Roy Boere
Door Roy Boere

De afgelopen twee weken waren er duizenden mensen bezig geweest om het weerbericht in Wijchen en omstreken bij te houden. Daar viel eigenlijk niets zinnigs uit op te maken. Nu hoor ik jullie allemaal denken, waarom? De echte liefhebbers zullen het gelijk weten; het was afgelopen zaterdag namelijk weer tijd voor één van de grootste festivals van de zomer. Van zonneschijn tot heel veel regen, van hier en daar een buitje en zelfs code geel. We hebben eigenlijk alles wel voorbij zien komen. Maar met een festival wat dit jaar als thema ‘Brasil’ had, kwam dat heerlijke, zomerse weer afgelopen zaterdag toch wel volledig tot zijn recht. Wij hebben het natuurlijk over Emporium!

Met het zonnetje dat scheen, stapte iedereen na een lange rit met een lach op zijn gezicht de bus uit. Eindelijk mochten we weer. Tijdens de bekende route naar de ingang van het festival werden de herinneringen van vorig jaar al weer opgehaald. Heel even was het jaloersmakend om sommige mensen op de fiets naar dit festival te zien komen, maar die gedachte was al gauw verdwenen toen we in de verte al wat heerlijke sounds hoorden. De controleposten was iedereen al snel voorbij en nadat alles was opgeborgen in de lockers kon het festival dan eindelijk echt beginnen.

emporium 2016 1
Euforie
De bekende afslag naar de rechterkant van het festival was al snel gemaakt, want hier bevonden zich de stages met de hardere stijlen. Met een iconische Braziliaanse optocht werden de billen van de dames alvast losgeschud. Dit zorgde ervoor dat de sfeer er in ieder geval gelijk goed inzat. Met sfeervolle namen als ‘Carnaval Macabre’, ‘Futebol’ en ‘Favela’ besloten we om onze dag te gaan beginnen bij de Hardstyle stage waar de jonge Devin Wild aan het draaien was. Op zo’n jonge leeftijd al voor dit soort publiek mogen draaien, is toch té gek!? Al snel nam Rebourne het van hem over en werd de sfeer meteen gezet met een heerlijke euforische set in het hete zonnetje. Het eerst echte kippenvel moment kwam toen Da Tweekaz het nummer ‘Let It Go’ hadden ingezet. Alsof opeens iedereen zich realiseerde dat ze weer aan het genieten waren op een festival. Dat zorgde ervoor dat de voetjes van de vloer gingen en er uiteraard uit volle borst werd meegezongen.

‘Rondje’
Alhoewel je mij meestal op een aan aantal vierkante meters op de map kan uittekenen, moest er natuurlijk ook even worden gekeken hoe de rest van de stages eruitzagen. De Braziliaanse sfeer duidelijk aanwezig op het festival en de kleurrijke aankleding gaf mij en vele andere een brede lach op ons gezicht. Vanwege het onverwachte, lekkere weer hadden de meeste festivalgangers zich niet goed ingesmeerd, maar gelukkig was het festival daarop voorbereid. De insmeerbar zorgt altijd weer voor leuke momenten en insmeren was hard nodig die dag. Op het gebied van eten was er voor iedereen wat wils en daar houden we van. Van fruit, schepijs, snacks, hotdogs tot goed belegde broodjes, je kon het zo gek niet bedenken of het was er. De magen waren weer gevuld en na heel even de heupjes los te hebben geschud bij de ‘Amazone’ stage waren we klaar om ons weer richting de bekende rechterflank te begeven.

emporium 2016 2
Raw

Heel eventjes zorgden teveel rustmomenten bij de Hardstyle stage ervoor dat het tijd was om bij de ‘Futebol’ stage te gaan kijken. Bij de Raw Hardstyle stonden Frequencerz voor een halfuurtje achter de booth, dus die konden we niet missen natuurlijk. De sfeer was optimaal en toen ze één van mijn favoriete nummers ‘Wolfpack’ draaiden, ging niet alleen ik, maar het hele publiek compleet uit zijn dak. Na nog heel even te hebben genoten van Adaro werd het toch weer tijd om wat verkoeling op te zoeken. Bij de Hardstyle stage was het de beurt aan Noisecontrollers & Bass Modulators om het publiek weer te vermaken. Met een aantal klassiekers, die door de speakers klonken, hadden ze het publiek in hun greep. Weinig mensen stonden stil, iedereen had het naar zijn of haar zin en er werd gestampt als nooit tevoren. Dit stampen ging nog even door in de Hardcore tent, want niemand wilde Partyraiser missen natuurlijk. Een goedgevulde tent met liefhebbers van het eerste uur bezorgden de meesten meters kippenvel. Keiharde beukplaten, met een tempo dat je bijna niet bij kon houden, zorgden ervoor dat je al een beetje begon te balen dat het einde van het festival al bijna in zicht was.

emporium 2016 3
Afsluiting

Niets is leuker dan met allemaal bekenden het festival in stijl afsluiten. Met een flinke groep mensen werd er optimaal genoten van de set van B-Front en Radical Redemption. Deze grootmachten hebben hun kunnen wel bewezen tijdens de heerlijke winterfeesten. De nodige herinneringen werden opgehaald en het publiek ging zo lekker los dat Wijchen waarschijnlijk op zijn grondvesten heeft staan trillen. Toen de scherpe mensen het nummer ‘Brutal’ bij Radical Redemption al aan hoorde komen, kwam die bekende lach weer bij iedereen op zijn gezicht. Een euforisch gevoel dat je alleen maar krijgt als je op dat moment daar staat, intens geniet van de muziek, de mensen om je heen en het feit dat dit pas het begin is van het ongetwijfeld, fantastische festivalseizoen. Emporium 2016, bedankt voor weer heel wat prachtige herinneringen.

Conclusie
Ook dit jaar heb ik weer genoten van Emporium en het ultieme festivalweer. Een fijne en sfeervolle locatie zorgden ervoor dat het plaatje helemaal compleet werd. Door het thema, de toffe line-up en een spetterende eindshow werd ik zondagmiddag wakker met een grote grijns op mijn gezicht dat me deed verlangen na enkele uren eerder. Eten en drinken was er in overvloed en ook de nodige kippenvel momenten waren aanwezig. Die lange rit naar het festival toe zijn we dan ook allang weer vergeten. Ik ga er in ieder geval voor zorgen dat ik er volgend jaar zeker weer bij ben. Jij ook?

emporium 2016 4

Reageren