Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

We welcome you to the Hard Bass Warehouse. A state of the art construction facility. Hidden deep within the City Of Future. Let’s make tonight memorable.

Eind januari stond onze hardstyle wereld volledig in het teken van Hard Bass. Duizenden liefhebbers verzamelden zich in het GelreDome om een nacht lang te genieten van de diversiteit die het indoor paradepaardje van b2s te bieden heeft. Door 4 verschillende teams wordt er iedere 2 uur een tandje bij gezet – waar je de avond begint met wat heerlijke euforische deuntjes, eindig je deze met een flinke dosis raw. Klinkt goed, toch?

Aankleding
Hoewel het exacte thema van deze Hard Bass editie mij niet helemaal duidelijk was (iets met een Aziatische, futuristische vibe), was de aankleding van het evenement zeker on point. Je kon zien dat er, in vergelijking tot enkele vorige edities, veel meer werk in de stage zat – en dit is zeker een vermelding waard. Ook viel het me bij het betreden van de zaal meteen op dat het lekker rustig was op de vloer. Gedurende de hele nacht had ik ruimte zat om mijn dansjes te doen. In vergelijking tot vorige jaren, waar we heen-en-weer geduwd werden door eindeloze rijen van lopende mensen. Ook al komt dit doordat het evenement deze editie net niet uitverkocht was: dikke prima!

Team Blue krijgt op euforische wijze de handjes de lucht in

Toen wij de dansvloer van de zaal hadden bereikt, had Team Blue de positie achter de draaitafels inmiddels al ingenomen. Dit jaar bestond het team uit Isaac, Psyko Punkz en Sound Rush – wat toch een prima combinatie lijkt voor een lekker setje. Hoewel ik zag dat erg veel mensen Hard Bass bezoeken voor Team Red, ben ik zelf het meest enthousiast over de eerste teams van de avond. Waarom? Omdat je dan tracks als ‘Digital Nation’, ‘Love This Life’, ‘Fuck The System’ en ‘Psyko Foundation’ hoort. Die echte klassiekers, dat is toch heerlijk? Daarnaast was er ook een kippenvel momentje, toen ‘Back To The Roots’ van Sound Rush gedraaid werd en heel het publiek met de zaklampen van hun telefoons stond te zwaaien. Verder was deze set gewoon écht genieten; een biertje, euforische deuntjes en dansjes op ‘Stick Em’ en ‘Spaceship’.


Iedere team wordt afgesloten met een live-act. Voor Team Blue was niemand minder dan de Belgische Coone hiervoor uitgekozen en voor de opening van zijn set was er – op z’n zachts gezegd – groots uitgepakt. Tijdens ‘Faye’ waren namelijk zowel David Spekter, de Hardstyle Pianist, én een mini-orkest uitgenodigd, waardoor dit prachtige nummer live werd gespeeld voor een afgeladen GelreDome – écht super gaaf! De rest van de liveset konden we genieten van enkele van Coone’s populairste tracks als ‘Licht Uit’, een mash-up van ‘Showtime 2.0’ ‘Young Gifted and Proud’ en ‘Rise Of The Celestials’.   

‘Hoe iedereen altijd luidkeels met ‘Shiverz’ meedoet…’

Up next: Team Green. Dit team bestond uit D-Block & S-Te-Fan, Wildstylez en Zatox. Wederom een heerlijke combinatie van DJs die al een langere tijd in de scene meedraaien. Het is dan ook geen verassing dat deze set onwijs lekker was. Tracks als ‘Beautiful World’ en ‘Angels en Demons’ werden erg goed ontvangen (deze zijn nou eenmaal perfect meezing-materiaal) en vooral toen Heady’s ‘Destiny’ door de speakers geknald werd, was iedereen zichtbaar aan het genieten. Eén van de mooiste momenten moet toch wel tijdens ‘Shiverz’ zijn geweest, waarbij even 25.000 mensen het welbekende ‘’DU-DUUU’’ meeschreeuwden.

LEES OOK: Interview met de Teamleiders van Hard Bass

Live voor Team Green was het de beurt aan de Spirit Of Hardstyle, dat bestaat uit Atmozfears, Audiotricz, Bass Modulators en Noisecontrollers. Deze set was optimaal genieten en vooral erg gezellig door de leuke sfeer die er onder het hele publiek hing. Hoewel er met zes man wel héél veel DJ’s in de booth stonden, was het debuut van de Spirit of Hardstyle live-act een succes.

Rondjes
Rondjes lopen in het GelreDome is natuurlijk een vaste prik wanneer je hier een feestje bezoekt. Hoewel wij er dit keer een klein rondje van maakten (de muziek was namelijk nog érg leuk), lijkt dit een juist moment om even te melden dat ook ditmaal de promenade weer goed gevuld was. Je kon hier merchandise kopen, een uitgebreide nachtsnack eten, even chillen op banken en natuurlijk leuke mensen ontmoeten. Daarnaast moet je altijd even op de tribune gaan zitten, want het is hier dat je pas de lichtshow in het GelreDome écht kan waarderen.

“Can’t get my feet off the ground”

Wij haastten ons snel terug naar de zaal, omdat Team Yellow op het punt stond het podium van de Hard Bass-stage te betreden: B-Front, Ran-D en Sub Zero Project. Het moment dat Team Yellow begint, is over het algemeen wel het punt dat je merkt dat er een tandje bijgezet wordt. Met tracks als ‘The Paradox’ (blijft een fu-cking goed nummer by the way), ‘Suicidal Superstar’, ‘The Project’ en ‘Real Warrior’ was dit zeker te merken – het werd je erg moeilijk gemaakt om stil te blijven staan. Wat volgde was het moment dat ‘Zombie’ voorbij kwam; mijn favoriete momentje op ieder feest tegenwoordig. Ook al heeft iedereen deze al een triljoen keer gehoord, dit blijft een goud moment! Op Hard Bass werd deze immens goed ontvangen; iedereen zong luidkeels mee.

De man van de avond was Adaro en hij stond vervolgens klaar om zijn team waardig af te sluiten. Dit deed hij natuurlijk met de anthem show, inclusief zijn kunstwerk ‘Black Rain’. Het anthem werd, zoals altijd, ondersteund met een flink staaltje vuurwerk en een prachtige lichtshow. De rest van de liveset was evenredig fijn, met enkele van Adaro’s bekendste tracks en remixes als ‘The Sky Is The Limit’, ‘No Time To Sleep’ en ‘Answers’ (y-e-s). Als afsluiter maakte ‘The Day That I Die’ een mooie overgang naar Team Red.  

Hoog aantal BPM bij Team Red

Last but not least: Team Red – Delete, E-Force en Rebelion. Deze heren gooiden de bas er flink in en tijdens tracks als ‘Stresstest’, ‘Echoes’ en ‘Warrior’ was het publiek flink aan het rammen. Daarnaast werden er érg veel nieuwe tracks en remixes gedraaid van alle teamleden. Wel kan ik vertellen dat de sfeer er zeker goed in zat en deze set voor mij toch wel boven verwachting was. Afsluiten deden de mannen met een hoog BPM, waardoor je zelfs nog eventjes kon hakken.

LEES OOK: Backstage bij het show- & podiumdesign van Hard Bass

Radical Redemption kreeg de eer om het laatste half uurtje van Hard Bass te draaien. En maar goed ook, want wat ging dat erop! Radical remixte track na track en het publiek was erg enthousiast. Natuurlijk was ‘America’ hier wel een echt hoogtepunt, maar ook ‘Just Like You’ en ‘Kill Me’ doen het altijd goed. Daarnaast werd als hoogtepuntje ‘Brutal 7.0’, onder het genot van wat vuurwerk, door de speakers geknald. Afsluiten deed Radical eveneens met wat lekkere hardcore deuntjes.

Conclusie Hard Bass 2018

Deze editie van Hard Bass was geweldig gezellig en aanzienlijk verbeterd ten opzichte van vorig jaar. De sfeer was lekker, de sets waren boven verwachting goed en ook de aankleding was weer prachtig gedaan. Ik ben aangenaam verrast en hoop dat b2s dit niveau volgend jaar behoudt; wij zijn er hoe dan ook weer bij in 2019!

Beeldmateriaal via Facebook-pagina Hard Bass

Beoordeling

  • LINE-UP85%
  • LOCATIE95%
  • GELUID90%
  • STAGE80%
  • SHOW80%
  • SFEER90%

Overall
waardering

87%

Deze editie van Hard Bass was geweldig gezellig en aanzienlijk verbeterd ten opzichte van vorig jaar. De sfeer was lekker, de sets waren boven verwachting goed en ook de aankleding was weer prachtig gedaan. Ik ben aangenaam verrast en hoop dat b2s dit niveau volgend jaar behoudt; wij zijn er hoe dan ook weer bij in 2019!

Reageren