Door Feije Tinnevelt

“Gatsie, weer zo’n nummer met kicks en screeches”, “Potverdrie weer zo’n plingerdeplong nummer”

We zijn met zijn alle als hardstylescene in een stel zeikerds veranderd. Overal hoor je gezeur op raw, maar wanneer je naar een euphoric track kijkt op YouTube, zie je ook alleen maar gezeur of vergelijkingen met de klassiekers.

Zijn er dan geen goede producers meer?
Natuurlijk wel! Er zijn juist ontzettend veel verborgen diamantjes op verborgen labels (of in ieder geval minder bekende labels). Iedereen kent namelijk Scantraxx en de sub-labels, Fusion en Unite, maar hier stopt het nog lang niet. Vaak zit namelijk de meeste creativiteit in de kleine labeltjes, of de kleine sub-labeltjes. Vandaar dat ik jullie meeneem in de wereld van onbekende producers, en producers/labels waarvan ik vind dat ze te weinig aandacht krijgen.

Ik ben zelf meer van de raw dan van de vrolijke euphoric kant, dus bij deze de disclaimer wanneer mijn euphoric-vrienden hun kant onderbelicht vinden. Om maar eens een begin te maken met de eerste verrijking van jullie producers-repertoire ga ik van start met D-Sturb.

d-sturb
1. D-Sturb
Deze Gelderlandse knul timmert flink aan de weg met harde kicks, en lekkere screeches. Getekend bij Gearbox en heeft een frisse stijl. Zijn nummers zijn hard, maar niet monotoon. Er zit een lekker tempo in en het heeft iets fris. Zijn gig-archief op de Partyflock is nog niet rijkelijk gevuld, maar er staan een aantal grotere feesten als C.R.A.F.T. en Loudfest op de planning.  Niet alleen zie je hem voorbij komen op YouTube-kanalen als The Legendary Uploadzz, maar ook artiesten als High Voltage hoor je er over spreken in ‘We Are The Nightbreed’.

Het is mooi dat gevestigde artiesten in hun set een plekje vrij houden voor opkomende talenten. En bij nummers als “Trippin’” en “Unbeatable” vraag je je ook af waarom een gevestigde DJ ze niet in zijn set zou plaatsen. Flinke kickrolls en een mooi sfeertje zorgen voor een partygevoel dat lang niet elk nummer voor elkaar krijgt. Hopen dat de grote organisatoren deze knaap eens wat vaker in de line-up gooien, want hier moeten we nog veel van horen!

Volg D-Sturb hier op Facebook en SoundCloud.

riiho
2. Riiho
Voor onze tweede producer van vandaag gaan we helemaal naar het hoge noorden, hij woont namelijk in Finland. Atte Riihonen, a.k.a. Riiho, loopt al een tijdje mee in de scene, maar is lang zonder label door het leven gegaan.  Hij heeft een release op Spoontech, en er gingen geruchten dat hij bij de Gearbox-familie zou gaan, maar sinds kort is hij onderdeel van DirtyWorkz Anarchy.

Meteen werd er bij het tekenen een EP uitgebracht, de annihilation-EP. Deze bevat 3 tracks die al lang gereleased hadden moeten worden, waaronder een collab met zijn eveneens Finse maatje Digital Mindz. Deze twee zijn een beetje de Ran-D en Adaro van Finland en zijn een berucht sloopteam.  Riiho heeft flinke zware kicks, een knalt lomp door je speakers heen. Zijn screeches zijn niet standaard en hebben in “Destroy (ft. Digital Mindz)” en in zijn solotrack “.890” zelfs iets dierlijks.

Als je van experimenterende producers houdt is Riiho je man: hij blijft niet binnen de grenzen van hardstyle, maar ramt er nummer als “Re-Core” regelrecht doorheen.  Een perfecte afsluitingstrack voor elke raw-hardstyle set. Wanneer je een harde maar gevarieerde set wil luisteren is de Loudness set van Digital Mindz & Riiho een aanrader: hard maar helemaal niet saai of eentonig. Ook heeft onze Finse meneer een aantal free releases, bijvoorbeeld “Riiho – Re-Core” en “Nico & Tetta – Restart The Party (Digital Mindz & Riiho 2014 Remix)”.

Het leuke is aan Riiho (En D-Sturb ook) dat je op YouTube echt hun productieproces en de verbeteringen hierin kan volgen. De oude tracks hebben duidelijk minder kwaliteit en zo kun je dus echt zien dat ze gegroeid zijn als producers. Dat is iets dat ik in ieder geval erg kan waarderen.

Volg Riiho hier op Facebook en SoundCloud.

udex
3. Udex
En zo stappen we over van de Raw naar Euphoric! Ditmaal gaan we weer terug naar ons kikkerlandje, en wel naar de gezelligste provincie: Brabant! Want daar is het label van de volgende artiest ontstaan. Heart For Hard Records, op dit moment vooral bekend van Poolse knaller Regain en hun podcast waarin veel bekende Dj’s een setje komen draaien.

Maar de producer waar ik over wil praten is Udex. Deze man maakt vrolijke tracks met veel gevoel , fijne melodietjes en upliftende kicks. De sfeer in zijn tracks zijn heel zomers, en kunnen prima op een mainstage van elk festival gedraaid worden.  In zijn tracks zit een soort spanning waardoor je wilt blijven luisteren, dit maakt het interessant.

Hoewel je goed kan horen dat een track van Udex is, zijn de tracks niet monotoon of eenzijdig. Ik ben zelf fan van euforische platen als ze bij mij echt een vrolijk, festival gevoel kunnen oproepen en een climax als bij “Revealing Soul” doet dat voor mij. Ik heb deze artist echt zelf moeten zoeken, omdat je niet zo veel van hem hoort (ik in ieder geval niet) via andere artiesten. Maar tracks als “Speak Up” en “Alive” zijn voor mij van die verborgen diamantjes waar ik het in het begin over had. Na lang zoeken en doorzettingsvermogen, kun je echt lekkere tracks vinden, en bij gasten als Udex is dit het geval. Ook bij Udex kun je zijn groeiproces opzoeken, en je kunt horen dat zijn laatste tracks zoveel meer lagen hebben gekregen dan zijn vroegere en dat is go­ed om te horen. ­

Volg Udex hier op Facebook en SoundCloud.

En zo heb ik jullie hopelijk wat verscholen diamantjes laten vinden. Volgende keer wissel ik het om, en doe ik twee euphoric producers. Ben je het niet met me eens, of ben je het juist helemaal met me eens, laat het weten! Vind je dat er een producer is die het ontzettend verdient om bekender te worden, deel het met me, want talent moet gedeeld worden.

Reacties

 • Mike 09 september 2015 - 18:32

  Amen!!??

  Quote
 • jeroen 09 september 2015 - 23:03

  ja dit moet je zeker vaker doen :), ik zou het heel vet vinden als je Main Concern of Vazard in de spotlight zou zetten hiermee :D

  Quote
 • Edgar 10 september 2015 - 16:21

  zeker vaker doen! nieuwe talenten en zeker vette nummers! misschien ook leuk om af en toe een hardcore talent erbij te doen, hun verdienen de extra aandacht ook wel vind ikzelf ;)

  Zeker D-sturb is echt supervet!

  Quote

Reageren