Rik Houwers
Door Rik Houwers

Amedee van Sever is beter bekend als Deako, een 25-jarige dj uit België. Sinds 2014 is Deako actief in de hardstyle wereld. Eén van zijn eerste tracks ‘Now Or Never’ kreeg grote support van onder meer D-Block & S-te-Fan, Isaac en The Pitcher. Ook werd deze track veelvuldig gedraaid op SlamFM. Vanaf deze zomer staat Deako onder contract bij het label Dirty Workz.

Hoe en wanneer ben je in contact gekomen met hardstyle?
”Een vriend van mij stuurde in 2008 ‘Rock Civilization’ van Headhunterz door met de boodschap dat ik deze track moest luisteren. Ik luisterde naar de plaat en ik was natuurlijk meteen verkocht.”

Wat was voor jou de reden om te gaan produceren?
”Ik ben eerst begonnen met draaien (toen nog met platenspelers), maar ik besefte al snel dat als je verder wil komen als dj, je ook je eigen muziek moet hebben. Ik ben toen begonnen met produceren en in het begin was het zeer frustrerend, vertel ik eerlijk. Er waren toen ook nog amper tutorials te vinden op het internet. Ik heb alles zelf moeten leren met trial and error, maar uiteindelijk bleek het de moeite waard te zijn.”

Waar komt de naam Deako vandaan?
”Deako komt van mijn oude game-naam Deeko en Deeko komt van Deeke. Mijn voornaam is Amedee en sommige vrienden noemden mij destijds Deeke. Uiteindelijk heb ik voor Deako gekozen, omdat deze naam makkelijker terug te vinden is op social media.”

Wat onderscheidt jou van andere acts?
”Dat vind ik een moeilijke vraag om zelf te beantwoorden, maar ik denk dat mijn producties vooral gedenkwaardig zijn. Ik volg nooit een bepaalde hype en produceer waar ik op dat moment zin in heb. Voor mezelf leg ik de lat hoog, over elke track die ik de wereld wil laten horen moet ik zelf 100% tevreden zijn. Tijdens mijn optredens is er telkens een chemistry met het publiek, het lijkt alsof we op dat moment verbonden zijn met elkaar en een set van één uur lijkt voorbij te zijn in twee minuten. Alles wat ik doe (ook buiten mijn muziek), doe ik altijd met liefde en ik denk dat je dat ook hoort en voelt in mijn muziek. Verder probeer ik altijd mezelf te zijn. Ik maak ook graag tijd voor mijn fans en ben vrij persoonlijk met hen. Ik probeer ook alle berichten te beantwoorden en soms te delen.”

Wat betekent hardstyle voor jou?
”Ik luister nu ongeveer 8 jaar naar hardstyle en het heeft denk ik wel een grote invloed op mijn leven. Waarschijnlijk meer dan ik zelf besef. Het is de perfecte muziek om op te feesten, maar het is ook gewoon muziek waar je thuis naar kunt luisteren. Ik ben vooral verliefd geworden op hardstyle door de muzikaliteit, de melodieën en de heerlijke kicks. Hardstyle helpt mij om goede tijden nog beter te maken en als ik wat down ben, word ik er vrolijk van. Het perfecte medicijn. Daarnaast zijn hardstyle fans ook echt loyaal en dedicated. De sfeer en verbondenheid met elkaar op festivals heb ik nog in geen andere muziekstijl gezien. Het is echt iets speciaals en iets wat je enkel begrijpt als je het zelf hebt meegemaakt. Iedereen is er (meestal) super vriendelijk en sociaal en je hebt het gevoel dat je iedereen al 10 jaar kent. We hebben in de hardstyle wereld echt iets unieks en ik heb het gevoel dat we dat soms vergeten. Soms lijken we het allemaal vanzelfsprekend te vinden en misschien zijn we een tikkeltje verwend.”

Welke (hardstyle) track zal jou voor altijd bijblijven en waarom?
”Moeilijke vraag. Ik heb veel favoriete hardstyle tracks, maar als ik echt moet kiezen, dan kies ik voor ‘Tonight’ van Headhunterz, Wildstylez & Noisecontrollers. Ik heb veel goede herinneringen aan deze track en het jaar deze werd uitgebracht was ook echt een gouden jaar in de hardstyle. De track is ook gewoon in één nacht gemaakt. Als je zoiets in één nacht kunt neerzetten, dan ben je echt een legende.”

Wie is jouw inspiratie in de hardstyle scene?
”Er zijn wel meerdere artiesten waar ik naar op kijk, maar mijn grootste inspiratiebron is Wildstylez. Ik volg hem sinds 2008 en hij heeft mij nog nooit teleurgesteld met een track. Dat is een hele kunst, want ik ben best kieskeurig. Bij hem gaat het ook puur om de muziek en dat waardeer ik enorm.”

Welke herinnering in de hardstyle zal jou voor altijd bijblijven?
”De set van Headhunterz & Wildstylez (back to back) op Tomorrowland 2008 is er één die ik nooit zal vergeten. Toen ze de ene Project One track na de andere draaiden, werd ik helemaal gek. De stage was toen ook nog relatief klein, dus je voelde nog meer verbondenheid met de mensen om je heen.”

Je zit deze maand in de Future of Hardstyle, wat vind je daarvan?
”Ik vind het een hele eer om deel te mogen uitmaken van dit concept. Super leuk dat ik een mix mag maken die wordt gesupport door MC Villain en dit interview had ik niet zien aankomen. Heel leuk om te mogen doen, thanks! Verder vind ik het top dat jullie aandacht besteden aan de vele talenten in de hardstyle die weinig tot geen kansen krijgen. You rock!”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
”Vooral nieuwe muziek maken. Ik heb net een samenwerking klaar met Intervene en er komen nog heel wat leuke dingen aan. Mijn focus ligt nu vooral op een eigen sound creëren en wat anders te doen dan de rest. Ik hoop ook wat vaker op te treden en de muziek naar de mensen te brengen, maar ik probeer niet te veel te hopen, want dat valt soms tegen.”

Amedee, hartstikke bedankt voor je openhartigheid. Wij gaan je in ieder geval in de gaten houden!

Reageren