Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Live op Hard Bass en Defqon.1 spelen is bijzonder, maar niet uitzonderlijk in de hardstylescene. Behalve als je een pianist bent! Uiteraard hebben we het over The Hardstyle Pianist, in het dagelijks leven beter bekend als Jisk Lieftink.

De musicus heeft aan het conservatorium gestudeerd en geeft pianoles. Daarnaast treedt hij op met klassieke vertalingen van hardstyletracks. Afgelopen jaar had hij de eer om op de Defqon-camping rijdend te spelen en stond hij samen met Coone op Hard Bass. Reden genoeg dus om voor zijn optreden in Zwolle, even langs te wippen voor een praatje.

“Ten eerste is het superleuk om muziek te maken”

Uiteraard heeft de Pianist verstand van muziek, dat blijkt wel uit zijn studie, beroep en succes als muzikant. Dat maakt het voor Jisk ook makkelijk om te vertellen wat muziek met hem doet.

Ten eerste is het natuurlijk superleuk om muziek te maken. Daarnaast is het even leuk om mensen met muziek te raken, dat is voor mij het voornaamste doel van muziek maken.” Maar, ligt Jisk toe, hij had nooit verwacht in deze branche terecht te komen:

Ik had niet verwacht hier te eindigen, hoewel ik vroeger wel veel bezig was met produceren. Ik kom uit de tijd dat hardcore opkwam. Met die opkomst, kwamen er ook veel producerprogramma’s: dezelfde als nu, alleen stukken minder geavanceerd. Toen ik 16, 17 was, kwam ik pas echt in aanraking met klassieke muziek. De klassieke muziek raakte me en dat zorgde ervoor dat ik 2 jaar daarna naar het conservatorium ging. Het idee van de twee passies combineren, kwam later. Na 7 jaar conservatorium was ik al 2 jaar bezig als pianoleraar. Daarnaast ging ik ook vaak naar festivals en begon ik hardstyle nummers op de piano te spelen. Zo zette ik een cover van ‘Dragonblood’ op Instagram en dat kreeg veel positieve reacties. Toen ben ik daar gewoon mee doorgegaan!”

“Hé, jij bent de Hardstyle Pianist, mag ik met je op de foto?”

“Mijn eerste hoogtepunt was tijdens Freaqshow, daar mocht ik om 12 uur even spelen. Dit was eigenlijk de eerste keer dat ik mijzelf als pianist aan het hardstyle publiek voorstelde. Daarvoor was trouwens nog wel een groter hoogtepunt: ik werd herkend. Ik maakte gewoon filmpjes achter mijn vleugel, maar op Qlimax werd ik aangesproken: “Hé, jij bent de Hardstyle Pianist, mag ik met je op de foto?”. Dat was toch wel heel gek. Vanaf toen leek het allemaal sneller te gaan: steeds vaker spraken mensen me aan. Ik ben nu alweer 2,5 jaar bezig en heb zo’n 130 filmpjes online gezet. Ik krijg nu redelijk wat publiciteit, maar ik heb er ook veel tijd in gestoken.”

Ondertussen heeft dit harde werken geleid tot een aantal optredens: producties die The Pianist niet in zijn eentje heeft opgezet. Jisk legt uit wat er allemaal moet gebeuren voor zo’n concert-tour:

Vorig jaar heb ik zo’n concert voor het eerst gedaan. Toen heb ik een selectie gemaakt van de stukken die op YouTube het best bekeken waren. In overleg met Hedon heb ik toen gekeken naar het toevoegen van een orkest. Vervolgens heb ik die orkestleden benaderd. Voor mijn huidige ensemble kwam als eerste mijn drummer, dat is een goede vriend van me. Ook heeft Judith, de solo-violiste, mij vaak geholpen.

Daarna begon het echte werk, want de show in Hedon heb ik gearrangeerd, dat is veel werk. Alle stukken voor de piano en de andere artiesten moesten worden uitgeschreven. Dat hebben we allemaal in één dag gedaan: ’s ochtends repeteren, ’s middags soundchecken en ’s avonds optreden. Dat was even stressen, maar gelukkig ging alles goed en het publiek reageerde enthousiast! Deze keer zijn we een eigenlijk het hele jaar aan het plannen geweest. De shows hebben een hoop nieuwe mensen naar de theaters gebracht, dus ik ben een stuk zekerder van mijn show.

Voor de derde show hebben we intussen een aantal repetitiedagen gehad en dat is ook nodig. Er zijn nu zoveel mensen die samen spelen en nieuwe dingen eromheen, bijvoorbeeld solisten en zangers. Plus, het is voor mij belangrijk tussendoor solo’s te spelen, want daar dank ik mijn bekendheid aan. Deze keer zijn er ook hardstyle dj’s, dus dat maakt het wat ingewikkelder dan eerst.”

Jisk is heel tevreden met de nieuwe shows, want de toevoegingen maken het optreden compleet volgens hem.

Ze maken het echt af. Het is gewoon een team!” legt Jisk uit, “Ik kan ook wel drie kwartier alleen spelen, maar dat is denk ik niet interessant genoeg. Misschien moet ik dat op een zondagochtend doen haha. Dit is een show waar mensen een biertje drinken en met elkaar kletsen. De samenwerking met andere artiesten past hier volgens mij goed bij.”

“Het is mijn kracht dat ik iets nieuws kan bijdragen aan de scene”

Doordat The Hardstyle Pianist een niche bedient, valt hij eigenlijk een beetje tussen wal en schip: geen standaard hardstyle-artiest, maar ook geen standaard klassieke artiest. Gelukkig heeft hij niet te maken met afgunst of kritiek uit de piano- óf hardstylewereld.

Nee, daar heb ik gelukkig geen last van! Maar zelfs als ze kritiek hebben, maakt me dat helemaal niets uit. Het kan natuurlijk zijn dat je mijn concept niks vindt, maar het is niet verplicht om naar mijn show te komen. Het grappige aan hardstyle publiek is dat er juist veel mensen zijn die het heel tof vinden. Uiteraard zullen er ook mensen zijn die zeggen ‘ik wil gewoon raggen’. Het is juist mijn kracht dat ik als muzikant iets nieuws kan brengen aan de scene. Ik voel me gebonden aan hardstyle, want voor dat publiek is de show ook. Andersom laat ik ook ‘klassiekers’ kennis maken met hardstyle. De orkestleden zijn heel enthousiast!”

 Jisk’s brede muzieksmaak zorgt er niet alleen voor dat hij een brug slaat tussen klassiek en hardstyle, het resulteert ook in opmerkelijke samenwerkingen. Zowel met zijn leerlingen als in de studio.

Tijdens het lesgeven, doe ik alleen iets met hardstyle als studenten er om vragen. Net zoals ik lesgeef in jazzpiano als je daar om vraagt. Er zijn leerlingen die speciaal voor hardstyle naar mij zijn gekomen. 1 jongen komt altijd met een gesigneerde Hardstyle Pianist-pet, dat is natuurlijk super! Daarnaast heb ik met een paar artiesten samengewerkt, wat heel tof is. Ik maak vaak een begin en dan stuur ik de opzet naar de artiest. Dan duiken we samen de studio in. De dj maakt natuurlijk de kick en leads: het technische deel. Maar het écht muzikale doe ik graag grotendeels. Daarom werkt het ook goed denk ik: ik ken de theorie achter muziek, zoals het noten lezen. De producers daarentegen, kennen de technische aspecten veel beter dan ik. Je vult elkaar aan en het is écht een leuk proces. De laatste track met Casper (Enemy Contact) hebben we gewoon 3 maanden gewerkt.”

Over de toekomst is Jisk positief: “Vanavond eerst mijn laatste show van de tour, daarna wil ik meer samenwerkingen gaan doen. Natuurlijk wil ik kijken of ik meer eigen muziek kan maken, dat is natuurlijk het allerleukst. Ook komen er nog een paar verrassingen aan, maar daar mag ik helaas nog niks over zeggen ;). Gelukkig heb ik deze zomer ook genoeg te doen! Ik ben de komende tijd namelijk op heel wat plekken te zien. Niet alleen festivals waar je me zou verwachten, maar bijvoorbeeld ook op de Vierdaagse feesten in Nijmegen, allemaal dingen waar ik heel veel zin in heb. “

Beeldmateriaal via Facebook-pagina The Hardstyle Pianist en Hard Bass

Reageren