Maartje Hagenbeek
Door Maartje Hagenbeek

Endymion is een gevestigde naam in de wereld van de hardere stijlen. Bart, Bas en Jelle maakten eerst hardcore, nu raw hardstyle. Welke scene het ook is, al 20 jaar produceren zij muziek en draaien ze op de grootste feesten. 20 jaar, dat is niet niks. Wij spraken Endymion over Nightbreed, een album en de toekomst.

Aangekomen bij de studio van Endymion zitten de heren al te wachten: Bart, Bas en Alfred the Rooster – of was het misschien toch Jelle? Al twintig jaar werken ze samen, maar nog altijd hebben ze de grootste lol en dat straalt helemaal van hen af. Ze vertellen over Alfred op REBiRTH festival en hoe hij een rol gaat spelen op het nieuwe album Invincible. Het is lachen geblazen en het ijs is meteen gebroken.

Een handvol albums, tientallen EP’s en een switch van hardcore naar hardstyle later, maakt Endymion nog steeds muziek. In 1998 releasede het drietal de eerste tracks ‘Failure’ en ‘Judge Of Darkness’. In 2015 besloten de heren dat hardcore niet meer aansloot bij hun stijl en ze maakten de overstap naar raw hardstyle. De heren vonden dat het tijd werd voor iets nieuws.

We Are The Nightbreed

Het nieuwe begin vond Endymion in de vorm van hun eigen label Nightbreed. Het label is vandaag de dag – vanzelfsprekend – erg belangrijk voor de heren en dat laten ze ook zeker doorschemeren. “We waren al 17 jaar bezig, maar een eigen label hadden we nog niet. Wel deden we veel dingen al zelf, zoals bijvoorbeeld artwork. En daarbij hadden we al een groepje artiesten om ons heen verzameld die zich wel bij ons label wilden aansluiten”, lichten ze toe. Bass Chaserz, Degos & Re-done, High Voltage, MYST, Crystal Mad en A-Riser zijn aangesloten bij het We Are The Nightbreed label. “Toen we eenmaal begonnen waren, ging alles echt in een stroomversnelling”, vertelt het drietal met ongeloof in hun ogen, alsof ze het succes van hun eigen label nog steeds niet volledig beseffen. En dat terwijl DJ’s van het label steeds vaker geboekt worden en echt doorbreken. Dat geeft de heren een enorme kick. “Wanneer je de zaal los ziet gaan bij MYST of Bass Chaserz vult je hele lichaam zich met trots. Zo mooi om dat mee te mogen maken”, vertelt Bart met een enorme glimlach op zijn gezicht.

Wanneer het gesprek zich vordert, vertellen de heren dat huidige ontwikkelingen in de scene – naast de Nightbreed-artiesten – hen ook de wil geven om door te blijven gaan met het produceren van muziek. “De laatste tijd zijn er een aantal artiesten die de scheidingslijnen aan het doorbreken zijn”, legt Jelle uit. “Iedereen denkt altijd zo statisch en in hokjes, wij houden daar echt helemaal niet van.” Ze leggen uit dat ze het juist fijn vinden om buiten de kaders te treden, want Endymion heeft altijd al dingen gedaan die ze leuk vonden die niet per se de regels volgden. “Wij hebben ons er jarenlang hard voor gemaakt om juist zoveel mogelijk verschillende dingen te kunnen doen”, vertellen ze vol passie. “De tracks van ons nieuwe album ‘Invincible’ beslaan ook het hele spectrum van de hardere stijlen met af en toe zelfs een uitstapje naar een totaal ander genre. Wij vinden dat leuk om te doen, dus dan doen we dat.”

“Het wordt een heel bijzonder album”

“We nemen je mee in een reis door de tijd, een reis door het bestaan van Endymion.” De heren vieren hun 20-jarige jubileum namelijk met het spiksplinternieuwe Invincible. “Het wordt een album met een beetje van alles. Nieuwe raw hardstyle muziek en de grootste Endymion hits in een nieuw jasje”, licht het trio toe. “Wanneer de oudere generatie Endymion hoort, denken zij gelijk aan tracks als ‘Broken’, ‘A New Today’, ‘Abduction’, ‘Pussy Motherfuckerz’ en ‘Gladiator’. Deze nummers zijn onder handen genomen door de grootste artiesten en worden opgenomen op het album.” Endymion vertelt dat ze het ergens eng vonden, omdat ze hun grootste hits zomaar afgeven aan andere artiesten. Maar gelijk schaven ze dit idee bij en vertellen dat het juist mooi is dat deze remixen nu gemaakt worden. “Fans die nieuw zijn in de scene, kennen die nummers helemaal niet. Zo leert ook de nieuwe generatie onze oude tracks kennen, maar dan voor deze tijd”, lichten ze toe.

Een 20 Years of Endymion album inclusief hun grootste hits, dat belooft wat. Maar hier houdt het hele feest nog niet op want hun twee decennia durende carrière wordt ook gevierd met de achterban. En dat doen de heren op verschillende festivals. “Op The Gathering van Defqon.1 draaien we natuurlijk een 20 years set en op The Qontinent hebben we onze eigen hosting, ook tijdens de pre-party. Die vrijdag sluiten we deze eerste dag van het weekend festival af in stijl”, vertellen de heren glunderend. Het lijkt alsof ze een hoop in petto hebben voor hun fans en ze lichten nog een tipje van de sluier op. De set biedt de fans een reis door het bestaan van Endymion, geheel in stijl met Invincible.

Niet veel artiesten houden het vol om 20 jaar actief te zijn in de scene. De heren van Endymion zijn zich heel bewust van de kracht die zij hebben. “We zijn met zijn drieën”, antwoorden ze in koor op de vraag waar hun kracht ligt. Het lijkt wel of ze hier geen seconde over na hoeven te denken. “Hierdoor krijg je een soort kwaliteitsfilter. Als we het niet allemaal tof vinden, dan brengen we zoiets meestal ook niet uit”, lichten ze nog verder toe. Daarbij is het drietal al vrienden vanaf het eerste uur en weten ze dus precies wat ze aan elkaar hebben. Hierdoor hebben de vrienden vandaag de dag nog steeds de grootste lol.

“Uiteindelijk gaan wij achter de schermen aan het werk”

“Het was even vol gas voor het Endymion album. En nu ook met alle promotie hiervoor”, vertelt het drietal en de passie die hen drijft om Invincible te maken is voelbaar. Na het album zullen de heren nog zeker een aantal jaar muziek blijven maken, maar op een gegeven moment zullen ze een stapje terug gaan doen. “Uiteindelijk willen we toch meer achter de schermen aan het werk gaan. We zijn dat nu nog aan het opbouwen, maar het doel is om ons volledig te gaan richten op de artiesten van Nightbreed. We gaan de DJ’s begeleiden, helpen met managen, marketing, noem het maar op.” De uitspraak doet schrikken en onmiddellijk volgt de vraag of dit in de nabije toekomst al gaat gebeuren. “Nee dat is nog wel een aantal jaar weg hoor”, antwoorden zij lachend.

Op dit moment doet Endymion alleen wat Endymion leuk vindt. Dat is ook wat de heren in de nabije toekomst gaan doen. “We doen wat we tof vinden, wat op ons pad komt en twijfelen geen seconde om nog meer ‘gekke’ uitstapjes te maken”, vertelt het drietal lachend. De komende jaren gaan we dus nog genoeg horen van de drie heren. “Wij volgen ons hart en naar onze mening zou iedereen dat moeten doen!” Na twee uur komt er toch een einde aan het interview dat gevuld was met mooie verhalen, grappen en anekdotes. De buikpijn van het lachen als gevolg van het gesprek met Bart, Bas, Jelle en Alfred the Rooster maakt de terugreis een stuk dragelijker.

Het nieuwste album Invincible van Endymion is vanaf nu verkrijgbaar via de webshop van We Are The Nightbreed en te beluisteren via alle streamingdiensten. 

Omslagfoto via Endymion

Reacties

  • Gonzalo 17 juli 2018 - 11:38

    Is so crazy! ?

    Quote

Reageren