Peter de Valck
Door Peter de Valck

Na het album ‘The Nine Circles’ heeft Warface alles behalve stilgezeten. Hij kwam onlangs zelfs met een eigen documentaire, startte ‘The Remix Project’, kondigde zijn nieuwe live-act ‘Heavy Artillery’ aan, gaat nog hechter samenwerken met E-Force met de live-act War Force én met als klap op de vuurpijl heeft Youri Claessens een collab gemaakt met niemand minder dan Mark With A K.

De Belg Mark With A K, die luistert naar de naam Mark Carpentier, is een levende legende in de hard dance scene. De Lord Of Tek draait al ontzettend lang mee en in 2012 richtte hij zijn eigen platenlabel genaamd Noize Junky op. Net als Warface werkt Mark ook graag samen met artiesten uit andere genres om zijn horizon te verbreden.

Warface zwaait de scepter in de Raw Hardstyle scene en MWAK bezet de troon in de Jump/Tek scene. Deze stijlen liggen best ver uit elkaar, maar toch hebben ze besloten om met elkaar de studio in te duiken. Mark en Youri hebben samen een track geproduceerd met als titel ‘Fear Of The Dark’. Hard News zocht de specialisten op en onderwierp ze aan een vragenvuur.

Wanneer hebben jullie besloten om met elkaar te gaan samenwerken?
Mark: Ik draaide al een tijdje ‘Mash Up 5.0’ in mijn sets. Het stukje in ‘Mash Up 5.0’ van ‘Ard Und Jorn – 16’ lijkt met die early sounds een beetje op jump, maar dan met keiharde kicks. Warface bedankte mij via Twitter voor het draaien van zijn track. Een paar weken later op HDE (Hard Dance Event) kwam Youri gelijk naar mij toe en bedankte mij nogmaals. Even later kwam ik Remco-Jan (Triax) tegen en die zei dat hij het heel vet vond dat ik die Mash Up draai. “Vroeger was Youri fan van jouw oude jumpplaten, fantastisch”, zei Remco-Jan.

Youri: Haha, dat klopt helemaal! Ik ben zelf ook begonnen in de Jumpstyle voordat ik contact kwam met Hardstyle, toen luisterde ik vooral naar MWAK, Binum, Greg C en Coone. Vanwege die reden is het een beetje begonnen. Wij raakten aan de praat, het klikte en we kwamen op het idee om samen iets te doen. Toen maakten we afspraken om bij elkaar in de studio te gaan zitten.

Hoe verliep de samenwerking?
Youri: Heel soepel, we hadden het idee al van tevoren klaar en hebben het idee heel snel kunnen omzetten in muziek, in drie studiodagen was het af. Mark zit al heel veel jaren in het vak en heb veel van hem kunnen opsteken, zeker op zakelijk gebied. Hij is ook altijd heel goed met breaks, het blijft tenslotte Tek wat hij maakt, maar zijn breaks klinken altijd naar een popnummer van hoge kwaliteit. Mijn kracht ligt met name in de kicks en het spelen van de melodie.

Mark: In Tek draait het voornamelijk om het ritme en de drive. Youri vond dat heel boeiend. In Tek is een track meer opgevuld met allerlei toeters en bellen en meer swingend. De break en de eerste drop dat is typisch Mark With A K. Je hebt vaak bij collabs dat je invloeden hoort van één artiest. Maar bij deze track hoor je echt dat het een samenwerking is. De twee stijlen zijn mooi gecombineerd, een echte 50/50 plaat!

20150927054811_nils_0236Wie kwam op het idee?
Mark: Ik kwam met het idee om de track te baseren op ‘Fear Of The Dark’ van Iron Maiden.

Youri: Mark had dat idee al heel lang liggen. Ik vind het persoonlijk ook heel erg geschikt voor ons aangezien wij veel inspiratie uit rock en metal halen.

Waarom is er voor MC Alee gekozen voor de vocals van de track?
Mark: Ik heb al een paar keer met MC Alee al samengewerkt, hij heeft een fantastische stem. Hij kan van een zachte stem naar een explosieve gaan. Daarom vonden we dat we voor Alee moesten gaan. Hij was direct enthousiast. Hij schreef de teksten en we hebben het samen aangepast.

Wanneer komt de volledige preview online en wanneer komt ‘Fear Of The Dark’ uit?
Mark: Die staat sinds dinsdag 20/7 online! Inclusief clip, deze is opgenomen op Intents. We zijn samen bij elkaars optreden op de stage geklommen. En toen hebben ze shots gemaakt op zowel de Main, waar Youri draaide en de Outrageous waar ik stond. Geweldige entourage!

Op welk label zal de track uitkomen?
Youri: De track komt uit op Noize Junky het label van Mark.

Hoe willen jullie deze stijl noemen?
Mark: Er zijn veel mensen die al spreken over ‘RawTek’, ik noem het gewoon Hard Dance. Altijd die hokjes, daar hou ik niet zo van.

Youri: Ik vind zelf heel vet dat je de twee stijlen mooi terughoort, het is niet Tek in hardstyle jasje maar ook niet hardstyle in een Tek jasje. Je kan het misschien HardTek noemen, haha.

MWAK Hype-O-dreamDenken jullie dat jullie de basis hebben gelegd voor samenwerkingen tussen artiesten in beide genres? Waarom wel/niet?
Mark: Ik heb ondertussen al aanvragen gehad voor samenwerking van artiesten uit verschillende genres. Maar daar ga ik nog niets over prijsgeven. Ik blijf in ieder geval trouw aan mijn genre, maar als er dikke tracks zijn in een andere genre dan neem ik die wel mee. Ik draai wat ik leuk vind. ‘Seven’ en ‘Brutal’ heb ik wel eens gedraaid. Dat zijn uitschieters, die draai ik wel in een set. Alles moet kunnen, zolang het maar binnen de Hard Dance blijft.

Youri: Zelf ben ik nooit vies geweest om samen te werken tussen verschillende genres, zo blijven ook beide scenes fris en vind ik het altijd wel een uitdaging. Dit zal ook niet mijn laatste zijn.

Denken jullie dat deze samenwerking voor veel artiesten en fans de ogen heeft geopend dat de Raw Hardstyle scene toe is aan verfrissing?
Youri: Verfrissing wil ik niet zeggen, ik vind zelf dat er op het moment weer tracks met dikke melodieën worden geproduceerd in de Raw, zelf ik ben er ook meer mee bezig. Om op verfrissing terug te komen vind ik wel dat de meeste beginnende producers een bepaalde visie om een eigen stijl te ontwikkelen missen, er wordt teveel gekopieerd de laatste tijd. Zo ga je het niet redden, want niemand staat te wachten op een tweede Radical Redemption, Headhunterz, MWAK of een Warface. Een echte goeie, vernieuwde sound die op het moment heel hard aan het opkomen is die van D-Sturb.

Mark: Misschien brengen wij wel nieuwe invloeden, ja. Coone, Brennan Heart, Dr. Rude, Ruthless, FeestDJRuud en Darkraver lieten al weten dat ze erg gecharmeerd zijn van de track.

Gaan jullie vaker samenwerken in de toekomst?
Mark & Youri: Als dit een regelrechte hit wordt, hebben we afgesproken om nog meer samen te werken.

Mark: Jij hebt al samengewerkt met o.a. Chris Willis en nu Warface. Welk genre is next?
Ik maak wat ik leuk vind, wat ik op dat moment voel. Ik vind het leuk om invloeden van andere genres te verwerken, maar blijf altijd bij mijn eigen stijl. Experimenteren daar houd ik van.

mark with a k fotoWarface: Jij hebt al samengewerkt met verschillende hardcore artiesten en nu ook met Mark. Welk genre is next?
Dit was zeker niet eenmalig, ik heb er momenteel nog eentje op de planning staan. Ik sta voor alles open. Mij lijkt het vet om een keer een trap/hardstyle track te maken en/of een harde house track. Ben momenteel wel bezig met een bekende Amerikaanse rapper voor een track, deze wordt echt heel DIK!

Hoe denk jullie dat deze track ontvangen zal worden door jullie fans die thuis luisteren? Het is namelijk iets totaal anders als jullie “normaal” doen?
Mark: Eerst had ik een beetje schrik toen we de track aankondigden. Ik hoopte niet dat de Raw liefhebbers gingen zeggen: “Toch niet van die Jump/Tek”. Of de Jump/Tek liefhebbers: “Je gaat onze scene toch niet verlaten?” Maar de mensen waren heel enthousiast en hadden hele hoge verwachtingen. We zijn erg blij met het resultaat en de mensen zijn over het algemeen super positief. Ook toen ik de track draaide op SlamFM bij Igmar. Ik ben echt blij dat iedereen het verfrissend vindt.

Youri: Heb momenteel nul slechte reacties gekregen erop, dus dat is heel goed! Ik maak mij niet zo heel druk wat mensen ervan vinden die thuis zitten te luisteren en erover zitten te klagen. Tenslotte maak ik muziek voor op de dansvloer, als de mensen losgaan op de track weet ik gewoon dat het goed zit. En mensen die thuis zitten moeten pas oordelen als ze hem op de dansvloer hebben gehoord.

Gaan jullie samen op het podium staan om deze track draaien?
Mark: Dat is goed mogelijk. Zou heel tof zijn.

Youri: Wie weet…

Youri: Zal ‘Fear Of The Dark’ steevast jouw openingsplaat worden of kunnen we deze ook later in setjes verwachten?
Nee, ik heb geen vaste openingsplaat, ik zal hem nooit op het einde draaien. Maar tussen het begin en het midden van mijn set zal je hem wel horen langskomen.

20150927055105_nils_0270Wat staat er allemaal voor jullie gepland in de nabije toekomst?
Mark: Mijn zomer zit bomvol en ook het najaar begint al redelijk vol te raken. Ik ben intussen ook mijn nieuwe solo track aan het afwerken dus er komt al weer snel nieuwe muziek aan.

Youri: Ik ben momenteel bezig met mijn drukste tourschema ooit, echt heel vet. Daarnaast heb ik voor nu alle focus op War Force dat voor de eerste keer gaat plaatsvinden op Supremacy. Ook ben ik bezig met mijn Heavy Artillery live-act, die wordt echt heel vet. Oh ja, ik mag ook nog in september gaan draaien in China. Er gaan nog genoeg mooie dingen aankomen dit jaar!

Mark en Youri, Hard News wil jullie bedanken dat jullie tijd vrij wilden maken voor het interview en voor de interessante en duidelijke antwoorden. We zijn erg benieuwd wat de toekomst gaat brengen en we kunnen niet wachten om meer muziek van jullie te horen!

Reacties

  • Ikke 17 augustus 2019 - 22:55

    Ik vraag me alleen af hoe de vocals van MC Alee kunnen zijn. IK hoor een vrouwen stem terwijl MC Alee toch echt een man is…. En het lijkt niet op een vrouwelijke mannenstem maar is echt vrouwelijk…. En klinkt ook niet gepitched…..

    Hier een liefhebber overigens hoor. Als je hier kritiek op hebt houd je gewoon nniet van het genre en hoor je dit ook niet te luisteren lijkt me. Ik vind het niet vreemd dat er 0 kritiek is want die shit is gewoon awesome!

    Quote

Reageren