de muntenkassa’s niet het geval, waardoor we snel door konden naar de eerste tent!

Op naar de Brewery of Lunacy

Omdat het inmiddels weer verder was gegaan met regenen, besloten we een rondje over het terrein over te slaan en direct de Brewery of Lunacy in te duiken. Hier kregen we nog net het laatste deel van de set van Dee-Block & S-te-Pack mee. Ondanks de regen zat de sfeer er goed in en de euforische hardstyle plaatjes maakten dat ook wij de regenbui van net al snel waren vergeten.

Hierna was het de beurt aan Galactixx om de hardstyle tent over te nemen. We liepen even snel langs de bar om een drankje en zochten een plekje voorin de tent. Galactixx is een artiest waar ik zelf nog niet heel bekend mee was omdat mijn voorkeur meestal uitgaat naar RAW, maar wat was dit een tof setje! Wat een energie en plezier zat hierin, dit werkte al snel aanstekelijk en iedereen vooraan stond met een glimlach op zijn of haar gezicht. Galactixx wist de naam van het feest zeker eer aan te doen en stuiterde over het podium!

Toch maar naar buiten

Buienradar nauwlettend in de gaten houdend besloten we dat het tijd was voor een plaspauze. Helemaal droog ging het niet worden, maar de piek was tijdelijk voorbij. Na een sprintje te hebben getrokken richting de dixies waren we gelukkig redelijk snel aan de beurt. Ondanks dat de rijen dit jaar meevielen, zou een overkapping toch wel prettig zijn geweest met het slechte weer.

Het terrein hield zich nog redelijk sterk wat betreft ongemak door de regen, maar hier en daar lagen wel flinke plassen op de vloerplaten. We vervolgende onze weg naar het eetgedeelte, dit was gelukkig net als voorgaande jaren volledig overdekt. Het aanbod was prima en varieerde van friet met verschillende snacks tot tosti’s en fruit. Door de speakers in de eettent werd de ene na de andere guilty pleasure hit afgespeeld wat zorgde voor wat leuke afwisseling.

Een dansje wagen in de Crazy Lab

Na een hapje eten trokken we opnieuw een sprintje terug naar de tent. Deze keer kozen we voor de Crazy Lab. De eettent lag hier naast en zo konden we toch nog even ons rondje over het terrein maken ondanks de regen. Ook in deze tent was de rij bij de bar gelukkig niet lang en waren we zo aan de beurt. Na een 20 minuutjes vonden we het wel weer mooi geweest en keerden we terug naar de hardstyle tent waar B-front inmiddels achter de draaitafels stond. Waar in de setjes hiervoor redelijk wat carnavalsremixen werden gedraaid, koos B-front vooral voor knallers zoals ‘Beautiful Fantasy’ en ‘We’re All Stars’. De regen begon inmiddels meer hinder te veroorzaken. Het werd steeds drukker, dus besloten we om weer even terug te gaan naar de Crazy Lab.

Het land van

De timing had niet beter kunnen zijn! Ondanks dat we niet op de timetable hebben gelet, kwamen we per toeval op het perfecte moment binnen. We zochten een plekje en toen we op keken naar het podium stond daar Lange Frans om zijn hardstyle versie van ‘Het land van’ live neer te zetten! De tekst hiervan was dit keer zelfs in een carnavalsjasje gestoken. Het publiek zong luidkeels mee en iedereen ging los! Rond 20:00 uur liepen we terug naar de Brewery of Lunacy voor de set van E-force VS Luna. We waren wel weer toe aan wat meer tempo.

Een letterlijk vurig setje van E-force vs. Luna

De zoektocht naar een plekje in de tent zonder al te grote modderpoel ging verder. Gelukkig was er vooraan inmiddels wat meer ruimte en was de grond hier redelijk droog. E-force knalde de set er gelijk goed in met een edit van ‘Higher Force’ en dit werd geweldig ontvangen door het publiek. Later in de set zien we opeens een man in een pak vol met ledstrips in verschillende kleuren het podium opstappen. De handschoenen van het pak schijnen lasers het publiek in en er volgt een licht- en vuurspuwshow! Een tof showelement dat de set net even wat extra’s gaf.

Laatste uurtje knallen met Act of Rage

Omdat Deadly Guns als afsluiter ons iets te hard werd, besloten we dat Act of Rage ons laatste setje van de avond zou zijn. Recente nummers als ‘Raveline’ en onmisbare knallers als ‘Let the games begin’ werden door de boxen geblazen. Ondanks dat de meeste feestgangers waarschijnlijk al flink wat dagen Carnaval achter de rug hadden, was daar tijdens deze set niets van te merken! Ook de anthem van QAPITAL kon natuurlijk niet ontbreken: ‘The Alpha State’ werd aangekondigd en het publiek stuiterde keihard mee. Het geluid in de Brewery of Lunacy was de hele dag prima en ook tijdens deze set was dit helemaal in orde. Na afloop van de set liepen we terug naar de Kiss&Ride: het Stuiterbal zat er voor ons weer op!

Ondanks het slechte weer hebben we een superleuke dag gehad op het Stuiterbal. Dit feest als afsluiter op carnavalsmaandag maakt Carnaval voor ons altijd helemaal compleet! Ik heb wel het idee dat deze editie een stuk drukker was dan de voorafgaande jaren. Wellicht dat dit samenhangt met andere feesten in de regio die werden afgelast. Ook op het Stuiterbal was hinder door de regen niet te vermijden in de vorm van modderpoelen en plassen, maar hier was niets aan te doen.

De line-up van het feest was naar mijn mening niet heel bijzonder, maar zeker goed genoeg voor een feestje in deze prijsklasse. Het geluid in de Brewery of Lunacy was de hele dag top, maar in de Crazy Lab leek het geluid wat zachter. Er was zeker aandacht besteed aan showelementen op het feest: van lasers tot vuurspuwers. De sfeer was vooral voorin de hardstyle tent erg goed en de artiesten deden er alles aan om het publiek in deze stemming te houden. Dat het al de vierde dag Carnaval was, was op het Stuiterbal niet te merken!

Beoordeling

  • Line-up85%
  • Geluid80%
  • Stage70%
  • Sfeer85%
  • Locatie80%

Overall
waardering

80%

Buiten het missen van overkappingen bij de wc en de ietwat slechte bereikbaarheid met het OV was het voor ons een goed geslaagde editie en wij hebben enorm genoten. Het Stuiterbal, tot volgend jaar!

Reageren