Hard News
Door Hard News

Er zijn in het verleden vaak discussies geweest tussen liefhebbers van Hardstyle en liefhebbers van Hardcore. Zij stellen dat hun muziekstijl ‘beter’ is en willen dan ook liever niets te maken hebben met de andere muziekstijl. Hetzelfde gebeurt ook al een tijdje bij Euforisch en Raw. Het feit dat we beide apart benoemen zegt eigenlijk al genoeg. En dat terwijl Euforisch en Raw allebei tot Hardstyle behoren, net als dat Hardstyle en Hardcore allebei behoren tot Hard Dance.

Maar waarom zou je jezelf beperken tot een enkele muziekstijl? Als liefhebber van Hardstyle kan openstaan voor andere hardere stijlen wellicht leiden tot het vinden van een nieuwe liefde, of in ieder geval een uitbreiding van je Spotify playlist. Een toegankelijk genre als Hardstyle leent zich hier uitstekend voor.

We besloten te praten met High Energy Events, een organisatie die verschillende concepten heeft binnen de hardere stijlen waaronder Megabase (all-Hardstyle) en Hardshock Festival (all-Hardcore). Zij gaven ons wat meer inzicht in de verschillen en overeenkomsten tussen beide genres en het feit dat beide genres vaker met elkaar te maken hebben dan je denkt.

hardshock festival 2
Hardstyle in de studio met Hardcore
Wat op valt en goed te merken is binnen de Hardstyle scene, is dat artiesten het leuk en interessant vinden om te experimenteren met genres die op een hoger tempo liggen dan 150 BPM. Radical Redemption bijvoorbeeld zit regelmatig met Angerfist in de studio. Denk maar aan de tracks ‘Repercussion’, ‘Masters of the Great Conspiracy’, ‘Messenger of God’ en ‘When You’re Gone’. Maar hij is bij lange na niet de enige.

Zo heeft Warface tracks gemaakt met N-Vitral (‘Fuck the Drum machine’) en Predator (‘The Meltdown’). DJ Thera heeft voor z’n album Training Sessions de track ‘The Dome’ gemaakt met Promo. Frequencerz kwamen met de track ‘Envy’ die ze samen met Tha Playah hebben gemaakt en Zatox kroop de studio in met Mad Dog om de track ‘Violent’ te maken. De lijst gaat maar door.

Artiesten willen ook wel eens een tandje harder
Naast samenwerkingen vinden Hardstyle artiesten het ook leuk om zelf zo nu en dan een tandje harder te gaan met hun producties. Denk maar aan de ‘Masterclass (Hardcore Edit)’ die E-Force maakte, of de als grap bedoelde diss-track ‘Fuck the Noisecontrollers’ waar D-Block & S-te-Fan een aantal jaar geleden mee kwamen. Maar ook Frontliner produceerde een Hardcore edit van één van z’n tracks. Zo kreeg ‘The Melodyman’ ineens een flinke twist.

Experimenten in de studio is goed voor de creativiteit van artiesten. Dit helpt ze onder andere om de geest te verruimen, om nieuwe inspiratie op te doen en om het hoofd even leeg te maken.

hardshock festival 3
Maar wie denkt dat anderzijds Hardcore niets te maken wil hebben met Hardstyle heeft het mis. Er zijn namelijk verschillende artiesten die wel eens een remix hebben gemaakt van een Hardstyle track. Zo draaide Tha Playah afgelopen jaar ineens een remix van de track ‘E-Force & Frequencerz – Men of Steel’ en maakten Evil Activities & Endymion jaren geleden al een remix van een track van Brennan Heart.

Het laatste uurtje nog even extra knallen
Ook bij evenementen is het niet ongebruikelijk om tijdens het laatste uur nog net even wat harder te gaan met een Hardcore act. Dit gebeurt zowel bij grote als kleine evenementen. Of de avond nou draait om Wildstylez of Warface, veel mensen zijn niet vies van een beetje Hardcore om het lekker af te sluiten. Maar waarom zou je het daar bij laten? Wat let je om een keer een dag naar een all-Hardcore festival te gaan als Hardshock? Hardshock Festival heeft namelijk zes area’s en meer 100 artiesten uit binnen- en buitenland. Het is daarom een aanrader voor iedereen die graag een uitstapje wilt maken naar de Hardcore en op één dag verschillende wil ontdekken.

Als je de eerder genoemde tracks in dit artikel kunt waarderen is het wellicht tijd om de volgende stap te zetten. Er zijn festivals die stijlen als Hardcore, Industrial, Terror, Uptempo, Millenium, Frenchcore, Early en Crossbreed op dezelfde dag programmeren. Als fans van zowel Hardstyle als Hardcore raden we je aan om het een keer te proberen. Voor je het weet kun je niet meer zonder.

hardshock festival
Het eerstvolgende Hardcore Festival op de kalender is Hardshock, namelijk zaterdag 16 april op het Almere Strand. Kijk voor meer informatie op hardshockfestival.com. Een week later op 23 april staat het Almere Strand in het teken van Hardstyle met Megabase Outdoor. Meer informatie daarover vind je op megabase.nl.

“Do something uncomfortable today. By stepping out of your box, you don’t have to settle for what you are. You get to create who you want to become.”

Reageren