Robin van der Kooi
Door Robin van der Kooi

En na Koningsdag overleefd te hebben, was het al vrij snel de beurt aan Bevrijdingsdag. Overal in het land waren er mooie evenementen georganiseerd, maar het grootste vond toch wel plaats in Zwolle. De hoofdstad van Overijssel telde maar liefst 25.000 uitzinnige liefhebbers van hardstyle en housemuziek. Grote namen als B-Front, Nervo en Sam Feldt waren gestrikt om een extra dimensie te geven op deze zonovergoten dag.

Hot hot hot

En hoe lekker is het om na wake up de raampjes open te gooien om vervolgens een lekker zonnetje op te merken. Piet Paulusma had volledig ingezet op Bevrijdingsdag 2018 en de weergoden stemden in met zijn verzoek. Het resultaat: zon zon en nog eens zon. Echt geen enkel wolkje viel te bespeuren en dus kwamen de korte broeken en zonnebrillen uit de kast. Tel daar een heerlijke line-up bij op die door High Energy Events werd samengesteld en je kon je wel bedenken dat er slechtere omstandigheden te bedenken waren om te feesten.
We arriveerden tijdens de set van Devin Wild en Adrenalize, zo rond de klok van twee. Twee jonge mannen met bijzonder veel skills. Over het algemeen een euforische sound maar vooral Devin Wild wil daar nog wel eens een raw kick aan toevoegen. Bijvoorbeeld bij het nummer ‘Break Through’ die hij ook op Bevrijdingsdag dropte. Wat een geweldige plaat en hopelijk horen we deze nog vaak deze zomer. Ook hoorden we nog een plaat waar ik persoonlijk veel ‘warme’ herinneringen aan bewaar genaamd ‘Whenever The Light Ends’. In de zomer van 2017 een veelgehoorde plaat en hopelijk in 2018 weer veel van de partij. Nadat we ook nog eens ‘Men Of Steel’ voorbij hoorden komen, wisten we dat het langzaam tijd was voor de volgende act: TNT!

Italian Sounds

Deze twee grootheden horen- en zien is altijd weer een genot. Veel afwisseling van oude en nieuwe platen, een lekkere italian sound en enkele house-achtige deuntjes omgebogen in een hardstyle jasje. Ik zou het nog net geen freestyle noemen maar het heeft er wel wat van weg. Zo kwam de plaat ‘Africa’ weer eens uit de speakers en ging het publiek ook los op de nieuwe plaat van TNT ‘Chasing The Sun’. De twee heren vermaakten zich prima en menig zweetdruppeltje werd opgevangen door de mensen vooraan. Een lekker gevarieerd setje en de volgende Italiaanse grootheid stond alweer klaar om ze heren van TNT af te lossen. Zatox is zijn naam en wat was het leuk om ook hem weer eens te horen draaien. Omdat je geen andere hardstyle area’s had, werd je min of meer verplicht gesteld om alles te horen en mee te maken, of je moest naar de housestage uitwijken. Zo konden we ook de gehele set van Zatox ervaren en nummers horen als ‘Wild Wild West’ en ‘Rock Civilisation’ van Headhunterz. Ook hoorden we de plaat ‘FTP’ waar E-Force de remix op maakte. Kortom: een lekker setje, wat ik eigenlijk niet zo verwacht had.foto van Dance4Liberation.

Back 2 the Dutch

Na dit lekkere Zatox uurtje was het de beurt aan D-Block & S-te-Fan. De twee heren die ook geregeld house platen draaien, werden vandaag toch echt verwacht in de hardstyle. Voornamelijk melodie maar soms toch nog een klein hard kickje. Een plaat die ik zelf wederom erg prettig vindt om te beluisteren is ‘In The Dark’. Een relatief nieuwe plaat van het laatste album van D-Block & S-te-Fan én met een enorm hoog ‘feel-good’ gehalte. De hele set van ze was eigenlijk een lust voor het oor. ‘Angels & Demons’, ‘Fired Up’ en ‘High Power’ van D-Sturb kwamen o.a. voorbij en het terrein was inmiddels volledig volgelopen. De hete uurtjes van de dag zaten er nagenoeg op en dus kon er ook wat intensiever gedanst worden.

Goede fijne setjes gaan snel voorbij en dus stond de man met de bewegelijke armen alweer klaar om zijn sounds te verspreiden over de Grote Voort. Frontliner is the man of the hour en ook deze man hoor ik niet heel vaak meer dus keek ik erg uit naar zijn setje en bijbehorende tracklist. ‘Magic’, ‘Discorecord’ en ‘Better Of Alone’ in the mix waren enkele tracks waarvan we konden genieten. Lekker om dit weer eens gehoord te hebben, want aan menig Frontliner-plaat heb ik hele mooie herinneringen. Na the Melodyman was het de beurt aan Mr. Psyko. Wie zijn Facebook en/of Insta account volgt, weet hoe psyko deze man is. Ik moet er toch elke keer weer om lachen. Zo kon je deze week genieten van zijn helikopter vlucht waar Psyko Punkz, zacht gezegd, flink van ‘genoot’. Ook draait hij nog een puik setje en koos hij o.a. voor ‘Spaceship’, ‘Down To Earth’ en ‘Love This Life’. Na deze gekke jongen gingen we een tandje sneller en was het de beurt aan Sub Zero Project.

Harder en hotter

Openingsnummer was ‘The Project’ en het publiek pikte dit signaal goed op. Het mocht harder, het móést harder. De heren, uitgedost in hun smiley kleren, kozen bijv. voor de plaat ‘Reading For This’. Wat is dit toch een heerlijk nummer dat waarschijnlijk deze zomer ook weer vaak zal terugkomen in hun dj sets. Ook hoorden we de track van het mini album van Headhunterz: ‘Our Church’. Een plaat waar je duidelijk de kicks van Sun Zero Project in kan terughoren, maar waar ook Heady zijn melodieuze sounds in laat terugkomen. Een heerlijk setje waar we de meeste platen vaker horen in de setjes van deze twee talenten. Niet bijzonder afwisselend, maar zeker goed te doen richting de hardere uren van het evenement. Omdat we inmiddels richting de klok van negen gingen waren de lasers goed zichtbaar.foto van Dance4Liberation.

Muziek van de toekomst

Phuture Noize draaide een live-setje van dertig minuten en dat was wel absoluut genieten. Het hoogtepuntje uit zijn set was ‘Global Citizens’. Een enorme beukplaat die het signaal gaf dat er best nog meer zweetdruppels van het voorhoofd af mochten. We werden getrakteerd op een voorproefje van het aankomende album van Phuture Noize: Black | Mirror Society. Dit voorproefje smaakte absoluut naar meer!

Na deze snelle dertig minuten nam Deetox het over. Diana, lang uit de roulatie geweest vanwege enorme pech, is weer helemaal terug. En dat was te zien ook! De Queen of Raw ging volledig los bij het nummer ‘Torture’. Verder knalde de toptrack van het moment ook uitermate fijn door de speakers: ‘Party At My Place’ van D-Sturb! Man wat was dit uurtje genieten, voor mij dan ook hét uurtje van de dag. Ook hoorden we nog ‘Unstoppable’ uit de boxen klappen.

Na een kleine break tijdens B-Front kwamen er nog de een aantal nummers van Bobbie voorbij die we nog net konden meepakken: ‘One By One’ en ‘Dark Moon’. Een betere terugkomer na een korte pauze is lastig in te denken.
De kroon op het werk was natuurlijk de track ‘Freedom’ van B-Freqz. Niet alleen paste deze track thematisch heel goed bij het feest, maar de sfeer en energie van deze track zijn niet voor de poes.

Afsluiten gaat het best met hardcore!

Na B-Front mocht Public Enemies het evenement eindigen in stijl. Dit ging dan ook nog een tandje harder en sneller waardoor we in de categorie Hardcore terecht kwamen. Platen zijn mij onbekend maar dat het even flink hakken was, konden we goed zien door allerlei betoverende dansjes die om ons heen verschenen. Met deze dansjes kwam er ook een einde aan dit bevrijdingsfeest. Niet alleen was dit een perfecte dag qua weer, maar de setjes en het sfeertje waren even lekker. Een betere dag om onze vrijheid te vieren, hadden de weergoden ons niet kunnen gunnen, dus bij dezen worden degenen die ons van boven in de gaten houden bedankt.foto van Dance4Liberation.

Foto’s via Facebook-pagina Dance4Liberation 

Beoordeling

  • Line-up90%
  • Locatie80%
  • Geluid80%
  • Stage75%
  • Show75%
  • Sfeer80%

Overall
waardering

80%

Een groot compliment moet ik de organisatie van High Energy Events maken. Een heerlijke line up en de grootste van Nederland als het gaat om hardstyle tijdens Bevrijdingsdag. Op het zeer beperkte aantal kluisjes na, was alles erg goed geregeld allemaal! Tot in 2019 uiteraard!

Reageren