Rik Houwers
Door Rik Houwers

Grzegorz Łużyński, beter bekend als Crypsis, komt op 24 september met zijn derde album genaamd Program Hostile. Als één van grondleggers van de raw hardstyle, onderdeel van het label Minus is More en teamlid van Minus Militia, is Crypsis een grote naam in de hardstyle scene. Tijdens de derde editie van Supremacy zal hij zijn nieuwe album releasen. Tijd om meer te weten te komen over de man achter Crypsis en zijn nieuwe albums!

Ik zie achter jou een groot schilderij, gebaseerd op de album cover van The Prodigy – Music for the Jilted Generation uit 1994. Ben je een groot fan The Prodigy?

Ik ben een enorme fan van The Prodigy, al sinds ik jong was. Ik heb alle cd’s van ze en spaar allerlei attributen van deze band. Het schilderij dat je dus ook achter mij ziet heb ik custom made laten maken en hij is super vet. Het album waar het schilderij op gebaseerd is, was op dat moment gewoon de muziek waar ik naar zocht. De vibe van elektronische muziek gecombineerd met rock, terwijl ik niet echt van rock houd, was zo geniaal en zo vernieuwend dat ik dacht: Wow, wie zijn die gasten? Ik was gewoon meteen verkocht en sindsdien een groot fan. Het beste album van hun is misschien wel Invaders Must Die uit 2009, elk nummer dat op dat album staat is gewoon goed. Er staat eigenlijk geen enkel slecht nummer op dat album. Voor mij zou het dan ook een enorme eer zijn om een keer een officiële remix voor hun te mogen maken!

Het aankomende album is alweer de derde die jij uitbrengt, wat is de gedachte achter de naam Program Hostile? Wil je de luisteraars ‘gijzelen’ in jouw muziek?

Program is de digitale vorm van het programmeren, Hostile is vijandig. Als je de artwork ook ziet, dat digitale brein straalt vijandigheid uit. Als je de tracks luistert op het album, dan is dat ook allemaal vrij stevig, ook met de tekst. Het past allemaal goed samen qua verhaal en op het album en de design met de albumnaam. Zelf vind ik het ook een stoere mooie naam, het moet catchy zijn, kort en krachtig en een harde term. In het begin had ik alleen Hostile maar Program kwam erbij, voor de digitale vorm. Muziek wordt tegenwoordig ook allemaal digitaal gemaakt, zodoende kwam ik bij deze naam.

Crypsis Program HostileWaarom kom je op dit moment met een nieuw album? Aangezien er de aankomende tijd veel albums uit komen.

Ik had het vorig jaar december al aangekondigd, maar de bedoeling was eigenlijk om het album vorig jaar al uit te brengen. Alleen toen kwam Joey (Radical Redemption) ook al met een album en het jaar daarvoor kwam het Minus Militia album uit. Ik vond het niet verstandig om mijn album in hetzelfde jaar als het album van Joey uit te brengen en hij is natuurlijk ook mijn naaste collega bij Minus is More. Eigenlijk zou ik het album begin dit jaar al uitbrengen, we hadden zelfs al een launch-party maar uiteindelijk ging dat ook niet door. Vervolgens hebben wij besloten om het album op Supremacy uit te brengen en dus in september.

Tijdens de eerste editie van Supremacy hebben jullie met Minus Militia jullie album uitgebracht. Is Supremacy daardoor een feest met een unieke betekenis voor jou?

Weet je wat het is? Je bent daar in een tempel met alleen maar pure liefhebbers voor hardstyle en raw hardstyle en ook voor mij, dat zijn mijn fans en er is dus voor mij geen betere plek om Program Hostile te releasen en te promoten dan op Supremacy. De hele show en de showcase erbij die Supremacy voor mij maakt, dat gaat er super dik uit komen te zien. Nogmaals, voor mij is er geen betere plek dan Supremacy om het album te releasen.

Supremacy staat bekend om haar dikke shows tijdens albumreleases. Kun je al wat zeggen over de show die je gaat geven?

Toevallig ben ik daar vorige week over gebeld door Supremacy en er zijn een paar plannen gemaakt, maar uiteraard mag ik daar niks over zeggen. Het enige wat ik kan zeggen dat we veel gaan werken met visuals, de artwork zal een rol gaan spelen en de mensen kennen de teksten dan natuurlijk nog maar voor de helft, dus daar gaan we ook nog zeker wat mee doen. Er moet gewoon tijdens Supremacy een Program Hostile ervaring ontstaan.

In je liveset op Defqon 1. staan enkele ID’s, zijn dat tracks van je nieuwe album?

Alle ID’s in die liveset zijn inderdaad nieuwe tracks van mijn album, maar het zijn wel allemaal beta’s. Ze zijn nog wel aangepast na die liveset. Bij één track zit nog een mooi verhaal aan vast. Ik wilde een track graag draaien, maar hij was eigenlijk nog helemaal niet af. Toch heb ik hem wel gedraaid als een test om te kijken hoe die zou klinken. Ik was alleen niet helemaal tevreden over de flow en uiteindelijk heb ik aanpassingen gedaan aan de track, maar van de hele track is niks meer overgebleven en is het een hele nieuwe track geworden. Misschien geef ik die wel gratis weg, maar op dit moment gaat er niks mee gebeuren. Het is gewoon fijn om op zo’n feest nummers uit te testen. Kijken hoe de klank is, moeten de kicks harder of zachter, moet de stemwaarde beter, daar denk je dan nog over na.

Hoe reageerde het publiek op je set en daarbij ook op je nieuwe nummers?

De hele set was gewoon super vet! De vibe op Defqon was gewoon in één woord geniaal die vrijdag. Dit jaar was mijn mooiste Defqon ooit en die hele tent ging van voor tot achter compleet los. Later is de set online gegaan en ik heb geen enkel negatief woord gehoord en daar doe je het gewoon voor.

Je hebt vorige week ‘Punish’ als preview online gezet. Ben je nog meer van plan op het gebied van previews of laat je het bij deze preview om je fans in het duister te laten tasten?

Er komen uiteraard meer previews aan. Ik wil eigenlijk zoveel mogelijk previews uitbrengen voordat het album uitkomt. De aankomende weken komen er nog verschillende previews online. Het liefst zou ik het hele album als preview online willen zetten, maar dat is te kort dag.

Op Cryptology heb je samengewerkt met verschillende dj’s. Heb je voor Program Hostile samengewerkt met andere artiesten?

Ik heb uiteraard weer een collab gemaakt met Joey. Met hem kan ik heel goed samenwerken, hij is mijn labelgenoot maar daarbuiten ook een goede maat en zitten we vaak samen in de studio. Verder heb ik weer een collab met Adaro, één met Sub Sonik en ook één met Unexist. Verder staan er op Program Hostile nog drie remixes. Eén van Frequencerz, zij hebben ‘Torture’ geremixed, Act of Rage heeft ‘Furious’ geremixed en Brennan Heart heeft een nummer van mij geremixed voor het album. Ik ken Fabian al best wel een tijdje en hij had al een hele tijd geleden beloofd een remix te maken. Tot dit album kwam dit er niet van, want hij is druk en ik ben druk, maar toen kwam Program Hostile en heb ik weer contact met hem gezocht, hem gezegd dat ik met een nieuw album kom en dat ik graag een remix van hem wil. Dat heeft hij dus gedaan en dat is gewoon super vet! Ik vind het ook gewoon tof dat hij voor een raw hardstyle dj een remix doet. De remix is ook helemaal in de stijl van Brennan Heart en past ook helemaal in het verhaal dat het album wil vertellen, dus daar ben ik super blij mee!

Je richt jezelf heel erg op Dark and Filthy hardstyle, heb je voor Program Hostile nog geëxperimenteerd met een andere vorm van hardstyle?

Het hele album is vrij gevarieerd, maar wel stevig. Iedereen kent Crypsis en Crypsis is altijd anders geweest als andere als je kijkt naar Statement of Intent en Cryptology. Program Hostile is precies hetzelfde met een nieuwe vibe en een nieuwe sound, maar toch wel die Crypsis invloeden. Als de mensen het album gaan luisteren, na de release, dan zullen ze merken dat er ook een paar tracks zijn met een trance vibe. Een paar andere tracks zullen drum-’n- bass invloeden hebben, puur omdat ik best veel naar drum-’n-bass luister. Eén track op het album zal heel erg dark gaan worden, het is eigenlijk gewoon een horrorverhaal. Verder heb ik dus een collab gedaan met Unexist, dus er zal ook een hardcore plaat op het album komen. Het album is gewoon heel gevarieerd, van trance naar raw en hardcore. Ik beschrijf het album dan ook als ‘Muziek voor mannen’!

Je vorige album bestond uit twee cd’s. Hoe gaat Program Hostile eruit zien?

Als je kijkt naar Statement of Intent en Cryptology dan zie je daar twee cd’s. De eerste cd zal de full versions bevatten en de andere cd de mix versies. Never change a winning team, zoals ze dat altijd zeggen. Met de eerste cd kunnen de dj’s ze gewoon draaien als ze dat willen en de tweede cd is voor in de auto bijvoorbeeld.

Crypsis Program HostileWanneer is het nieuwe album voor jou geslaagd?

In mijn ogen is het album nu al geslaagd. Ik heb het album misschien al wel 1000 keer geluisterd, maar het luistert gewoon lekker weg en ik ben er zwaar en zwaar blij mee. Wat er voor de rest nog bijkomt, dat is dan mooi meegenomen. Als je ook de reacties ziet op ‘Punish’ die waren allemaal positief, dat was gewoon vet man!

Bij een album heb je vaak dat enkele nummers in de vergetelheid raken. Van welk nummer op je nieuwe album ben jij overtuigd dat dat zeker niet het geval gaat zijn? Zit er op het album nog een track die mensen vaker moeten luisteren om die track te kunnen waarderen, dus een verborgen pareltje?

De titel song van het album ‘Program Hostile’, die ik samen met MC Nolz heb gemaakt, dat is echt een eye catcher en die zullen de mensen echt niet vergeten. Maar bijvoorbeeld ook het nummer dat ik heb gemaakt van Adaro. Dat is een nummer die het goed doet op feesten, heeft ook een party tune in zich. Daarnaast zullen ‘Revelation’, ‘Smackinghead’ en de remix die Act of Rage heeft gemaakt (‘Furious’) goed in de smaak vallen, maar ik denk zelf dat heel veel tracks goed onthouden zullen worden.
In het midden van het album wilde ik graag een break down hebben, zodat de mensen een ‘rust’ momentje kunnen pakken en daarna weer verder te gaan met het album. Dus heb ik van het album Statement of Intents de track ‘The 6th Path Way’ gepakt en daar een remix van gemaakt, genaamd ‘The 6th Path Way Experience’. Dat is puur een rustmoment op het album, maar ik weet niet of de hardstyle mensen dat kunnen waarderen en de track zal ook echt niet gedraaid gaan worden op feesten maar het past wel ontzettend goed op het album.

Je begint je album showcase bij Bass Protocol in Club Rodenburg. Waarom is je album showcase in Club Rodenburg en bijvoorbeeld niet in Markelo of ergens anders in Twente?

Club Rodenburg was er vrij snel bij en ik heb vaak in die tent gedraaid, daarbij komt ook nog dat ik de eigenaar vrij goed ken en er een goede klik is. Club Rodenburg heeft ook een goede vibe en het is altijd prettig samenwerken met de mensen daar. Waarom zou je verder zoeken als je het al hebt? Verder qua showcases zijn het in Nederland alleen nog opties en ligt nog niks vast, maar ik heb al wel een paar showcases voor in het buitenland. We zijn bezig in Oostenrijk, Zweden, Australië en nog een aantal landen.

In 2014 had je On The Loose op Youtube en zagen we dat je samen met Joey bezig was met een nieuwe studio. Hoe staat het nu met de nieuwe studio?

Ik zou inderdaad met Joey eerst een studio bouwen, maar dat is uiteindelijk toch niet doorgegaan omdat ik zelf bezig was met het bouwen van een nieuw huis. Het leek mij daarom wel handig om in mijn eigen huis een studio te bouwen. Joey heeft zijn studio daar wel gebouwd, maar ik heb dus voor mijn eigen huis gekozen.

Je hebt al op alle grote feesten gestaan, is het volgende doel een volledig eigen solo-event? Want je hebt natuurlijk al een eigen stage gehad op Thrillogy.

Een eigen solo-event is niet echt mijn doel. Mijn volgende doel is om meer naar het buitenland te gaan, zodat de Crypsis vibe over de hele wereld verspreidt wordt. Ik ga 17 september bijvoorbeeld naar Amerika en zo hoop ik daar meer boekingen te krijgen. Het is niet alleen Amerika, in Australië kom ik ook graag en die scene is nog steeds groeiende. Vorig jaar was ik ook nog in Japan en de mensen daar zijn zo dedicated, maar de scene is nog zo klein daar. Als ik daar dan iets kan bijdragen om de scene te laten groeien, dan is dat super vet. Daarbij komt dat Aziatische markt nog helemaal open ligt en men vaak nog niet eens weet wat hardstyle is. Mij zou het echt mooi lijken om daar door te rocken. Ik wil gewoon mijn sound verspreiden over de hele wereld. Toch blijft Nederland de kern en ik zal daar altijd blijven draaien.

Grzegorz, hartstikke bedankt voor je tijd en voor dit interview. Succes op Supremacy en maak er een dikke avond van! Het album Program Hostile kun je hier pre-orderen: http://store.minusismore.com/

 

Reageren