Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Een jaar na de lancering van Symphonicz, staan Hardstyle Pianist en Helix op het punt om de volgende stap te zetten. De heren hadden mooie plannen staan voor de afgelopen zomer, maar weten hier een positieve draai aan te geven door meer tijd in de studio door te brengen. Met een hoop nieuwe muziek als gevolg: “Al die annuleringen geven ons de mogelijkheid om ons te ontwikkelen, maar we missen de feestjes enorm.”

LEES OOK: Reverze vol goede moed voor september 2021: “Wake of the Warrior”

De act van Symphonicz is een vrij unieke combinatie. De pianist en de producer zijn gaan samenwerken binnen deze act om het klassieke geluid en de hardstyle sound samen tot een geheel te brengen. “Paul produceert al geruime tijd onder verschillende namen als The Generator en Helix, en Jisk behaalde zijn master of classical music aan het conservatorium. Daarna is hij begonnen als Hardstyle Pianist: zijn carrière ontwikkelde zich daarna erg snel. Als duo maken wij hardstyle met een (muzikale) boodschap.”

“Er was direct een persoonlijke en muzikale klik.”

De bekende Hardstyle Pianist-video’s vlogen de wereld over en zo kwam Paul een keertje langs voor een pianoles bij Jisk. “Er was direct een persoonlijke en muzikale klik”, vertellen de mannen. “Daarna hebben we contact gehouden en toen Jisk een melodie naar Paul stuurde, kwam daar de eerste gezamenlijke plaat ‘Liberty’ uit.” Dit smaakte voor de twee muzikanten naar meer en dus gingen zij samen aan de slag.

Want ook op het podium gaat het iets anders dan gebruikelijk: Symphonicz draait niet alleen live, maar ook de piano wordt live bespeeld en soms zelfs met een vocalist erbij. “Paul mixt de platen in en Jisk speelt in de breaks piano en eventueel andere geluiden, zoals pads en leads, mee. Jisk heeft in sommige gevallen ook zijn special voor hem gebouwde witte vleugel mee waar rook, licht en lasers ingebouwd zijn. Dit alles samen maakt van Symphonicz een coole live-act. We bouwen samen het feestje.”

Symphonicz - The Hardstyle Pianist - Helix - Dance4Liberation

Klassieke invloeden als rode draad

De laatste jaren wordt er steeds meer nadruk gelegd op de piano binnen de hardere stijlen. Hoe komt het dat klassiek en hardstyle zo goed samengaan? “Jisk heeft zijn klassieke stijl gemengd met hardstyle toen hij enkele jaren geleden zijn Hardstyle Pianist kanaal begon. Daarna heeft hij veel shows gegeven waarin hij met orkest hardstyle op de piano speelde. In poppodia en op de grote festivals zoals Defqon.1. Dit sloeg aan en dat hebben andere dj’s ook gezien.”

“Door het pianospel van Jisk en de muzikale arrangementen met klassieke invloeden krijgen de originele tracks een persoonlijke touch. Veel producers zoeken soms naar datzelfde gevoel in hun platen en komen erachter dat als je piano leert spelen dit een andere kijk op produceren kan brengen. Dit is ook de reden dan Jisk veel bekende DJ’s nu pianoles geeft.” Zo krijgt onder andere Headhunterz les van de Hardstyle Pianist. “Op een echt instrument kun je timing en dynamische verschillen maken, waardoor er nog meer gevoel in een melodie komt. Dat doet een track in vele gevallen goed. Los daarvan is het een grote plus dat als je een instrument speelt je als producer sneller melodieën maken en inspelen.”

De eerste Symphonicz-platen worden al volop gestreamd, waarvan ‘Liberty’ al richting de miljoen gaat. Ook werden deze tracks toegevoegd aan de podcasts en playlists van onder andere Headhunterz, Coone, Brennan Heart, Isaac en nog vele anderen. Het had een mooie zomer moeten worden, maar dit werd door COVID-19 toch iets anders. “We hadden al een paar mooie shows staan, ook in het buitenland, dus de corona heeft (ook voor ons) helaas gezorgd voor veel annuleringen. Dit is dus was ons betreft een periode van persoonlijke en muzikale ontwikkeling. “

De mannen zetten daarom de schouders eronder en blijven aan zichzelf werken. “Wij als Symphonicz kunnen als hardstyle-act nog wel het een en ander leren. We gebruiken deze tijd om onze eigen stijl te vinden en zoveel mogelijk toffe muziek te maken. Hopelijk kunnen we snel weer optreden om onze muziek aan de mensen te laten horen en weer samen feestjes te bouwen, want we missen het echt enorm!”

“In het leven laat je je door niets of niemand stoppen en als je ergens in gelooft, ga je er 100% voor!”

Naast veel pianocovers en natuurlijk vlammen in de studio, is er deze week een nieuwe plaat van Symphonicz uitgekomen: ‘Champion’. Gereleased op Lose Control Music en bedoelt voor het grootste podium. “Er zit veel gevoel in deze plaat”, legt het duo uit. “Dat komt ook doordat er een aantal delen in de plaat heel vet samenkomen: natuurlijk piano, een vette melodie die in de tweede drop omhoog gaat, een stuk rap die we zelf geschreven hebben en een mooie toplijn van zangeres Elyn. Er wordt écht een verhaal verteld.”

Met ‘Champion’ willen de heren de volgende stap zetten in hun carrière: met het oog op festivals pakken, wanneer er weer een normaal seizoen gehouden kan worden. “Symphonicz is natuurlijk een relatief nieuwe act, dus we verwachten niet meteen op de grootste stages te belanden, maar we hebben natuurlijk samen en los van elkaar ook al op grotere podia gestaan. We kijken wel goed naar waar onze muziek het beste tot zijn recht komt. Natuurlijk hebben we wel een paar op onze lijst waar we éxtra graag zouden spelen, zoals Defqon.1, Decibel outdoor en alle andere lekkere grote feesten.”

Het ultieme doel van de act? “Mensen laten genieten van euforische hardstyle en meenemen in een verhaal. We willen opvallen met onze kwaliteiten en uitgroeien tot een volwaardige act die staat op de grote festivals op de hele wereld en waarvan de tracks door iedereen meegezongen kunnen worden die van hardstyle houdt!”

‘Champion’ van Symphonicz is nu te luisteren via de bekende streamingplatformen. Houd de socials van het duo in de gaten voor meer informatie over de aankomende releases.

Beeldmatieraal via Facebook-pagina Symphonicz

Reageren