Amber Hoebeke & Max de Muynck
Door Amber Hoebeke & Max de Muynck

Één van de grootste hard dance feesten in België: Reverze. Naast de lasershow onderscheidt Reverze zich ook nog van andere feesten door een opmerkelijke set; de Reverze Flashback! Natuurlijk nog niet gesproken over de locatie en line-up. Dit jaar werd de Flashback verzorgd door niemand minder dan Pat B.

De reis naar België
Omdat wij maar op een halfuur rijden van Antwerpen wonen, reisden wij met de auto. Rond half 10 kwamen we aan bij het Sportpaleis. Parkeergelegenheid was voldoende beschikbaar en bij de entree liep alles ook vrij soepel. Bij binnenkomst kregen we een boekje, met daarin de plattegrond en timetable van beide zalen. De kluisjes waren prima geregeld, er waren er genoeg en ze stonden meteen bij de ingang.

Dit was mijn eerste indruk
Op het moment dat wij het sportpaleis betreden draaiden NSCLT ‘The Lost Tribes’. Dit was een goede binnenkomer voor een mooie avond. De stage had twee grote LED schermen, die samen één groot scherm vormden. Tijdens NSCLT waren hier vooral veel kleuren op te zien in combinatie met lasers door de zaal. Wat ons meteen opviel was de nieuwe indeling van de zaal. Deze was een stuk veranderd in vergelijking met de vorige edities. Het VIP-deck was uitgebreid en waar voorgaande jaren nog TOKENS hokjes stonden, was er nu ruimte gemaakt om heerlijk uit je plaat te gaan. Dit was ook zeker wel nodig, aangezien de zaal weer erg goed gevuld was.

reverze 4
‘The music is what we live for’

Na NSCLT kwam Mark With a K live samen met MC Chucky. Tijdens het opkomen was iedereen erg enthousiast en zat de sfeer er al goed in. Op de schermen werden tijdens de sets verschillende bijzondere achtergronden getoond (zie bovenstaande foto). Bij zijn nieuwe single
See Me Now’ ging het dak er helemaal af. Iedereen zong mee en na een kwartier kwam het bekende “hee hoo” voorbij en heel de zaal zong mee, iets wat de echte unieke Belgische sfeer kenmerkt.

Bij de opening van Atmozfears kwam er voor de schermen een bijzonder soort spiegel met daarin een gezicht van het thema ‘Deception’ tevoorschijn. Dit zag er erg bijzonder uit en het thema kwam mede hierdoor erg goed naar voren. Tijdens de sets zei MC Villain dan ook regelmatig: “niets is wat het lijkt vanavond”.

Na de achtergronden van NSCLT en Mark With a K was er ook een minder relevante achtergrond. Deze was tijdens ‘Release’ van Atmozfears.  Op het scherm was namelijk een soort Indiase dans te zien. Ondanks dit bijzonder uitgekozen filmpje, zong iedereen uit volle borst mee.

Vervolgens hebben we een klein stukje van Code Black gezien, en zijn wij daarna naar de Lotto Arena gaan lopen. Helaas waren wij niet de enigen met dit idee en duurde het dan ook even voordat we binnen waren. Toen we in de Lotto Arena arriveerden begon Sub Zero Project live. Het hoogtepunt van de set was hun enorme knaller ‘Funky Shit’. Dit was voor Sub Zero Project hun eerste live set, maar omdat wij wat meer verwacht hadden van dit duo, vonden wij het een beetje tegenvallen.

reverze 3
Hierna was het de beurt aan de Queen of RAW: Deetox. Al lang keken wij uit naar haar set. Tijdens haar set draaide ze onder andere
Bring the Riot’ en Wolfpack’. Iedereen zong en danste mee, de sfeer was fantastisch. De stage in de Lotto Arena was vergeleken met de stage in het Sportpaleis minder, maar de lasershow maakte dat echter weer helemaal goed.

Nadat Deetox klaar was met haar knaller van een set, gingen we weer terug naar het Sportpaleis. Dit ging deze keer een stuk vlotter, we konden rustig doorlopen. Toen we de zaal binnenliepen was Brennan Heart bezig met zijn set. Bij ‘Imaginary’ is het toch altijd een speciaal moment. Elke keer is het weer geweldig om te horen hoe iedereen in de zaal deze track uit volle borst mee zingt.

De beurt aan Pat B voor de Flashback, die zoals elk jaar weer knotsgek was. Iedereen ging dan ook helemaal uit zijn dak. Dit jaar misten wij wel de LED foam sticks. Dit gaf vorig jaar toch net wat meer sfeer aan de flashback. Toch blijft de Flashback een speciaal gedeelte van de avond, iedereen ging dan ook helemaal los op de klassiekers die langskwamen.

Tijd om bij te komen hadden we niet, want na de Flashback was het alweer tijd voor Gunz for Hire. Ze openden met een film die ze speciaal voor hun No Mercy tour hebben gemaakt. Dit was een unieke belevenis, omdat het door het grote scherm leek het alsof je tijdelijk in een bioscoop zat. Hierna kwamen er een aantal van de bekende nummers voorbij, zoals This is Los Angeles’ en Bolivia’. Ook hoorden we veel nummers langskomen die nog niet zijn uitgebracht. Het hoogtepunt was voor ons toch wel Executioner Style’.

reverze 2
Na Gunz For Hire moesten we even een momentje tot rust komen. Op de tribunes hadden we een prima zicht op de stage en Hard Driver achter de dj booth Tijdens
POW!’ en ‘Firestarter’ was het prachtig om alle mensen te zien dansen. Ook viel ons toen pas écht het hele decor op en het plafond, met een soort ‘tafels’ die schuin hingen constant draaiden.

Toen B-Freqz aan hun set begonnen bevonden we ons inmiddels alweer op de vloer beneden. We waren erg benieuwd naar deze set omdat we veel  van hun nummers hadden gehoord, maar nog nooit live hadden meegemaakt. Alle verwachtingen van deze set zijn dan ook zeker waar gemaakt. Het was een halfuur hard losgaan met als hoogtepunten Overdose’ en Destroy You’.

Angerfist mocht dit feestje afsluiten en deed dit perfect Hij draaide veel nummers van zijn nieuwe album, maar ook nog een aantal knallers van zijn eerdere album zoals Knock Knock’. Alle elementen van de stage werden nu allemaal in één keer gebruikt en dit gaf een prachtig zicht. Om 6:45 uur was voor ons de avond voorbij en zijn we onze jassen gaan halen. Wat toen vooral opviel, was dat de zaal nog steeds goed gevuld was en iedereen zijn laatste beetje energie gaf! Tijdens het verlaten van het Sportpaleis kregen we het welbekende boekje, met daarin onder andere een interview met Coone.

Voorzieningen
Na binnenkomst kwam je meteen bij de kluisjes terecht, deze kosten € 10,- met daarin € 5,- borg. Verder zijn er erg veel wc’s in het Sportpaleis, die waren goed bereikbaar en er was vaak geen rij. Opmerkelijk was wel dat er per wc bezoek € 0,50 betaald moest worden. Verder zijn er veel verschillende kramen waar eten werd verkocht. Deze waren in de ring om de zaal te vinden. Ook waren er genoeg bars en was er daardoor vrijwel nooit een rij om drinken te kunnen kopen. Daarnaast staan er ook in de ring om de zaal genoeg kramen waar je merchandise kon kopen. Deze stonden bij de ingang van het Sportpaleis en op de eerste verdieping. De merchandise was wel erg gewild, dus moest er redelijk op tijd bij zijn.

reverze1
Vaak willen mensen aan het einde van een set wisselen tussen de twee locaties, waardoor er een opstopping in de gangen ontstond. Als je echter een kwartier voor het einde van een set al weg ging, had je hier gelukkig een stuk minder last van.

Wij hebben hier geen gebruik van gemaakt, maar vinden het wel belangrijk om even te vermelden.  Bij het ticket voor openbaar vervoer, zit namelijk de rit met De Lijn Antwerp inbegrepen. De eerste tram is al beschikbaar vanaf 5:30 uur. Reizen met het openbaar vervoer is dus zeker aan te raden.

Conclusie
Wederom heeft Bass Events ons een prachtige avond bezorgd met Reverze. Met de goede line-up van dit jaar kon het dan ook bijna niet anders. De stage in het Sportpaleis was prachtig en het was enorm gaaf dat de video van Gunz for Hire hierop werd afgespeeld. Het thema is zowel letterlijk als figuurlijk duidelijk naar voren gekomen. De spiegel met het gezicht erin kwam namelijk naar beneden en er is erg leuk met het thema gespeeld door de schermen te draaien. Zoals de meesten wel weten, word er bij hardstyle feesten in België redelijk vaak “hee hoo” gezongen. Op den duur kan dit wel als vervelend worden ervaren door sommigen. Het geluid in de zaal is prima, de voorzieningen zijn top en de sfeer is echt uniek. Wij kijken dan ook zeker nu al weer uit naar volgende editie van Reverze in 2017!

Foto’s door: Rossumedia

Reageren