Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Hij bestormde de hardstyle-scene in een mum van tijd en dus kon een album niet langer uitblijven. Tijdens zijn Sabotage showcase presenteert Act of Rage zijn langverwachte debuutalbum aanstaande zaterdag op Shockerz. Wij spraken met Jacques over zijn nieuwste productie en zijn carrière.

Met nog maar één dag te gaan komt de release van Sabotage steeds dichterbij. Act of Rage is dan ook dolenthousiast en zegt dat hij het fantastisch vindt om zijn debuutalbum uit te brengen. “Ik ben ontzettend blij dat ik eindelijk het resultaat aan iedereen kan laten horen”, vertelt Act of Rage. De DJ uit Denekamp heeft maandenlang aan het album gewerkt en gisteren kwam ook de videoclip van de titeltrack online. “Ik heb natuurlijk al hier en daar snippets van nieuwe tracks online gezet, maar nu alles er helemaal uit is, voelt dit geweldig!”

Act of Rage heeft in enkele jaren een behoorlijke naam opgebouwd en draait op zo’n beetje alle grote feesten. Tot nu toe bracht hij al een EP en een aantal losse releases uit, maar besloot hierna om aan een album te beginnen. “Ik dacht dat ik mezelf met een album écht op de kaart kon zetten. Met een album kan je echt een blok vormen van je eigen sound waardoor mensen echt een duidelijk beeld krijgen van wat ze van je kunnen verwachten tijdens een set. Daarnaast is het natuurlijk een droom om aan het einde van de rit fysiek je eigen werk in handen te krijgen in de vorm van een dubbel CD!”

“Ik ben niet de hardste die er is, maar probeer eerder slim met melodie en kwaliteit mijn doel te bereiken”

En zo ging hij aan de slag met Sabotage. Maar waar komt deze titel eigenlijk vandaan? “Ik zocht een krachtig woord wat iedereen direct foutloos uit kan spreken als diegene het leest. Daarnaast wilde ik iets origineels doen en niet de zwarte, donkere, ‘oorlogskant’ op. Sabotage typeert echter wel een opzettelijke actie met als doel de positie van een vijand te verzwakken. Dit hoeft desondanks niet per se met zwaar geschut, maar kan ook door andere manieren van belemmering of verstoring. Dit ligt ook weer enigszins in lijn met mijn stijl binnen Hardstyle. Ik ben niet de hardste die er is, maar probeer eerder slim met melodie en kwaliteit mijn doel te bereiken.”

Naast een aardig aantal solo’s, bestaat Sabotage ook uit behoorlijk wat samenwerkingen. Zo zat Act of Rage in de studio met o.a. Ran-D, Warface, boezemvriend Radical Redemption en Denekamps Gespuis. “De collabs zijn eigenlijk allemaal backstage tot stand gekomen. Je raakt altijd met elkaar aan de praat onder het genot van een drankje en daaruit ontstaan de meeste projecten. Het uitdagende is altijd om de perfecte mix te vinden tussen beide stijlen. Naar mijn mening heeft elke track zijn eigen kracht op zijn eigen manier. De track ‘Drugs’ (met Ran-D) gaat als een trein en walst elke zaal bijna plat. De tracks ‘Make ‘m Drop’, ‘Sabotage’ en Blazing (met Warface) vind ik persoonlijk ook erg goed uit de verf komen.”

“Daarnaast was het ook een uitdaging om met het complete Denekamps Gespuis samen te werken aangezien iedereen zijn eigen planningen heeft”, vervolgt Act of Rage. Hij is ontzettend trots op zijn solo’s, maar er is één collab die er wat hem betreft uit springt. “Dat is de samenwerking met D-Sturb genaamd ‘Let The Games Begin’. Deze track geeft me een bepaald gevoel dat ik bij andere tracks niet direct heb. Muzikaal gezien vind ik deze track ook als een van de beste in elkaar zitten. Het is altijd lachen met Jorrit, of het nou in de studio is of bij de koelkast.”Act of Rage album Sabotage

Op Masters of Hardcore liet de Minus Is More-DJ al weten dat zijn debuutalbum er aan zou komen, maar dit liet nog even op zich wachten. “Al met al ben ik hier totaal wel een ruim jaar mee bezig geweest”, bekent Act of Rage. “Aan het begin van het jaar kondigde ik aan om het album in september te releasen, dit was echter te optimistisch. Bij nader inzien kwam ik erachter dat ik het maken van een album toch een beetje onderschat had. Ik wilde een album met genoeg tracks maar wél van kwaliteit en daarom heb ik wat vertraging opgelopen. Ook het plannen van collabs heeft enige vertraging opgeleverd, omdat iedereen zijn eigen planningen heeft. Daarom heb ik besloten het album later te releasen en dat gaat gebeuren op een uitverkocht Shockerz!”

“Dit is waar ik voor sta in de hardstyle scene”

En dat doet hij niet gewoon zomaar. Zaterdag om 19:30 presenteert Act of Rage zijn creatie live met een Sabotage showcase. De Twentenaar ziet Shockerz dan ook als een ideaal podium om zijn album te lanceren. “Er is natuurlijk niks mooier dan voor een groot publiek je werk te presenteren. Shockerz is dit jaar ongelofelijk gegroeid naar maar liefst 9000(!) bezoekers en dat betekent dat het één van de grotere harderstyles feesten is van Nederland. Daarnaast komen al deze bezoekers ook puur voor de rauwere kant van Hardstyle, wat dit feest ideaal maakt voor een album showcase. Shockerz is een feest waar ik als bezoeker en liefhebber van Hardstyle ook zelf naartoe zou gaan.” Wat kunnen de bezoekers eigenlijk verwachten van deze showcase? Hier hoeft Act of Rage niet lang over na te denken: “Chaos. Ik hoop dat mensen erachter komen waar ik voor sta in de Hardstyle scene en dat ze mijn stijl volledig begrijpen en waarderen. En dat ze mijn sets weten te vinden in 2018!”

Nu zijn debuutalbum en het jaar 2017 bijna achter de rug zijn, maakt Act of Rage langzaam aan de balans op. “Het jaar 2017 was het grootste jaar voor mij tot nu toe”, begint de hardstyle DJ. “Ik heb veel mooie boekingen in binnen- en buitenland gehad en heb op de grootste feesten mogen staan. Daarnaast was het natuurlijk een grote eer om het Supremacy anthem te mogen maken en met bijpassende vuurwerkshow te mogen presenteren voor 14.000 bezoekers. Dat gevoel was onbeschrijfelijk.” Hij kijkt dan ook met vol vertrouwen uit naar het komende jaar. “Ik ben inmiddels afgestudeerd in Business Administration aan de Universiteit Twente en dit betekent dat die klus geklaard is! Nu heb ik volop tijd om muziek te maken en mezelf nog meer te ontwikkelen. In 2017 kan je dus veel nieuwe muziek van mij verwachten in de vorm van solo’s, samenwerkingen, remixes of misschien wel weer een anthem. Jullie zijn nog lang niet van mij af haha!”

Ter afsluiting hebben we nog één vraag voor Act of Rage. Dit jaar is namelijk zonder twijfel het jaar van de albums. Nog nooit werden er zoveel albums in de hardere stijlen gereleased als in 2017. Stel, we hebben maar €20,- te besteden aan muziek, waarom zouden we dan Sabotage moeten kopen in plaats van al die anderen? “Sabotage is mijn debuutalbum”, antwoordt Act of Rage gedecideerd. “Geen enkel ander album van mij zal meer mijn debuutalbum worden en daarnaast wordt er ook maar een gelimiteerd aantal hardcopy albums gedrukt, waardoor het extra exclusief wordt. Als de voorraad niet meer strekt, zul je hoogstwaarschijnlijk nooit meer mijn debuutalbum in hardcopy kunnen bestellen.”

Sabotage ligt vanaf zaterdag in de (digitale) schappen. Bezoek de Minus is More-store voor de hardcopy of volg Act of Rage op Spotify voor de stream.

 

Reageren