Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Deze zonnige zaterdag mochten wij in Almere genieten tijdens het welbekende Free Festival – The Harder Styles. Op het Atlantisstrand komen hier jaarlijks duizenden fans en ondanks haar populariteit was dit jaar mijn eerste bezoek… Hoe was mijn eerste indruk?

Free Festival

Op Free Festival kan je genieten op drie verschillende stages met (hoofdzakelijk) hardcore, freestyle en hardstyle. De freestyle en hardstyle bevinden zich in tenten en de hardcore is de enige outdoor stage; hier is het dus al erg leuk om te zien dat een keer de hardcore in plaats van de hardstyle in de ‘spotlight’ staat. Ook de line-up is er eentje om je vingers bij af te likken: kortom, een goed recept voor een lekker feestje.

Binnenkomst

Gezien wij op een camping naast het Atlantisstrand verbleven, was het een minuutje lopen naar de ingang van het festival. Er waren vrijwel geen rijen en ook de lockers en munten waren zo gehaald. Tijdens het munten halen, viel mij echter wel op hoe ‘niet free’ Free Festival geworden is na verloop der jaren; €2,80 per munt in plaats van de gratis consumptiebonnen voorheen. Jammer, maar aan de andere kant, waar vind je nog een kaartje voor slechts €15?

free festival 2Gaan met die banaan!

Na een verkennend rondje gelopen te hebben over het festivalterrein viel vooral op hoe gaaf de hardcore stage eruit zag. Met een flinke zon op de achtergrond en een felgekleurde stage was dit echt vanuit elk opzicht een prachtplaatje. Veel tijd om hier naar te kijken, hadden we echter niet, want het was het alweer tijd om te feesten met de ‘Queen of Hardcore’. Op naar de freestyle voor niemand minder dan Korsakoff. Zij begon haar set met ‘Mashup 5.0’, waarmee natuurlijk iedereen lekker mee brulde: ‘1..2.. Stampen!’. Ze vervolgde haar set met tracks als de beuk remix van ‘Gaan Met Die Banaan’ en ‘Thunder’. Alleen de echte ‘partyknallers’ dus! Degene die dit echter het mooiste vond om naar te kijken, was het schattige meisje dat ineens op de DJ booth verscheen. Vastgehouden en beschermd door mega oorwarmers keek ze haar ogen uit naar al die gabbers onder haar. Wat onwijs lief!

Patat met sfeer

Na al dat hakken kan je lichaam wel wat eten gebruiken, dus ik kocht een lekkere puntzak zoute patat en maakte mezelf vervolgens comfortabel op een heuveltje. Terwijl ik genoot van mijn delicatesse verscheen er een grijns op mijn gezicht wanneer ‘Seven’ en ‘Lower Level’ op de achtergrond klonken en de mensen voor me zelfs tijdens het eten niet stil konden staan; en zo hoort het! Zelfs een lekker sfeertje tijdens het eten.

free festival 1Mental Theo

Nog een meneer die we graag wilden bezoeken was Mental Theo, wederom in de freestyle tent. En jongens wat bleek dit een goede keuze; Mental Theo draaide hier de leukste en vooral gezelligste set van de dag. “Have you ever been melloooow? No, no, no, no, no, no, there’s no limit!” Daar word je toch optimaal vrolijk van? Lekkere klassiekers met tussendoor nog hardere tracks als ‘Wake Up’. Wat een held die gekke Theo.

Next up: de wonderschone Miss K8 op de mainstage. Met haar nieuwe album ‘Magnet’ schoot ze flink omhoog in mijn lijstje. Ik spreek denk ik namens iedereen dat het heerlijk was de tracks van dit album tijdens haar set te horen. ‘Icebreaker’, ‘Bogotá’, ‘Bloodrush’ en natuurlijk ‘Magnet’ knalde ze genadeloos door de speakers en je kon zien dat iedereen ervan genoot. Ook haar welbekende anthems ‘Raiders of Rampage’ en ‘Metropolis of Massacre’ konden natuurlijk niet ontbreken.

Nou moet ik er toch ook nog even bij vermelden dat, ook al schrijf ik niet veel over de sets bij de mainstage, de hardcore een heerlijke plek was om te staan en dat we ons hier ook meerdere keren op de dag hebben teruggetrokken. Ik was hier echter zo bezig met genieten dat ik behalve zon, bier en hardcore niks meer te melden heb!

Terug naar de hardstyle

Radical Redemption en Act of Rage draaiden in de hardstyle tent een b2b set, en ook deze wilden wij absoluut niet missen. Wat ik zelf altijd leuk vind aan hun sets is dat je zo lekker mee kan gillen, kickrollen en springen; ik veranderde gelijk in een stuiterballetje. Het begin van de set was vooral het noemen waard, beide DJ’s begonnen namelijk met hun grootste/belangrijkste tracks van hun carrière: Radical’s ‘One Man Army’ en Act of Rage’s ‘Brain Confusion’. Vervolgens kwamen ook nog (handen omhoog) ‘Retaliate With Hate’, ‘Fuck On Cocaine (Radical Remption Remix)’ en ‘Back To The Old School’ voorbij. Dit waren echte sfeermakers en de hele tent voelde als één grote gezellige familie. Ook wanneer ik mijn zonnebril (per ongeluk) het publiek in stuiterde, kwamen alle mensen naast me helpen zoeken, en hier werd ik toch wel erg warm van jongens!

free festival 3Dr. Peacock

Helaas was het alweer tijd voor de afsluiter van de avond… Echter, kan je nergens beter al je energie eruit stampen dan tijdens een set van Dr. Peacock. B2b met Death By Design draaiden zij de áller-f*cking-hardste frenchcore en ging het publiek helemaal los. Hoe kan je ook niet gek worden als je ‘Trip To Ireland’ hoort en kijkt naar een dikke vette lasershow? De uitgeputte fans omringden de stage op het heuveltje, genietend van de gabbers die beneden aan de heuvel (en zelfs op de boxen!) aan het hakken waren. Wát een goede afsluiter heren!

Volgend jaar weer?

Na mijn eerste jaar Free Festival kan ik het niet anders benoemen als een echte aanrader. Waar de meeste festivals zich rond de ‘zachtere’ kant van de hardere stijlen bevinden, gaat het op Free Festival (vooral) om de hardcore en dit is heerlijk om te zien! Raw, Freestyle of Hardcore, de top van alle DJ’s bevindt zich op het Atlantisstrand en bijna alle bezoekers zijn gezellig en gemoedelijk. Laten we hopen dat ze dit kunnen behouden, want volgend jaar verandert Free Festival haar locatie. Zal het net zo gaaf zijn? Ik ben benieuwd… Ik ben er in ieder geval weer bij!

Reageren