Maartje Hagenbeek
Door Maartje Hagenbeek

Ongeveer twee jaar geleden zag Dogfight Records het levenslicht en sinds die tijd hebben artiesten van dit label al veel bereikt. Zo bracht AniMe haar tweede solo-album uit en ook Unexist en Noize Suppressor komen dit jaar nog met een nieuw album. Maar daar blijft het niet bij, want nog niet zo lang geleden werd leven geblazen in de act Dogfight Clan. Deze groep, bestaande uit Mad Dog, AniMe, Noize Suppressor en Unexist, mocht dit jaar één van de vier anthems voor Free Festival maken.

De vier leden van Dogfight Clan kregen de eer om het hardcore anthem voor deze editie van Free Festival te maken en samen met Alee kwamen zij met ‘Live & Direct’. “Het is een enorme eer voor ons dat we dit anthem mochten maken”, beginnen de vier het interview. Ook vertellen ze dat het leuk was om met zijn vieren te werken aan dit anthem, om verschillende redenen.

“Het produceren van zo’n track is altijd speciaal. Je hebt veel tijd en creativiteit nodig om een nummer te produceren dat het festival zelf belichaamt”, vertellen zij over het proces van het maken van dit anthem. “We hebben meer dan een maand gewerkt om de track helemaal perfect te maken”, gaan zij verder. “En dit is natuurlijk de eerste keer dat we met zijn allen verantwoordelijk zijn voor een anthem, daarom hebben we nog extra aandacht besteed aan de kleinste details.” Het leukste gedeelte van het proces van het opbouwen van zo’n nummer, blijkt geen lastige vraag te zijn. “Het brainstormen en het uiteindelijke resultaat, dat zijn zeker de leukste delen van het maken van een anthem.”

“Met vier mensen een anthem produceren, is veel makkelijker”

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, legt Dogfight Clan uit dat het produceren van ‘Live & Direct’ eigenlijk vrij soepel verliep. Ondanks het feit dat je met drie anderen rekening moet houden. “Nou hebben wij natuurlijk wel een voorsprong omdat we elkaar al jaren kennen en al veel vaker hebben samengewerkt”, gaan zij verder. “Maar we hadden bijvoorbeeld geen veto-recht nodig in het proces. We hebben allemaal genoeg ervaring om te voelen of een track goed is of niet.” De samenwerking tussen de leden van de groep verloopt dus gestroomlijnd, maar met vier man in één studio werken, dan moet de studio toch propvol zitten? “Gelukkig hebben we een grote studio, haha. Daardoor paste het wel”, lichten zij toe. “Natuurlijk is het wel veel luidruchtiger met vier man, maar dat maakt het alleen maar leuker en gezelliger!”

“We hebben allemaal goede herinneringen aan Free Festival, maar de editie van vorig jaar is het beste blijven hangen”, vertellen de vier wanneer ze gevraagd worden naar hun mooiste herinneringen aan het festival. “In 2017 hebben we allemaal apart opgetreden en daarna hebben we ons goed vermaakt met een heerlijk zonnetje.” Dat was het jaar waarin de organisatie koos voor een nieuwe locatie. Hierdoor verhuisde Free Festival van het Atlantisstrand naar het Almeerderstrand in Almere. “Deze nieuwe locatie vinden wij één van de vele pluspunten van het festival.”

“De passie voor het werk, dat is wat ertoe doet”

Alle leden van Dogfight Clan komen uit Italië, maar dat is totaal niet belangrijk bij het produceren van muziek vertellen zij. “We hebben allemaal goede ervaringen met zowel Italiaanse artiesten als artiesten uit alle andere landen. Waar je vandaan komt, is helemaal niet relevant.” Wat wel belangrijk is voor de DJ’s van de groep, is de sfeer op een evenement. “Dat is echt het belangrijkste aspect van een festival. Hierdoor gaan bezoekers namelijk helemaal op in je set en doen ze mee op alle tracks. Dat heeft weer tot gevolg dat je als DJ een veel beter gevoel hebt en een tof optreden neerzet”, leggen zij uit. Helaas is de sfeer niet altijd perfect op evenementen. “Zo’n één of twee keer per jaar komt dit maar voor”, gaan zij verder. “Dit geeft je dan wel de mogelijkheid om je patronen te doorbreken en juist nieuwe dingen te proberen.”

Bij Free Festival is de sfeer nooit een probleem volgens het hardcore viertal. “De vibe op dit festival is altijd helemaal gek!” Ook vertellen de DJ’s dat zij de verhuizing naar de nieuwe locatie een goede verandering vonden in het concept van Free Festival. “Het Almeerderstrand maakt het festival alleen maar gekker. En daarbij is dat één van onze favoriete locaties in Nederland.” Een groot pluspunt voor de organisatie dus.

“Dogfight Hardcore Vol. III komt eraan”

“Alle artiesten van Dogfight Records werken kei hard, zowel nieuw talent als artiesten die al langer onderdeel zijn van het label”, vertelt de groep over hun toekomstplannen. “We hebben al veel talent ontdekt zoals Ignite, Access One en Tears of Fury. Er komen nog veel meer nieuw DJ’s aan en andere artiesten van het label gaan ook nieuwe releases uitbrengen.” De komende tijd kunnen we dus veel nieuwe muziek verwachten van de Dogfight artiesten. Verder is het label bezig met een ‘World Tour’. “Dit loopt heel goed. We hebben al veel te gekke shows gehad door heel Europa”, lichten ze toe. Tot slot komt Dogfight Clan nog met een mooie primeur. “We zijn bezig met ‘Dogfight Hardcore Vol. III’ en die productie zal bol staan van de nieuwste hardcore tracks die nog niet gereleased zijn”, vertellen ze. Weer een productie om naar uit te kijken de komende tijd dus.

Wil jij een Meet & Greet met Noize Suppressor & Unexist + 2 tickets voor Free Festival winnen? Tag een vriend op de Facebook-pagina van Hardcore News en wie weet ontmoet jij deze anthemmaker wel op Almere Strand op zaterdag 7 juli. Voor meer informatie & tickets ga je naar de officiële website van het evenement

Omslagfoto via Facebook-pagina Dogfight Records

Reageren