Thomas Sterks
Door Thomas Sterks

Veel mensen denken bij grote festivals aan het midden en zuiden van het land, terwijl er juist in het hoge noorden ook een hele hoop te doen is. Wat dacht je van Kings of Core, Kingsland, Hardstyle in the Park en Indicator? Promised Land Festival is er ook zo eentje.

Op zaterdag 14 én zondag 15 mei is het namelijk weer tijd voor de derde editie van het tweedaagse Promised Land Festival in Recreatiegebied De Groene Ster nabij Leeuwarden. Twee dagen lang creëert organisatie Promised Land Festival samen met haar bezoekers een eigen eiland met eigen idealen. Het biedt maar liefst 5 verschillende stages, waaronder eentje die volledig is gevuld met de grootste hardcore, hardstyle en Freestyle artiesten.

Dat, samen met het feit dat tickets vanaf slechts € 29,95 kosten, klinkt als het ideale recept voor een uitzinnig feest. Hoe komt het dan dat er nog zo veel mensen niet op de hoogte zijn van deze feesten in het noorden van het land? We spraken met organisatie van Promised Land Festival, verantwoordelijk voor events als Promised Land Festival, Xplode en Cirque du Freakz en vroegen ze over het organiseren van grote events in Noord-Nederland. 

Dag heren, bedankt dat jullie voor ons de tijd hebben genomen. Zouden jullie kunnen beginnen door wat meer te vertellen over jullie organisatie?
PL: Wij zijn een organisatie vol met liefhebbers die sinds 2009 begonnen is met het eerste Hardstyle outdoor festival in Leeuwarden. Hier is dan ook Xplode geboren. Na 2 succesvolle edities wouden we gaan kijken naar andere evenementen en zijn we rondom Leeuwarden gestart met het organiseren van verschillende dance evenementen o.a Hemels Festival. Sinds 2014 hebben we de eerste editie van Promised Land Festival georganiseerd dit was een daverend succes want we zijn het enige meerdaagse dance festival met camping en een breed scala aan genres in het noorden, Je kan dus wel zeggen dat we een organisatie zijn die hard aan de weg timmert.

promised land festival
Sinds 2009 hebben jullie al vele events opgezet met ook vele duizenden bezoekers. Hebben jullie het idee dat dit moeizamer gaat dan in het zuiden van het land?
PL: Naar ons idee is dit zeker moeilijker dan in het zuiden van het land. Het zuiden van het land kent vele grote festivals die eigenlijk allemaal succesvol zijn. Kijk naar Decibel Outdoor, Pussy Lounge, Rebirth Festival, Dream Village, Harmony of Hardcore etc. Allemaal erg succesvolle evenementen die ondanks de hevige concurrentie nagenoeg altijd uitverkocht zijn. Helaas blijkt dit in het noorden van het land toch een stuk lastiger te zijn. Er zijn slechts een beperkt aantal festivals die het voorrecht hebben om vroegtijdig uitverkocht te zijn. In Groningen en Friesland blijkt het toch lastig te zijn om echt een festival neer te zetten dat een groot aantal bezoekers trekt ondanks een goede programmering (10.000+bezoekers). Gelukkig zit er in de bezoekersaantallen van Promised Land nog steeds een stijgende lijn.

Het kost alleen meer tijd om een dergelijk festival echt van de grond te krijgen. Gezien het grote aantal festivals in Nederland kiezen veel party gangers uit het noorden toch voor de bekendere festivals zoals o.a. Defqon. Dit zijn festivals met dermate grote budgetten dat er natuurlijk ook qua artiesten meer mogelijk is. Dit trekt toch ook bezoekers uit Friesland en omstreken en het geld kan natuurlijk maar 1 keer uit gegeven worden. Mensen maken dus keuzes. Verder is de dichtheid van de bevolking natuurlijk ook een groot verschil t.o.v. het midden en het zuiden van het land. In het noorden zijn er relatief gezien weinig grote steden terwijl vanuit het zuiden bijna elke grote stad (Breda, Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en zelfs Den Haag en Rotterdam) op een prima reisafstand ligt van de eerdere genoemde festivals. Ons bereik qua potentiële bezoekers is dus per definitie al lager dan de festivals in het zuiden van het land. 

Hoe groot is jullie doelgroep in het noorden van het land?
PL: Onze focus ligt met name op heel noord Nederland door het middel van het festival zo te positioneren door de programmering en de fantastische locatie streven we erna dat we binnen een paar jaar een festival van nationaal alure zijn.

Als organisatie hebben jullie verschillende concepten, welke richting is het meest populair in het noorden?
PL: In het noorden (en met name Friesland) zijn de hardere stijlen toch wel favoriet.

promised land festival 2
Waarom hebben jullie ervoor gekozen om in het noorden te blijven en niet naar het zuiden te verhuizen met de events?
PL: Onze roots liggen hier. Verder natuurlijk de eerder genoemde concurrentie. In het zuiden van het land er zijn al genoeg festivals waar volgens ons geen ruimte meer is voor een nieuw concept. Hier in het noorden hebben we de ruimte om HET dance festival van het noorden te worden. Daarnaast zijn we wel met onze andere concepten zoals bijvoorbeeld 90’s evenementen ook te vinden in de rest van het land.

Hebben jullie veel last van concurrentie, of zien jullie dat niet zo?
PL: Lokaal is er natuurlijk genoeg concurrentie. Kijk naar Indicator, Heaven Outdoor en Kings of Core. Toch zijn we van mening dat er nog genoeg ruimte is binnen de huidige scene in het noorden om Promised Land Festival uit te bouwen naar een succesvol jaarlijks terugkerend evenement. Op dit moment zijn we in Friesland in ieder geval het grootste dance festival en daar willen we natuurlijk de komende jaren graag verder op bouwen. Leeuwarden is in 2018‘De Culturele Hoofdstad van Europa’ en zal Promised Land Festival een key event zijn en streven we naar +20.000 bezoekers.

Hoe proberen jullie op dit moment mensen uit het midden/zuiden van het land te trekken?
PL: Dit doen we voornamelijk door het inzetten van Social media, Print media, Radio en TV spots.

Merken jullie dat dit aantal groeit de laatste jaren, of neemt het juist af?
PL: Het eerste jaar hebben wij ons voornamelijk gericht op het noorden, je moet het in eerste instantie toch van je eigen regio hebben.

Maar gelijk na de eerste editie hoorde we al veel mensen over Promised Land Festival, dit kwam ook omdat wij de eerste editie een echte “WOW” factor wouden creëren en dit is ook gelukt want we wouden iets neerzetten wat in het noorden nog ontbrak. Daarna kon het ook niet uitblijven dat de rest van Nederland kennis begon te maken met Promised Land Festival, Dit jaar zien we dan ook een stijgende lijn in de kaartverkoop uit de rest van Nederland.

Waarmee probeert Promised Land Festival zich te onderscheiden van andere festivals?
PL: Zoals de naam al zegt; “Wij zijn het beloofde land waar je al je zorgen kwijt kan en helemaal op kan gaan in de fantastische natuur de heerlijke intieme sfeer en het brede scala aan muziek zodat iedereen met elkaar kan genieten.”

De line-up liegt er ook niet om, hoe hebben jullie deze samengesteld?
PL: De complete line up is gezamenlijk als team opgezet. Per stage zijn er verschillende personen verantwoordelijk voor het invullen van de artiesten. We kijken natuurlijk naar de gevestigde artiesten (zoals bijvoorbeeld Radical Redemption, Angerfist, The Viper, Darkraver en Korsakoff) maar vinden het heel belangrijk om een podium te bieden aan de rising stars van dit moment zij zijn namelijk onze toekomst. Zo hebben we dit jaar bijvoorbeeld Prefix & Density, Regain, Ecstatic en Aeros staan.

De laatste 2 namen hebben we ook benaderd om ons anthem te laten maken, Dit hebben de heren echt fantastisch gedaan want alles wat Promised Land is hebben zij vertaalt in een muzikaal geheel.

Wat betreft de andere stages werken wij met hetzelfde principe. Op elke stage staan verspreid over beide dagen zowel de gevestigde orde als nieuwe en talentvolle artiesten. Verder is er uiteraard ook volop ruimte voor lokaal talent. Elke stage is ruim vertegenwoordigt door lokale artiesten. Gelukkig hebben we een aantal artiesten uit Regio die op dit moment flink aan de weg timmeren zoals bijvoorbeeld Dutch Movement.

promised land festival 3
Welke stijlen worden er vertegenwoordigt? Want jullie hebben namelijk maar liefst 5 area’s.
PL: We hebben een breed scala aan genres. Onze outdoor mainstage is de Copa Cabana, dit is een stage waar heel breed geprogrammeerd word van urban naar tech/future/house en als afsluiter EDM en Hardstyle. Onze indoor Mainstage Xplode, hier wordt alles wat hard dance te bieden heeft geprogrammeerd. Begin van de middag lekker genieten van de euforische sound om daarna lekker uit je plaat te kunnen gaan op de beste Raw en Hardcore.

Dan hebben we Cirque Du Freakz ons freestyle concept. Niks is te gek. Confetti, opblaasdieren enz. En de beste freestyle beats. Kortom een groot gekkenhuis. De Fissakom de naam zegt het al! Fissa Fissa Fissa met Zaterdag de lekkerste urban/trap sound en op zondag keren we terug naar de jaren 90 om deze fantastische tijd weer te herleven. een groot feest dus! En als laatste Club Caravana. Intiem, en zomers genieten op de allerbeste techo/techhouse.

Als laatste willen we vragen wat jullie de (mogelijke) bezoekers van Promised Land Festival mee willen geven. Waarom moeten ze langskomen?
PL: Promised Land Festival is een intiem en gezellig feest waarbij de sfeer en muziek centraal staan. Hier hechten we veel waarde aan en daardoor doen we ons best om dit zo goed mogelijk te leveren aan onze bezoekers. Verder bieden we uiteraard een dikke line-up die dit jaar wederom met zorg is samengesteld. Met al deze ingrediënten bij elkaar belooft Promised Land Festival 2016 weer een knalfeest te worden!

Hebben we je interesse gewekt? Kaarten voor Promised Land Festival zijn nog steeds verkrijgbaar via onze website. Kijk voor meer informatie op promisedlandfestival.com

Reageren