Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

STARX werkt al meer dan een decennium als DJ en producer in de Amerikaanse muziekindustrie, en is één van de pioniers van het hard psy genre. Vandaag is officieel zijn gloednieuwe track ‘Temple of Life’ uitgekomen, wat dan ook zijn debuut in de Europese hardstyle scene markeert. We praatten met de DJ over de Amerikaanse hard dance scene, zijn splinternieuwe track en veel meer. 

Daniel Fernandez, beter bekend als DJ en Producer STARX, begon meer dan 10 jaar geleden in de Amerikaanse psytrance scene.“Vroeger tourde ik met psytrance door Mexico en Israël. Ik wilde altijd al Europese hard dance muziek met mijn producties combineren, maar toen was de scene nogal conversatief en kon ik mezelf niet echt uitdrukken zoals ik zou willen.” Dit leidde uiteindelijk dan ook tot de creatie van zijn alias STARX. “4 jaar geleden ontmoette ik het team met wie ik het label Harsh Records startte. Dit leidde tot een veel grotere kennis over hard dance – het trok mijn aandacht, ik kon de energie in de muziek zo goed voelen! Ik startte met het mixen van mijn psytrance roots met hard music, en sindsdien ben ik volledige hardstyle/rawstyle tracks gaan produceren. Ik heb het echt gevoel dat dit de start van een nieuw avontuur is.”

“Ik vind het geweldig om van cinematische intros naar old school hardstyle anthems en naar rawstyle te gaan”

Maar wat is hard psy precies, volgens één van haar pioniers? “Het is een mix van de hardstyle en psytrance wereld. Eerlijk gezegd heeft deze sound zich ontwikkeld tot rawstyle met psytrance, psycore en veel meer.” Hoewel STARX het gevoel heeft dat hij meer richting een hardstyle sound gaat, houdt hij ook vast aan zijn ritmische psytrance patronen. “Ik gebruik verschillende sound design elementen om de originele psy sound terug te brengen, zonder de hele tijd gebruik te maken van de rolling bassline. Ik hou er zeker van om de bassline in sommige producties gebruiken als het de juist energie kan toevoegen, maar het hangt af van mijn stemming tijdens het producen.”

STARX Temple of Life

Dus hoewel STARX eigenlijk een hard psy DJ is, verwerkt hij ook zeker veel hardstyle in zijn sets. Daniel wil het publiek tijdens zijn sets dan ook zoveel mogelijk entertainen en meenemen in een ‘journey of sounds’.  “Ik zou de echte STARX ervaring beschrijven als gedreven door energie, veel interactie met het publiek en een overlading aan emoties. Ik vind het geweldig om van cinematische intros naar old school hardstyle anthems en naar rawstyle te gaan. Ik probeer de energie van het publiek te verhogen zodat ze helemaal los kunnen gaan en kunnen ontsnappen aan het dagelijkse leven.”

“De hard dance en hard psy scene in Amerika zijn exponentieel aan het groeien”

Aangezien STARX in Miami woont, kan hij ons in geuren en kleuren over de Amerikaanse hardstyle scene vertellen. “De hard dance en de hard psy scene in Amerika zijn exponentieel aan het groeien: verschillende artiesten werken samen, er komen meer feesten en ze zijn steeds groter, het bereik is duidelijk veel hoger en ga zo maar door. Ook onze Harsh Records label feesten met onze vrienden van Wasted Presents in Californië hebben echt veel goede reacties gekregen. Daarnaast is er natuurlijk een hard dance movement gaande door Chili, Mexico, Brazilië, USA en Canada. Je hebt festivals als EDC, Beyond Wonderland, Project Z en Escape – Basscon die immense aantallen feestgangers aantrekken!” Ook al hoor je de sound nog niet terug in clubs: volgens STARX zijn er meer en meer mainstream acts die ook hardstyle tijdens hun Amerikaanse tours draaien.

STARX Temple of Life

Daniel zal het echte verschil tussen de Europese en Amerikaanse hard dance scene nog moeten ontdekken, aangezien hij nog niet in Europa heeft opgetreden.“Maar, we zijn allebei gepassioneerde groepen die een connectie hebben met de muziek en houden van feesten.” Ook gelooft hij dat iedere scene haar eigen uniekheid heeft, dus dat je ze eigenlijk niet kan vergelijken met elkaar. “Hard dance heeft bijvoorbeeld opzwepende energieke muziek met ontzettend veel passie. Ik weet nog wel dat ook Azië een geweldig publiek had met púre liefde voor de muziek.”

“Ik presenteer jullie mijn sound, met veel respect en liefde voor onze hardstyle community”

Met zijn gloednieuwe track ‘Temple of Life’, die vandaag officieel gereleased is, heeft STARX zijn debuut in de Europese hardstyle scene gemaakt. “Ik heb de juiste energie gevonden, en de drive waar ik nu al jaren naar opzoek was. Ik ben dan ook ontzettend blij dat ik nu de kans heb hardstyle te produceren! Natuurlijk ben ik nog steeds aan het leren en mijzelf aan het verbeteren, maar voor nu durf ik met trots te zeggen dat dit mijn visie op hardstyle is. Ik presenteer aan jullie mijn sound met veel respect en liefde voor onze hardstyle community.” Hoewel STARX alweer 3 jaar geleden begon met hardstyle produceren, heeft hij het gevoel dat het avontuur pas net is begonnen. “Ik hou ervan hoe sterk de hardstyle familie is, en ik identificeer mezelf ook zeker hiermee. Ik ben een artiest die ervan houd om grenzen te doorbreken en om me uniek te voelen in bepaalde elementen – ik streef er dan ook naar om onze scenes te verenigen.”

STARX Temple of Life

In de splinternieuwe ‘Temple of Life’ combineert STARX verschillende genres in één track. “Ik mix graag al deze verschillende stijlen in één groot product, terwijl ik bepaalde elementen uit ieder genre gebruik om een nieuwe unieke sound te creëren. In ‘Temple of Life’ heb ik ook sound FX’s gebruikt die bekend zijn uit de Amerikaanse dubstep scene – zo probeer ik een sound te representeren die uit Amerika komt, maar met de Europese invloeden waarvoor ik zoveel liefde heb.” Er zijn dan ook verschillende artiesten waar STARX in zijn weg naar hardstyle veel inspiratie uit heeft gehaald. “Artiesten als Coone, TNT, Brennan Heart and DJ Isaac doen het nog steeds ontzettend goed! De tracks die ik het liefst luister zijn ‘Coone ft. K19 – Times Gettin’ Hard’ en ‘Brennan Heart ft. Jonathan Mendelsohn – Follow The Light’.”

Aangezien de nieuwe track zeker een succes is voor STARX, heeft hij ook zeker meer hardstyle releases op de planning staan. “Ik heb erg veel ongereleasde tracks – sommige zijn al helemaal klaar, dus check die zeker als ik ze drop! Er komen ook tracks aan met artiesten die jullie goed kennen.” Als laatste wil hij ook nog één van zijn laatste tracks ‘Moksha‘ benoemen. “Het is een grootse hard dance track die gereleased is op KSHMR’s imprint Dharma WorldWide samen met Spinnin’ Records. Ga die zeker checken!”

‘Temple of Life’ is vandaag officieel uitgekomen op STARX’ label Harsh Records. Om up to date te blijven van STARX kun je zijn socials in de gaten houden. “Ik wil de hard dance scene bedanken voor jullie geweldige, gedreven, gepassioneerde mensen. Een toast op de toekomst van beide scenes!”

Afbeeldingen via Facebook-pagina STARX

Reageren