Ilse Schepers
Door Ilse Schepers

Ongeveer zeven jaar geleden geleden, in 2008, ging ik voor het eerst naar een Hardstyle feest. Dat was de tijd dat “Kingdom” nog door de Hangar galmde, “Spacer” van Frontliner op 1 stond in de Fear.FM Top 100, het jaar van Project One en het jaar dat één van de grootste indoor evenementen, In Qontrol, nog bestond. Dan hebben we het over de bekende ”gouden periode”. De periode waarin ik mijn mooiste Hardstyle herinneringen heb gemaakt. Ik weet zeker dat dit voor vele Hardstyle liefhebbers geldt, die de periode 2007 – 2011 hebben mogen ervaren.

Het was dé periode waarin de groten binnen het genre hun beste werk hebben afgeleverd: Headhunterz, Wildstylez, Noisecontrollers, D-Block & S-te-Fan, maar ook Frontliner heeft ons met “Time” en “The First Cut” pareltjes bezorgd. En wie kent de tekst van “Sacrifice” van Headhunterz niet uit zijn hoofd? Het was (en is) een geliefde periode vanwege de catchy melodieën, die je niet meer uit je hoofd kreeg, gecombineerd met een goede kick. Samen zijn dit de ingrediënten voor memorabele Hardstyle.

Kicks en screeches

‘’Fuck the mainstream, we defend the raw!’’

We hebben allemaal te maken met trends, met veranderingen. Zo ook binnen het Hardstyle genre. Na jaren van euforie kregen we in 2012 te maken met een nieuw sub-genre: Raw Hardstyle. Natuurlijk waren we al eerder bekend met de wat hardere kant van Hardstyle, maar nog altijd voerde de melodie de boventoon. Met acts als Gunz for Hire, de Unleashed Podcast van Digital Punk en Raw Hardstyle area’s op feesten, veranderde de Hardstyle steeds meer in een hard en donker genre. Een goed voorbeeld om te noemen is hoe dit heel duidelijk terug kwam op diverse fora, waarbij Raw tracks en artiesten de hemel in werden geprezen en mainstream werd afgekeurd.

Vanaf 2013 is voor mij het sub-genre Raw Hardstyle verder uit de bocht gevlogen. Op een feest hoorde je gemiddeld vier uur lang alleen kicks en screeches, waarbij er amper opbouw en gelaagdheid in tracks te ontdekken is. Daarbij schoten de Raw Hardstyle feesten als paddenstoelen uit de grond, met als hoogtepunt (voor ”de Militanten” onder ons) Supremacy vorig jaar.

Take me back to the underground

‘’Voor het eerst in jaren krijg ik HET Hardstyle gevoel weer terug. Een glimlach van oor tot oor. Het kan dus toch. Hopelijk wordt  dit doorgezet. Iedereen schreeuwt om dit soort Hardstyle’’

Drie weken voor Supremacy heb ik een van de grootste hoogtepunten in 7 jaar Hardstyle feesten meegemaakt. Ik keek er al sinds de bekendmaking van de line-up naar uit: de Back In Time area op Q-BASE. Ik was vooral helemaal door het dolle heen dat Josh & Wesz zouden draaien. Uit de ”gouden periode” waren zij één van mijn favoriete DJ’s, met als favorieten “Lipservice Radio” en “Autumn Green”.

Die avond op 13 september 2014 was het zover. Ik liep richting de bunker voor de set van Josh & Wesz. Het viel me direct op dat de bunker volledig uitpuilde. Blijkbaar was ik niet de enige met een hunkering naar de oude tijd. De mannen knalden direct “Art of Creation” op, en de hele bunker ontplofte.  De hele set lang was een glimlach van oor tot oor niet van mijn gezicht af te krijgen. Dit gold trouwens voor iedereen op dat moment. Ik heb in jaren op feesten niet zoveel mensen extreem vrolijk en blij gezien.

Gelukkig heb ik dit sindsdien weer veel vaker mogen meemaken. Q-BASE heeft vorig jaar onder andere gezorgd voor de terugkomst van deze hardstyle en nu zien we op bijna ieder festival een ‘Classics’ area. Maar ook de release van “Retrospect”, met de daaropvolgende reacties, laten zien dat we met zijn allen weer behoefte hebben aan euforie en de vroegere sound. Maar natuurlijk zijn het vooral ook de herinnering aan speciale momenten. Hier zijn met Q-BASE 2014, Tijdmachine, X-Qlusive Legends, Remember en onlangs Wasted Festival voor mij weer veel mooie herinneringen bijgekomen. Ik hoop dat ik nog lang mag genieten van dit nieuwe, oude geluid en ondertussen bereid ik me langzaam aan voor op de volgende rage.

Nog steeds aan het bijkomen van het weekend Defqon.1 is de volgende stop C.R.A.F.T. Ik kijk er alweer enorm naar uit en wie weet zie ik je daar bij de Tijdmachine!

Reacties

 • Youri Toet 07 juli 2015 - 18:32

  Goed geschreven, en de sfeer en gezelligheid is inderdaad ongekend, hoor ook steeds meer classics in hardere setjes, en doe dit zelf ook al enige tijd :D

  Quote
 • peter 07 november 2015 - 19:23

  volledig mee eens ,

  op een x-qlusive legends was de sfeer ook ongekend goed ! de hardstyle van vroeger uit de ” gouden tijd ” had gewoon echt die energy erin zitten , nu krijg ik het idee meer dat de tracks stoer moeten zijn met veel kicks en screeches , maar juist die melodische opbouw naar een qlimax , en dan helemaal uit je dak gaan , dat is waarom ik van hardstyle ben gaan houden .

  Quote
 • Stan 07 november 2015 - 19:35

  Mijn reactie onder de plaat retrospect”Voor het eerst in jaren krijg ik HET Hardstyle gevoel weer terug. Een glimlach van oor tot oor. Het kan dus toch. Hopelijk wordt dit doorgezet. Iedereen schreeuwt om dit soort Hardstyle’ en nog steeds dat gevoel. Afgelopen zaterdag weer naar een setje van josh and wesz geweest op spectrum maar wat blijft dit lekker. De hardstyle van tegewoordig doet me ook helemaal niks meer. @dirk het is ook te afgreiselijk om aan te horen. De raw is ronduit ruk. Net als de main hardstyle van tegewoordig. Tijd om weer terug te gaan qua sfeer en gevoel. Josh en wesz zijn daar in ieder geval goed mee opweg. Nu de rest nog.

  Quote
 • Roanne Smit 07 juli 2015 - 18:08

  SOWIESO

  Quote
 • Jordi 07 juli 2015 - 19:33

  Leuk geschreven tekstje en ben ook blij dat ’the golden age’ hardstyle aan het terugkomen. Echter horen screeches en snoeiharde kicks als bij hardstyle sinds 2001. Hardere en meer melodieuze platen heb je altijd al. Dat nu Raw hardstyle nu een subgenre is doet daar niks aan af.

  Quote
 • jeroen 08 juli 2015 - 00:25

  Mooi geschreven. ik snap wel heel goed waarom de hardstyle van toen nog steeds heel geliefd is. alleen ik heb zelf nooit echt de muziek van toen meegekregen en dan zie ik toch dat ik minder ”heimwee” heb naar vroeger. ik hoop in ieder geval dat bijvoorbeeld josh&weshz meer nummers zoals retrospect maken en dat we samen als één scene weer een beetje teruggaan naar die tijd :). Daarnaast er is tegenwoordig echt nog wel Muzikale/ talentvolle Raw hardstyle te vinden ;) :P.

  Quote
 • Niels 08 november 2015 - 01:13

  Je hebt 2 soorten hardstyle liefhebbers heb ik het idee. De eerste bezoekt zoveel mogelijk parties en geniet daar van de muziek, de tweede luistert 24/7 naar hardstyle. Wat mij opvalt is dat de luisteraar uit categorie 1 altijd loopt te janken hoe hardstyle veranderd, omdat het niet meer aansluit op hun verwachting die ze hebben als ze naar een party gaan. Ik luister al jaaaaren naar HS en heb eigenlijk niks te klagen. Het genre veranderd snel, heerlijk toch :) Er hebben wel een paar jaren armoede tussen gezeten, maar over het algemeen kan ik altijd wel me weg vinden tussen de verschillende producers. Nu hardstyle boooming is wordt de scheiding tussen de commerciele bagger en de echte “raw” gelukkig heel snel groter. Volgens mij is de tijd iig wel aangebroken dat hardstyle zijn wegen laat scheiden. Tenzij de organisatoren weer wat aan muzikale opbouw gaan doen, zoals VROEGER.

  Quote
 • Dirk 13 september 2015 - 22:16

  Wat zijn jullie haters zeg, echt what the actual fuck is er mis met Raw, en de hele tijd dat gebitch over”ja de 2005-2010 hardstyle is helemaal weg”. Weet je over een paar jaar zijn deze raw nummers uit 2013-2014 classics. Wen er maar aan

  Quote

Reageren