Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

HSU LIVE trapt al een paar maanden lang de weekenden af met een enorm aantal livestreams. Maar wist je al dat er een ongelooflijk verhaal achter deze Australische organisatie zit? We spraken met Pete Finley (directeur HSU), die uitlegt waarom zij midden in Amsterdam een hele tv-studio hebben gebouwd. Dat is 16.632 kilometer ver van huis, zodat alle hardere stijlen artiesten en fans nog wat te genieten hebben in deze rare corona-tijden – met een livestream die je nog nooit eerder hebt gezien: “We hopen echt op meer support, zodat wij door kunnen gaan.”

READ: Midnight Mafia is bringing the best of the harder styles to Australia yet again

HSU – afkorting voor Harder Styles United – heeft een enorme reputatie in Australië. Hun evenementen, zoals Knockout Circuz en Midnight Mafia, worden ook wel de Qlimax van Down Under genoemd. Je kunt ongelooflijke shows, duizenden mensen en prachtige podia verwachten, met artiesten als Project One, Radical Redemption, Sefa en zelfs Showtek (met hun enige echte hardstyle-optreden in bijna 10 jaar). Resultaat: de evenementen van HSU zijn binnen 30 minuten (of minder) uitverkocht vanwege de enorme vraag.

“HSU heeft een kleine eenheid van geweldig personeel, dus ik vertelde hen: ‘We komen hier wel doorheen en jullie banen zijn allemaal veilig.'”

En toen was er een wereldwijde pandemie, die een enorme onderbreking in de hele wereld veroorzaakte. “We waren nét klaar met een van onze nieuwe evenementen genaamd ‘Summer Gathering’, met als headliners Sefa, Tweekacore en Minus the Crown”, herinnert Pete zich alsof het gisteren was. “Het was een hybride feest van HTID (Hardcore Till I Die), omdat we een evenement moesten houden met een looptijd van een paar uur zoals een concert. Dit was het resultaat van de festivalrichtlijnen opgelegd door onze regering.”

hsu live interview harder styles united lastblast livestream lastblast iamwissam

De Australische festivalscene had het namelijk al lastig, aangezien de overheid ook al de stekker uit Defqon.1 Australia trok. Maar HSU ging door: “Tickets voor Midnight Mafia gingen toen in de verkoop, was zéér snel uitverkocht en toen ‘boem’: COVID. Het bedrijf bevond zich toen in deze bevriezings-/wachtperiode die de hele wereld doormaakte. HSU heeft een heel kleine eenheid van geweldig personeel, dus ik heb ze in feite gezegd dat we dit zullen doorstaan en dat ieders baan veilig is. Het is een zeer zware rit geweest: constante veranderingen, uitbraken van COVID-gevallen en nooit weten wanneer we weer aan de bak kunnen. Op dit moment zien de dingen er veelbelovend uit en HSU heeft zojuist twee shows geboekt voor later in het jaar – met dansende bezoekers!”

‘Kilometers ver, maar toch in staat om verbinding te maken met muziek via een virtuele wereld’

HSU besloot in deze rare tijden iets groots te creëren. “Om eerlijk te zijn, kwam het uit wanhoop om iets actueels te doen en relevant te zijn in deze rare periode – om niet afhankelijk te zijn van oudere content op social media. Mijn zakenpartner was al aan het streamen voor zichzelf en hij stelde voor om Twitch te onderzoeken. Toen had ik weinig tot zelfs geen ervaring met het gebruik van dit platform. Daarna ben ik enorm gaan brainstormen met onze creatieveling Wissam (een Australische regisseur en filmmaker die inmiddels in Amsterdam woont, en ook met Armin van Buuren en Tomorrowland werkte) en het paste precies in ons straatje.” Dit is waar het allemaal begon voor HSU LIVE…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ΛUDIƟFR€Q (@audiofreqdj)

Hier waren veel Skype- en Zoom-meetings voor nodig, aangezien het niet mogelijk is om met het vliegtuig zo’n 24 uur van Sydney naar Amsterdam te vliegen. “Na een week of twee van diepgaande discussies, kwamen we op het concept om live vanuit Amsterdam te streamen en ‘Amsterdam naar Australië te laten komen’. We noemden het: HSU LIVE. Aangezien ik niet in Nederland was, was het vervolgens aan Wissam en zijn team om het platform en de virtuele omgevingen te creëren – eigenlijk het hele concept af te leveren. Wissam creëerde een hele TV-studio om wekelijks te gaan streamen, dus het was een enorme onderneming. We hebben het gevoel dat het succes komt van de HSU teams gezamenlijke inspanningen.” En het resultaat mag er zeker zijn: zo draaien de DJ’s voor een gigantische molen (hoe Nederlands wil je het hebben).

Wissam: “Op onze streams wordt ALLES live gedaan”

Een enorme uitdaging, aangezien het veel corona-beperkingen met zich meebrengt en alles wat je ziet live is. Ja, inclusief alle lasers, virtueel vuurwerk en camera’s; om het zo echt mogelijk te maken. Creative Director Wissam zegt: “Het unieke van deze crisis is dat de dingen nu een heel jaar hetzelfde zijn gebleven. Week in, week uit verandert er niets. We zijn nog steeds beperkt in onze bewegingen en er is geen echt licht aan het einde van de tunnel voor de entertainmentindustrie.”

Wissam en zijn crew zijn wekelijks verantwoordelijk voor de productie in Amsterdam. “Dus wat we wilden onze fans iedere week iets te geven om naar uit te kijken, maar daarvoor moesten we onze eigen studio bouwen. Het kostte duizenden uren om de studio te bouwen en de virtuele festivaltechniek te ontwikkelen (die die we vanaf nul hebben gebouwd en ontwikkeld) en een geheel nieuw bedrijf eromheen hebben gecreëerd, genaamd MASSIVV Streams. Op dit moment zijn er maar een paar bedrijven die deze virtuele wereldstromen kunnen leveren en nog minder zijn bereid om ze LIVE te doen – niet vooraf opgenomen.”

Iets waar Wissam en de rest erg trots op zijn: “Wat ik het leukste vond aan dit project, behalve het feit dat we de bezoekers kunnen entertainen tijdens deze moeilijke tijden, was dat het ons als creatieve crew ook hielp om ons door deze crisis te slaan. We houden ervan om shows voor mensen op te zetten.”

Het resulteerde in gemiddeld bijna 20.000 unieke kijkers per show, die wekelijks afstemmen op livesets van meer dan 30 artiesten zoals Brennan Heart, Ran-D, Angerfist, Warface, D-Sturb en vele anderen. Met Audiofreq als presentator wordt iedere uitzending afgesloten met een podcast, waar je dingen hoort die je nog nooit eerder hebt gehoord over de artiesten die te gast zijn.

hsu live interview harder styles united lastblast livestream lastblast iamwissam

Hoewel het voor ons als Europeanen pas 11.00 uur ’s ochtends is (HSU LIVE begint om 21.00 uur Australische tijd om het weekend met een feestje te beginnen), worden de uitzendingen over de hele wereld bekeken. “Ook al is de stream gericht op de Australische markt, heeft het een grote betrokkenheid van mensen over de hele wereld gezien. Ik denk omdat het een nieuwe ervaring is, artiesten nieuwe muziek spelen en ook genoeg te vertellen hebben tijdens de podcast. Zodat je een inzicht krijgt van de artiesten als persoon: een beetje zoals de podcasts van Joe Rogan”, legt Pete uit.

Kans op het winnen van het Diamond-ticket – levenslang gratis toegang tot alle HSU-evenementen: “Het betekent enorm veel voor ons”

HSU LIVE wordt uitgezonden op Twitch, dat wereldwijd massaal wordt gebruikt voor best goede redenen. “De stream heeft geen muziekbeleid: het moet gewoon harde muziek zijn, dus het is policy vrij.” De meeste livestreams op YouTube en vooral Facebook zijn vrijwel onmogelijk, omdat deze al snel geblokkeerd worden. Maar het belangrijkste is dat Twitch de mogelijkheid biedt aan gebruikers om zich (tegen een kleine vergoeding per maand) op een kanaal te abonneren. Het is een bijzondere manier om ondersteuning te bieden aan de streamer en het geeft je in ruil daarvoor extra voordelen: zo kun je bijvoorbeeld ‘subs’ weggeven. Ook heeft HSU de zeer gewilde Diamond Tickets weggegeven aan degenen die een aanzienlijk aantal abonnementen doneren. Het geeft je het recht om de rest van je leven alle HSU-evenementen gratis te bezoeken: handig voor als je nieuwe muziek wil blijven horen en je een keer aan de andere kant van de wereld bent.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HSU (@eventshsu)

Omdat een wekelijkse livestream vanuit een professionele studio veel geld kost, is elke vorm van ondersteuning welkom. “Dit is een van de vele dingen die we achteraf op Twitch hebben geleerd. Ons doel was om elke week een kwaliteitsstream te creëren en consistent te blijven. Het is ontzettend duur om dit te blijven doen, omdat het allemaal in Amsterdam gebeurt en er elke week meer dan 10 werknemers bij betrokken zijn. HSU heeft de steun echt nodig, omdat het zo ver komt dat het financieel niet meer levensvatbaar wordt”, geeft Pete toe.

“We hebben de afgelopen weken geweldige ondersteuning gekregen via Subs en we hopen echt dat het doorgaat, zodat we de stream gaande kunnen houden. Ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om iedereen te bedanken die zich tot nu toe heeft geabonneerd. iedereen bij HSU.” Voorlopig heeft HSU LIVE nog een paar liveshows gepland. “Op dit moment is het plan om door te gaan tot april: om eerlijk te zijn hangt het af van hoeveel abonnementen we tijdens deze reeks krijgen en of er meer sponsors aan boord springen. Wildstylez met MC Villian, Sefa en Act of Rage komen deze maand nog langs, dus het is echt een krankzinnige line-up die je nog te wachten staat.”

Interview met HSU: ‘Midnight Mafia later dit jaar, plus nog eens 3 shows’

Ondertussen heeft HSU veel plannen om de mensen te geven waar ze goed in zijn: evenementen organiseren. “We hebben later in het jaar 3 shows (buiten Midnight Mafia om) toegevoegd, dus we kunnen echt niet wachten! Iedereen bedankt die elke week blijft afstemmen: vooral degenen die zich abonneren. Ik wil ook LastBlast bedanken (Bart & Jordy) en alle artiesten die ons hebben gesteund door hun tijd op te geven en deel te nemen aan de stream tijdens het coronavirus. Ik wil ook graag Sam (Audiofreq) bedanken voor het feit dat hij elke week onze host is. Ten slotte mijn HSU-team, dat elke week zijn best blijft doen voor de organisatie!”

Mocht je een van de vele sets van je favoriete hardere stijlen artiesten hebben gemist, goed nieuws! HSU heeft inmiddels behoorlijk veel sets geüpload op hun YouTube-kanaal. De volgende HSU LIVE gaat aanstaande vrijdag om 11:00 van start, met Wildstylez, Villain en een classics set van Audiofreq op Twitch. Voor degenen die het niet redden: de livestream wordt om 21.00 uur in de avond opnieuw uitgezonden.

Beeldmateriaal via Facebook-pagina HSU – Harder Styles United en Laura Rose

Reageren