Michel van Rossum
Door Michel van Rossum

2015 was een geweldig jaar voor mij als fotograaf. Ik heb meer dan 50 festivals bezocht en duizenden foto’s gemaakt. Toen Hard News me vroeg om een “best of 2015” selectie te maken, wist ik dat het een uitdaging zou worden om uit al die foto’s te kiezen. Daarom heb ik de foto’s gekozen die voor mij persoonlijk het meeste betekenen.

Audiofreq at Coone & The Gang NYE

Deze foto is meteen aan het begin van 2015 gemaakt, op nieuwjaarsdag. Ik maak mijn foto’s niet vaak zwart wit, maar voor deze specifieke foto voelde het gewoon goed. Minder is meer.

Audiofreq

Hard Bass lights

Fotograferen op een event als Hard Bass is altijd vet. Frequencerz hadden me gevraagd of ik tijdens hun set kon fotograferen, omdat ze het hele Gelredome met lichtjes wilden vullen. Je weet nooit of zoiets gaat werken, maar gelukkig deed iedereen in het publiek mee en was het een fantastisch schouwspel! Ik weet nog dat ik dacht “verkloot dit niet door per ongeluk tegen die mixer aan te stoten of iets dergelijks” terwijl ik in de dj booth stond. Het is moeilijk uit te leggen wat er door je heen gaat wanneer 30.000 man het stadion verlicht. Kippenvel!

Frequencerz

Team Red

Dit is één van mijn favoriete Hard Bass overzichten, omdat het alles heeft wat ik wil hebben in een overzicht: vuurwerk, energie, spectaculaire lichtshow en sfeer.

Team red

Reverze

Dit was zo’n vet feest en met een waanzinnige stage. Het komt niet zo heel vaak voor dat het hele plafond letterlijk naar beneden komt. En op Reverze leek het een beetje op iets uit een sci-fi.

Reverze

Angerfist at Masters of Hardcore

Dit was de allereerste keer dat ik heb gefotografeerd voor Art of Dance tijdens Masters of Hardcore. Dat uitzicht over het publiek van achter de DJ verveelt nooit! Ik denk dat het af en toe ook belangrijk is om even te stoppen en om je heen te kijken, zodat je je kunt realiseren hoeveel mazzel je hebt dat je dit allemaal mag meemaken. Deze foto laat dat zien voor mij.

Angerfist

Rebel to the grave

Zoals de meeste van jullie wel weten is Mark recent overleden, in zijn gevecht met kanker. Ik kende hem persoonlijk niet zo goed, maar ik zag hem altijd vooraan staan wanneer Digital Punk weer ergens moest draaien. Deze specifieke foto is gebruikt door zijn familie en vrienden om hem te herinneren, en ik ben blijk dat ik in ieder geval iets heb kunnen bijdragen aan zijn herinnering.

Rebel to the grave

Rebirth Festival

Rebirth Festival is ieder jaar één van mijn favoriete festivals. Eind dit jaar was extra speciaal omdat ik mijn eigen fotografie team mocht samenstellen. Stephan Versluis en Vincent van den Boogaard hebben me uitstekend geholpen met het vastleggen van dit feest (check zeker even hun werk!). De foto is gemaakt tijdens Radical Redemption zijn set.

Rebirth

Pussy Lounge at the park

Het weer was perfect die dag. Terwijl de zon onder ging kon ik een perfecte silhouet vastleggen van een paaldanseres.

Pussylounge

Digital Punk at DefQon 1. Festival

Tijdens DefQon 1. Festival heb ik voor een hoop verschillende artiesten gewerkt. Maar de set die me het meeste is bijgebleven is die van Digital Punk. In het verleden heb ik Rene al veel gefotografeerd, en ik wist dat deze keer extra speciaal zou zijn, omdat het zijn eerste DefQon mainstage set ooit was. Ik en Rene lijken altijd een bepaalde chemie te hebben op het podium, en hij wet perfect hoe hij het publiek moet vermaken. Hij draaide een geweldige set, en ik ben er in geslaagd wat vette foto’s van hem te maken, waarvan je er eentje hier ziet.

Digital Punk

Crypsis at DefQon

Nog een foto van DefQon, deze keer van Crypsis in de Blue area. Ik vind dit persoonlijk een gaaf shot vanwege de kleuren en energie. Je kunt gewoon zien dat hij helemaal op gaat in zijn set!

Crypsis Defqon

Festival vibes

De reden dat ik deze foto heb gekozen, is omdat de weergoden DefQon de afgelopen jaren niet altijd even gunstig gezind waren. Maar dit jaar, op de laatste dag, kwam de zon nog even tevoorschijn voor de laatste setjes op de mainstage en de sfeer was geweldig. Ik had voor mezelf besloten om even een rondje te gaan lopen op het terrein, en onderweg zag ik allerlei mensen zitten in het gras, genietend van de zon de muziek. Een festival op zijn best als je het mij vraagt.

Defqon

Adaro’s phone cover

Het is altijd mooi wanneer je positieve reacties krijgt op je werk. Maar het grootste compliment wat je kunt krijgen, is wanneer iemand je foto gebruikt als herinnering aan een bepaalde gebeurtenis of evenement. Dat is precies wat Adaro heeft gedaan met deze foto van DefQon op zijn telefoon cover.

Adaro

Festival in my backyard

Hoeveel mensen kunnen zeggen: het grootste hardcore festival ter wereld is bij mij in de achtertuin. Nou, ik dus! Want Dominator Festival is letterlijk 500 meter bij mij vandaan. Ik ben die dag met de fiets gegaan en heb toen onder andere deze foto gemaakt van Miss K8 op de enorme mainstage. Ik weet nog dat ik dacht “Jezus, wat groot!”

Dominator

Music <3

Zoals je misschien wel weet, fotografeer ik niet alleen maar hardstyle feesten. Ik ben een enorme fan van allerlei soorten dance muziek, waaronder Drum & Bass. Tijdens Liquicity Festival kwam ik een artiest tegen met de naam DJ Marky. Hij draait letterlijk vinyl ondersteboven. Op deze foto zie je hoe hij daadwerkelijk een plaat ondersteboven houdt terwijl deze draait, skills!

Drum

Dance Valley

Een foto van Dance Valley. Deze vind ik persoonlijk tof vanwege de kleuren en hij staat momenteel als header op de eventpagina van Dance Valley 2016. De foto is gemaakt tijdens de set van Showtek, ze draaiden zelfs FTS op het einde, kippenvel!

Dancevalley

Bucketlist *check*

Het is altijd één van mijn doelen geweest om een festival vanuit een helikopter vast te leggen. Tijdens The Qontinent was het eindelijk zo ver en het was f*cking vet!  The Qontinent heeft ook nog eens één van de mooiste locaties vanuit de lucht gezien. Hopelijk was het niet de laatste keer dat ik met een helikopter mee mag, want dit smaakte naar meer.

Qontinent

Sunset at The Qontinent

Dit is verreweg de mooiste zonsondergang die ik in 2015 heb gezien.  Het lijkt een beetje alsof het vuur van de stage, de wolken verlicht.

Qontinent zon

Dreamfields Bali

Hoe vaak komt het voor dat je naar een tropisch eiland mag om een festival vast te leggen? Afgelopen augustus mocht ik fotograferen op Dreamfields Festival Bali, georganiseerd door Matrixx Events. Eén van de doelen die ik aan het begin van het jaar voor mezelf gesteld had, was om in ieder geval 1 fotoshoot in het buitenland te doen (buiten België en Duitsland). Maar dat bracht ook de nodige druk met zich mee, omdat ik deze keer de enige fotograaf zou zijn en daarom zeker met goede foto’s terug moest komen. Ik was best wel nerveus, omdat ik gewoon erg graag een goede shoot wilde afleveren en aan mezelf wilde bewijzen dat ik de uitdaging aan kon. Toen het festival eenmaal begon, verdween alle nervositeit en kon ik van het festival genieten en tegelijkertijd een hoop vette foto’s maken.

Dreamfields Bai

Minus Militia at Laundry Day

De gasten van Minus Militia zijn goede vrienden van me, en het is te gek om ze te fotograferen. Hun manager vroeg of ik zin had om meet te gaan naar Laundry Day, waar ze de hardstyle stage zouden afsluiten. Het was een hele gezellige avond en ik heb me super vermaakt.

Minus Militia

Spontaneous shots

Ik houd er niet zo van om geposeerde portretten te schieten van festival bezoekers. Mijn voorkeur gaat uit naar het vastleggen van de sfeer en mensen die het naar hun zin hebben. Op Sunset Festival kwam ik een dame tegen die helemaal in de muziek op ging terwijl ze omhoog keek, en dat heb ik kunnen vastleggen.

Spon

Supremacy

Supremacy was zonder twijfel één van de coolste evenementen waar ik het afgelopen jaar heb gefotografeerd. De show was spectaculair en de rawstyle fans gaven 200%.

Supremacy

Ran-D & Adaro

Ook deze foto is gemaakt tijdens Supremacy, vlak voor het moment dat Ran-D en Adaro on stage moisten. Dit was eigenlijk alleen maar een testfoto om te kijken hoe de camera met het licht om ging. Ik had eigenlijk een heel andere foto in gedachten, waarbij de twee DJs in de deuropening zouden staan, en je een kleine glimps van het publiek zou kunnen opvangen. Maar zodra ze naar beneden liepen, vulde de hele ruimte zich met rook en kon ik niks meer zien. Ik was een beetje teleurgesteld en had de testfoto bijna verwijderd uit frustratie. Maar toen ik de foto op social media plaatste, kreeg ik alleen maar uitzinnige reacties! Later realiseerde ik me ook dat het een mooi moment was wat ik had vastgelegd.

Ran-D & Adaro

Brennan Heart Jesus Pose

Dit is misschien wel mijn favoriete foto van het hele jaar. Brennan Heart tijdens zijn eigen avond in de Heineken Music Hall, I Am Hardstyle. Het licht was die avond perfect om silhouetten te schieten. Ik ben volledig afhankelijk van de lichtman, omdat ik niet graag een flitser gebruik. Dus in plaats van het gebruikelijke fisheye shot van achter de DJ, besloot ik om te gaan zitten en te wachten tot Fabian zijn handen omhoog deed. Gelukkig voor mij was er verder niemand in de DJ booth en kon ik dit silhouet van vastleggen van een perfecte Jesus Pose.

Brennan Heart

Endymion fireworks

Hardstyle feesten hebben vaak vuurwerk, maar niet zo vaak vuurwerk recht voor de DJ booth. Ik heb geen idee waarom dit zo is, op house events is het heel gewoon, en het ziet er te gek uit op foto’s. Op I Am Hardstyle hadden ze dat wel voor de verandering en heb ik een toffe foto kunnen maken van Endymion omgeven door vuurwerk.

Endymion

No Mercy Tour

De eerste stop van de No Mercy tour van Gunz For Hire. Ik mag nog een aantal keer met ze mee tijdens de tour, en daar heb ik heel veel zin in!

No Mercy

Nog niet genoeg gekregen? Volg Rossumedia dan op social media:
http://facebook.com/rossumedia
http://instagram.com/rossumedia

Reacties

  • Laurens van Beers 17 december 2015 - 14:53

    Dit zijn de betere lijstjes, geweldige foto’s!

    Quote

Reageren