Sharon van der Werf
Door Sharon van der Werf

Een grote hardcore rave onder een snelweg. Het klinkt als iets wat in de jaren ’90, tijdens de opkomst van de hardcore, wekelijks gebeurde met een illegale rave. Voor festivalbezoekers van TITANIUM Festival stond ‘feesten onder een snelweg’ afgelopen weekend nog op het programma. Als het eerste 100% hardcore festival van het jaar érgens om bekend staat, dan is het wel die stage onder de snelweg. Sharon trok voor Hard News haar Air Max uit de kast, en vertelt je alles over de ins en outs TITANIUM Festival.

LEES OOK: Major Conspiracy presenteert allereerste solo-event met BKJN: ‘G.V.D.’

TITANIUM Festival is een samenwerking tussen BKJN Events en Dance2Eden. Het is het eerste festival van het jaar waarbij alleen hardcore centraal staat. TITANIUM biedt voor iedere gabber een stage. Of je nu houdt van frenchcore, uptempo, terror, oldskool of gewoon mainstream hardcore – al deze verschillende subgenres binnen de hardcore zijn terug te vinden, en dat doet veel goeds voor de sfeer op het festival.

Doordat het festival veel verschillende genres aanbiedt, is de line-up ook lekker divers met meer dan 90 artiesten. We noemen een Paul Elstak, Partyraiser, Dr. Peacock, Nosferatu, Darkraver en Sefa, maar ook Noisekick, Promo, Barber, en Dimitri K als afsluiter van het festival. Kortom, voor ieder wat wils.

titanium festival 2023 report bkjn dance2eden vianen

Unieke locatie

Het festival wordt gehouden op een unieke plek die je binnen de hardere stijlen niet vaak tegen zult komen. Allereerst is de locatie in het midden van het land, pal naast de A2. Dat zorgt ervoor dat de locatie enorm makkelijk te bereiken is – het is nog geen uur rijden vanuit grote steden in Nederland, zoals Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Utrecht of Arnhem. Als je over de A2 rijdt, zie je het festival zo liggen. Dat zorgt ervoor dat veel vrachtwagenchauffeurs enthousiast op hun claxon drukken, wat je op de stage ónder die snelweg dan weer goed kunt horen. Het besef dat er duizenden auto’s en vrachtwagens boven je rijden, draagt zeker bij aan de unieke sfeer van het festival.

Maar naast de bekende brug onder de A2, heeft locatie van TITANIUM nog veel meer moois te bieden. Het festival vindt namelijk plaats in een natuurgebied Middelwaard, een normaal gesproken rustgevend gebied met veel gras, bomen en zelfs een strandje. Tel daar 20°C en een heerlijk lentezonnetje bij bovenop, en je hebt de succesformule voor een fantastisch festival te pakken.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TITANIUM Festival (@titaniumhardcore)

Clash of Titans

Het thema van deze editie van TITANIUM is Clash of Titans en dat komt tijdens het festival goed naar voren. Niet alleen door de stoere Viking-uitstraling van de verschillende stages, maar ook met de vijf exclusieve battles tussen verschillende hardcore genres, eveneens onder de naam Clash of Titans. Met deze ‘Clashes’ worden de DJ’s uitgedaagd om te de strijd aan te gaan met andere elementen van hardcore dan uit hun eigen ‘straatje’. Het concept van deze battles is zeer origineel, en zorgt voor sets van artiesten die je normaal gesproken niet zo vaak samen ziet.

Waar je dan aan moet denken? Dr. Peacock vs. Angerfist op de Mainstage, Angernoizer vs. Nosferatu in de uptempo-area. Voor de Early Hardcore battle nam Dr. Peacock het op tegen Ruffneck. The Sickest Squad en Noisekick stonden samen op het podium in de Frenchcore-stage, en Catscan nam het op tegen Vandal!sm in de Millennium-area. Allemaal combinaties waarvan je in eerste instantie denkt, huh, gaat dit wel samen? Maar we kunnen verklappen dat deze verschillende hardcoregenres uitstekend bij elkaar passen. Het zorgt in elk geval voor unieke once in a lifetime-sets waar je eigenlijk bij had moeten zijn. Het was bijvoorbeeld heel verfrissend om de hoed van Dr. Peacock eens boven de draaitafel van de Early-area te zien. En ik was niet de enige die dat vond – de hele stage onder het viaduct stond afgeladen vol toen deze twee giganten hun set draaien.

⚔️ TITANIUM: Dr. Peacock vs. Angerfist ⚔️

⚔️ CONCRETE: Ruffneck vs. Dr. Peacock ⚔️

⚔️ STEEL: Angernoizer vs. Nosferatu ⚔️

⚔️ DIAMOND: Catscan vs. Vandal!sm ⚔️

⚔️ LIQUID: The Sickest Squad vs. Noisekick ⚔️

Een andere Clash of Titans-set waar ik met veel plezier bij aanwezig was, was die van Dr. Peacock vs. Angerfist. De klassieke zin “When I say Anger, you say Fist” werd eens omgewisseld voor “When I say Anger, you say Peacock”, wat het begin van een uitstekende set tussen de twee mannen aftrapte. Nummers als ‘Solid Stigma’ van Angerfist en ‘The Deadly Fist’ van Angerfist en Deadly Guns, werden naadloos gemixt in Dr. Peacock repertoire als ‘Trip To Valhalla’. Het hoogtepunt van de set was voor mij het nummer ‘Drink’ van Dr. Peacock en D-Frek. De sfeer was tijdens dit nummer zó gezellig. Alle festivalgangers zongen uit volle borst mee (“We are here to drink your beer!”), en ik heb veel mensen om me heen zien proosten met volle bierglazen.

Na deze geslaagde clash en een bezoekje aan het (gratis!) reuzenrad, besloot ik om de sfeer te proeven bij de andere stages, zoals de Frenchcore-stage en de Millennium-stage. Vorig jaar ontbrak die laatstgenoemde stage nog op het programma, maar op veler verzoek is deze stage dit jaar weer toegevoegd. Na even bij deze stage gestaan te hebben, snap ik wel waarom – juist hier lijkt het publiek nog nét iets meer te genieten van de oldskool hardcore beats, op dat moment van J.D.A. En met een boom mídden op de dansvloer wordt nog maar eens benadrukt hoe groen en uniek de locatie van festival is.

titanium festival 2023 report bkjn dance2eden vianen early hardcore snelweg

Partyraiser vs. Paul Elstak

Een combinatie die officieel niet onder de noemer Clash of Titans valt, maar welke zeker een strijd tussen twee titanen genoemd mag worden, is Partyraiser vs. Paul Elstak. Het is niet de eerste keer dat deze mannen samen op de Mainstage van TITANIUM staan – ook vorig jaar en tijdens de eerste editie van het festival verzorgden ze samen een set. “Always looking forward to this one,” liet Partyraiser de vrijdag voor het festival al op zijn Instagram weten.

Aangezien de stijl van deze twee hardcore DJ’s flink uit elkaar ligt, was ik zeer benieuwd hoe ze dit tot één set zouden brengen. Dat lukte zeker met nummers als ‘Kind van de duivel’, dat Paul Elstak samen met JeBroer uitbracht, maar ook met Partyraiser’s remix van ‘Push Up’. De sfeer op de Mainstage zat er helemaal lekker in toen de twee giganten ‘Crazy Mega Cool’ van Paul Elstak en de Russian Village Boys instartte. Bonuspunten voor Partyraiser, die zijn nieuwe nummer ‘Let the Hardcore Psycho begin’ met S-Kill draaide. Dit nummer is een edit van ‘Let The Games Begin’ van Act of Rage en D-Sturb die heerlijk uit de speakers klapt. Ja, die willen we deze zomer wel vaker horen.

Sfeerproeven bij Irradiate en Offensive Rage

In de uptempo tent werd maar weer eens duidelijk hoe populair uptempo hardcore op het moment is. Deze tent was namelijk redelijk groot, maar is van begin tot eind fully packed bij alle sets die ik op deze stage heb meegepakt. Iedereen die een felbegeerd plekje in de tent heeft weten te bemachtigen, kan waarschijnlijk bevestigen dat de temperatuur constant op standje sauna stond. Maar de sfeer? Die was zó goed. Zelf stond ik vooraan bij de set van Irradiate. Door het overmatige gebruik van de rookmachine was de DJ zelf vaak wat minder goed te zien, maar dat mocht te pret niet drukken. Irradiate draaide snoeihard – onder andere zijn edit van ‘Battleborn’, het bekende nummer van hardstyle DJ’s Ran-D, Adaro en Frequencerz, maar dan met een Irradiate-sausje. Lees: een zaagkick en een flinke uptempo edit. Daarnaast maakte het publiek voor het eerst kennis met de nieuwste collab van Irradiate en Cryogenic. Ik kan niet wachten tot deze op Spotify komt, want stilstaan kan absoluut niet op deze nieuwe plaat.

Een andere set op de uptempo-stage waarbij ik alleen maar met een grote glimlach op mijn gezicht heb gestaan, is die van Offensive Rage. De mannen Cryogenic, Soulblast en Abaddon weten wel hoe je een area volledig sloopt – de ene na de andere snoeiharde kick knalde door de speakers en van rust was praktisch geen sprake. De hoeveelheid edits viel in deze set vooral op: van ‘LESGOOO!’ van Rooler, Sickmode en Levenkhan, tot ‘Boten Anna’ van Basshunter (kennen we ‘m nog?) en ‘Thunder’ van The Opposites en Yellow Claw. De set werd afgesloten met Cryogenic’s ‘Basskick Paradise’, een nummer waarbij het dak er áltijd af gaat.

titanium festival 2023 report bkjn dance2eden vianen n-vitral major conspiracy

Hardcore linksvoor

Terwijl N-Vitral en Major Conspiracy de Mainstage betreden, genieten alle festivalgangers van een prachtige ondergaande zon tijdens nummers als ‘Major Fans’ en ‘Hardcore Linksvoor’. Ook de collab tussen de twee DJ’s, ‘Klapt Door Je Botten’, wordt uiteraard gedraaid. Sterker nog, het vervolg hierop wordt meteen geïntroduceerd met ‘Dwars Door Het Dak’, waarbij EZG is ingeschakeld voor de vocals. Ik verwacht dat we dit nummer komende festivalzomer nog veel vaker gaan horen, want de reactie van het publiek is uitzinnig goed.

Het anthem van TITANIUM werd dit jaar overigens verzorgd door Chaotic Hostility ft. Da Mouth of Madness & MC Robs. Het is een traditie van het festival om het anthem pas op het feest zelf te laten horen, en daarom stonden we vooraan tijdens Chaotic Hostility live. “We fight for glory with our alliance. This is TITANIUM, this is the Clash of the Titans!” Tijdens de anthemshow worden we verrast door flink wat vuurwerk, zowel vanaf de stage als vanaf het water. Dit zorgt ervoor dat menig hardcore-liefhebber met kippenvel naar het water kijkt, om vervolgens weer los te gaan op de rest van het anthem. En voor wie het anthem gemist heeft: je kunt ‘m nu al op Spotify beluisteren.

Na het geweld van Chaotic Hostility heeft niemand minder dan Dimitri K de eer om het festival af te sluiten. Met zijn opvallende uptempo-kicks en edits van oudere nummers (‘Wonderfull Days’ van Charly Lownoise en Mental Theo, om maar een voorbeeld te noemen), weet je zeker dat je een Mainstage waardig afsluit. Daarnaast wordt er tijdens deze afsluitende set nog behoorlijk wat vuurwerk de lucht in geknald, onder andere tijdens het nummer ‘Legacy’ van Dimitri K en Deadly Guns. Of je nu op het festival zelf stond, of op dat moment over de A2 reed, het was hoe dan ook een prachtig uitzicht dat smaakt naar meer.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TITANIUM Festival (@titaniumhardcore)

Beeldmateriaal via Facebook-pagina TITANIUM Festival / Maarten de Bruin

Beoordeling

  • LINE-UP90%
  • LOCATIE90%
  • GELUID85%
  • SHOW75%
  • SFEER90%

Overall
waardering

86%

De derde editie van TITANIUM Festival is wat ons betreft zeker geslaagd. De sfeer op het festival was ongekend. Het heerlijke weer speelde daar zeker een aandeel in, maar ook de locatie, de verrassende ‘Clash of Titans’-battles en de verschillende hardcoregenres speelden een grote rol. Verbeterpuntje voor de volgende keer: het food-aanbod was erg karig, daar kunnen nog grote stappen genomen worden. Verder kunnen we alleen maar zeggen dat we volgend jaar zéker weer aanwezig zijn.

Reageren