Sander Nuyts
Door Sander Nuyts

Het laatste weekend van juni was het weer tijd voor Sunrise. Het begint inmiddels een gewoonte te worden. Ik was er heel de maand al op aan het wachten om alles te geven in de Lilse Bergen. Ik had er ontzettend veel zin in, maar dit jaar viel het samen met Defqon.1, waardoor vele mensen de keuze moesten maken tussen de twee festivals. Ik heb gekozen voor Sunrise; ‘Escape Into Happiness’. De ervaringen op mijn vijfde festival van het seizoen zijn hier te lezen.

Omgeving

Het festival vindt al een aantal jaren een plaats op het recreatiedomein de Lilse Bergen te Gierle in België. Ik denk persoonlijk dat men geen betere locatie kan vinden dan aan het strand in Gierle, welke is omgeven door de mooie natuur. Ze bouwen elk jaar het domein om tot een geweldig festival. Er wordt aan alles, tot in de laatste details, gedacht. Nu nog een stralende zon en het feest is compleet.

21691-7436-881855-2Praktisch

Toen men eenmaal op de E34 richting Gierle aan het rijden was, werd duidelijk aangegeven waar je moest zijn. Ik volgde de borden riching de ‘Kiss & Ride’ om nadien vanaf daar de shuttle service te nemen richting de festivaltereinen. Omstreeks twaalf uur zat ik in een volle bus met jongeren die er allemaal klaar voor waren. Je voelde de spanningen een klein beetje, maar door de luide beats door de boxen van de partybus gingen die meteen weg. Iedereen kwam al in de goede stemming voor een geweldige dag.

Eenmaal aangekomen werd er duidelijk aangegeven waar de ingang was en konden we meteen aanschuiven in de rij. Omdat ik er zo vroeg al was, stonden er niet veel mensen aan te schuiven, wat natuurlijk een voordeel was. Het scannen van de tickets ging in een strak tempo. Na even te hebben rondgelopen op het festival had ik toch wel honger gekregen. Drinken en eten kon men betalen door het inruilen van bonnen. Men kon voor verschillende bedragen een aantal bonnen kopen en je kon zelfs met je creditcard betalen. Er was een uitgebreid aanbod aan eten, voor ieder wat wils. Van loempia’s tot een croque monsieur en van pizza’s tot een broodje kebab.

Op Surnise Festival kan elke festivalganger zijn muziekstijl vertegenwoordigen. Of het nou house of hardcore was, allerlei verschillende stijlen waren aanwezig op de stages. Deze werden goed aangegeven door wegwijzers en in het boekje dat je meekrijgt aan de ingang.

The Hardbeach

Ik kwam natuurlijk maar voor één stijl: Hardstyle. Daarvoor moest je aan het strand zijn, genaamd Hardbeach. De mainstage werd zoals elk jaar gehost door Homebase, met een hele mooie line up.
Iets verderop aan het strand was er de stage waar de Raw Hardstyle van ’s middags tot middernacht door de boxen klonk. Daar was ik grotendeels van de tijd alles aan het geven. ‘The Offshore Stage’ hosted by Sub Zero Project. Als liefhebber van Raw Hardstyle was er geen betere stage te vinden dan daar. Vijftien dj’s beukten twaalf uur lang de hardste beats over het festivalterrein.

De stage stond door middel van een stalen constructie gedeeltelijk in het water en werd bedekt door hele grote houten platen. Het was echt een vette stage!

21612-7429-214c83-2The Offshore Stage

Revalue, beter bekend als Bavo Sommen, die jarenlang samen met Gilles Gaspar het dj duo Unsenses vormde, kreeg de eer de stage te openen. Bavo heeft sinds januari de beslissing genomen apart een carrière te beginnen onder de naam Revalue en zich te focussen op Raw Hardstyle.

Hij deed dat door enkele bekende tracks af te spelen van onder andere Sub Zero Project. Een leuke opener voor wat een mooie dag zou worden. Het publiek was nog niet in groten getalen aanwezig, enkel de ‘fanatics on the front’.

Nadien was het tijd voor de mannen van Stereotuners die echt een snoeiharde set draaiden. Deze gasten zijn echt gek. Ze draaiden eigen tracks als ‘When I Buzz’ en ‘My Poetry’. Na twee uur voelde ik het al in mijn benen en vanwege de stevige kickrolls ook in mijn armen. Vervolgens mocht Phuture Noize het beste van zich laten horen. En dat deed hij! Tracks als ‘Hope’ en ‘Shallow Waters’ zetten de stage in vuur en vlam.

NO MERCY

Tijd voor mijn favoriete duo. Deze keer niet als Gunz For Hire, maar wel een b2b set van Ran-D en zijn beste maat Adaro! Ze speelden al vroeg op de namiddag, omdat ze daarna direct riching Defqon.1 moesten. Misschien wel een klein beetje jammer, maar dat nam niet weg wat voor een geweldige, energierijke set deze twee mannen draaiden.

Ze speelden enkele bekende Gunz For Hire tracks als ‘Plata O Plomo’ en ‘I’m A Criminal’ af. Iedereen zong uit volle borst mee. Het was mooi om te zien hoe de sfeer losbrak. Je zag ook meteen dat de stage helemaal gevuld stond tijdens de set van Randy en Thijs. Adaro draaide ook zijn splinternieuwe track met het duo Endymion, genaamd ‘Rock & Roll’. Prachtig om te zien dat veel liefhebbers de nieuwe plaat al kenden en flink meezongen.

Nu de sfeer 100% aanwezig was, ging B-Front zijn opwachting maken. Het is altijd een genot om hem te zien achter de dj booth met zijn mooie armbewegingen en zijn energie door de set heen. Hij draaide onder andere ‘Lost’ en de klassieker ‘Mysterias’. Toen was Requiem aan de beurt, hij klapte zijn bekende schijf ‘Collateral Damage’ erop en nog enkele andere solotracks.

21567-7429-c029bb-2Theracords

Omdat het etenstijd was, had ik Jack of Sound helaas gemist. Ik kan wel vertellen dat ik hem zijn track ‘Das Weite Land’ heb horen draaien. De avond was in zicht. Het was inmiddels al 19.00 uur en de tijd vloog voorbij. We maakten ons klaar voor de eerste vrouwelijke dj van de dag, genaamd Deetox. Het is fijn om deze vrouwelijke dj aan het werk te zien. Ze deed dit onder andere door tracks te kiezen als ‘Rock It’ en ‘Lose Control’.

Na Deetox was het te beurt aan Titan. Hij draaide, ‘Retaliate With Hate’, een track van Radical Redemption en Digital Punk. De MC van de dag was ook toevallig MC Alee, die de stem is achter de vocals van de track. Hij zong de tekst uit volle borst mee door de microfoon.

Raise your fist!

Eindelijk was het tijd voor Sub Zero Project. Hier had ik zolang op gewacht. De Raw Hardstyle stage was zo goed als helemaal gevuld, iedereen was er klaar voor. Ze draaiden een heel harde set met veel eigen tracks, zoals ‘Headbanger’, ‘Raise Your Fist’ en de remix van ‘Frequencerz – Rockstar’. Iedereen ging volledig uit z’n dak. Wat was het een ongelooflijk harde set van de mannen!

>150 BPM

Het einde van een lange, vermoeiende maar zeer harde dag was in zicht. Tijd voor de laatste twee uur op de Raw stage. Act of Rage was aan de beurt. Hij sloot zijn set af met enkele hardcore tracks en dat was niet zonder reden, want het laatste uur was voorbestemd voor niemand minder dan de vrouwelijke Hardcore Queen Miss K8. Ze opende haar set met het anthem dat ze gemaakt heeft samen met MC Nolz voor Masters Of Hardcore, genaamd ‘Raiders Of Rampage’. Ze draaide nadien ook nog enkele tracks van haar nieuw album ‘Magnet’.

21699-7436-c3cf65-2Men Of Steel

Een betere aflsuiter van de dag, dan een uur alles te geven op de mainstage tijdens de Frequencerz, kan men niet beter wensen. Ze hadden de eer Sunrise Festival 2K16 af te sluiten en dat deden ze met veel show. Hun set bestond uit vele eigen tracks met onder andere ‘Men Of Steel’, ‘Wolfpack’ en ‘Getting Off’. Ook enkele tracks van hun nieuw album ‘Medium Rare’ kwamen voorbij, zoals ‘Elevate’ en ‘Gods’. Het is altijd een waar genoegen om ze te zien draaien.

Hun set werd omringd door een ongelooflijke lichtshow en vuurwerk. Een schitterende afsluiter van een geweldige dag. Complimenten aan de organisatie achter Sunrise, die dit voor de zoveelste keer klaar hebben gespeeld.

Sunrise, see you next year!

Puntenverdeling

Line up: 90%
Voorzieningen: 90%
Geluid: 90%
Locatie: 95%
Stage: 80%
Sfeer: 85%

Reageren